Megkapta az engedélyt a Pfizer koronavírus elleni gyógyszere

Életmód2021. dec. 23.Sz.A.

Otthoni használatra is engedélyezte az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) a Pfizer szájon át szedhető, koronavírus elleni gyógyszerét, a Paxlovidot. A kórházak leterheltségét jelentősen csökkentheti a súlyos szövődmányek ellen 90 százalékos hatékonyságú készítmény.

Akár 90 százalékkal is csökkentheti a koronavírus okozta súlyos szövődményeket a Pfizer új gyógyszere, a Paxlovid, amely most kapta meg az engedélyt az amerikai gyógyszerfelügyelettől  - számol be az AP hírügynökség.

Az omikron variáns esetében is hatásos gyógyszert otthoni kezelésre is megkaphatják az amerikaiak, így a koronavírussal fertőzöttek a komolyabb szövődményeket elkerülhetik - döntött az amerikai gyógyszerfelügyelet (Food and Drug Administration- FDA).

A gyógyszer engedélyezése azért is fontos, mert az omikron variáns terjedése miatt egyre több a fertőzött az Egyesült Államokban, és jelentősen nőtt a kórházakra nehezedő nyomás.

A gyógyszert a gyártási kapacitás szűkössége miatt egyelőre nagyon kevesen kaphatják, jelenleg 180 ezer fő már kapja a gyógyszert, ebből 60-70 ezer kezelés az USA-n belül zajlik. Összesen 250 ezer főre elegendő kezelés lesz elérhető január végéig a Pfizer közlése szerint.

Az FDA 12 éven felüliek számára engedélyezte a gyógyszer használatát, elsősorban azoknak a fertőzötteknek, akik elhízottak, szívproblémáik vannak, vagy más okból nagy az esély, hogy kórházi kezelésre szorulnak a fertőzés miatt.

Gyerekeknél 40 kilogramm súly felett adhatják a gyógyszert.

Az amerikai kormány 10 millió beteg kezelésre elegendő gyógyszert rendelt meg a Pfizertől, és a páciensek ingyen juthatnak hozzá a készítményhez.

A Pfizer jövőre 80 millió kezelésre elég gyógyszert gyárt a Paxlovidból, az USA mellett Nagy-Britanniába, Ausztráliába és más országokba is szállítanak majd.

Emellett a Merck gyógyszergyár Covid elleni gyógyszere is hamarosan engedélyt kaphat az Egyesült Államokban.

A Merck gyógyszeripari óriásvállalat még novemberben jelentette be, hogy molnupiravir nevű gyógyszere felére csökkenti a halálozás vagy a kórházba kerülés kockázatát a koronavírusos pácienseknél.

Mindkettő gyógyszert a fertőzés kimutatása után minél hamarabb el kell kezdeni, de az eddigi vizsgálatok szerint a Pfizer készítménye hatásosabbnak bizonyult, és jóval kevesebb a mellékhatása.