Biden és Putyin telefonon egyeztetett az ukrán válságról

Hírek2021. dec. 23.Sz.A.

A 2022-es évre az ukrán-orosz konfliktus rányomja a bélyegét. Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök 50 perces telefonbeszélgetést tartott a robbanással fenyegető konfliktushelyzetről.

Az álláspontok ugyan nem közeledtek, de maga a beszélgetés ténye már némi optimizmusra adhat okot.

December végi évértékelő beszédében Putyin hangsúlyozta: nem szeretnének konfliktust Ukrajnával, de meg kell erősítenünk a biztonságunkat nem csak ma vagy a következő héten, hanem távlatilag is.

A Reuters beszámolója szerint Putyin a sajtótájékoztatón kiemelte: az volt a kérésük a NATO felé, hogy ne terjeszkedjen tovább kelet felé, erre várja most a választ Moszkva. Mint mondta, a labda a NATO térfelén pattog, de eddig pozitív reakciókat láttak az amerikai partnerek részéről, akikkel továbbra is készen állnak a tárgyalásokra.

Az ukrán konfliktusról és az orosz, illetve az ukrán haderő helyzetéről ebben az elemzésünkben írtunk részletesen, az amerikai titkosszolgálatok jelzéseiról egy esetleges orosz támadás lehetőségéről pedig itt olvashat.

Ukrán konfliktus

Putyin úgy fogalmazott, hogy az USA az orosz határok mellé telepített rakétákat, és "már Oroszország küszöbén állnak".

- Egy centiméterrel sem mehetnek tovább kelet felé - húzta alá az orosz elnök, aki szerint a Nyugatnak biztonsági garanciákat kellene adnia Oroszországnak.

Mi vagyunk azok, akik rakétákat telepítünk az amerikai határok mellé? Nem! Az Egyesült Államok jött a rakétáival a házunk küszöbére. Fenyegetünk mi bárkit is?

- tette hozzá.

A Donbassz jövőjével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az országrész jövőjét csak az ott élő emberek döntése határozhatja meg.

Gazdaság, járvány

A koronavírus járványról, és a védőoltásokról szólva az orosz elnök fontosnak nevezte a vakcinák kölcsönös elismerését, valamint azt, hogy minél gyorsabban eljuthassanak az emberekhez a világszerte, mert "globálisan nem tudjuk enélkül kezelni a válságot".

Ismert, hogy a Szputnyik oltást eddig nem ismerte el az Európai Unió gyógyszerengedélyezési hatósága, sem a WHO, holott már 74 országban engedélyezték és használják. (Az EU-ban Magyarországon és San Marinóban engedélyezték eddig az orosz vakcinát.)

Oroszország gazdasági helyzetről és az inflációról az orosz elnök elmondta: magas a nyolc százalékos inflációs ráta, és távlatilag vissza kell térni a négy százalék körüli szinthez.

Az emelkedő kamatkörnyezet nem kedvez a reálgazdaságnak, de ha nem emelnénk kamatot, akkor a török gazdaság problémáival kellene szembenézni, ami nagyon súlyos kihívás - tette hozzá.

- Nem avatkozom a központi bank működédébe, független monetráis politikát folytatnak - fűzte hozzá.

Az idei GDP növekedés Oroszországban 4,5 százalékos lehet, a munkanélküliek aránya pedig 4,4 százalék körül alakulhat, amit az elnök a gazdasági helyreállás szempontjából mindenképp pozitív mutató.

Az átoltottsággal kapcsolatban kiemelte, hogy a jelenlegi 59,4 százalékos arány még nem elég, a cél a 80 százalék, amit remélhetőleg jövő év első vagy második negyedévében elérhetnek - tette hozzá.

Gázszállítás

Kiemelte, hogy nem a Gazprom felelős az európai gázárak meredek emelkedéséért és hogy az orosz gázipari vállalat 12-20 százalékkal túlteljesítette a hatályos szerződésekben vállalt szállítási kötelezettségeit.

Ezeknek pedig prioritásuk van a spotpiacok ellátásával szemben. Rámutatott, hogy azok az országok, amelyek hosszú távra szerződtek, mint például Németország, most sokkal alacsonyabb árakat élveznek, és így másoknak - Putyin szerint Ukrajnának - nyereségesen tudnak gázt eladni - mutat rá az MTI összefoglalója.

Kína

Elfogadhatatlan és hibás döntés a pekingi olimpiának az Egyesült Államok által kezdeményezett diplomáciai bojkottja - jelentette ki.

Putyin szerint a politikai bojkott célja Kína fejlődésének feltartóztatása. Úgy vélekedett, hogy a kínai gazdaság mindenképpen az első lesz a világon.

Mint mondta, Moszkva együttműködik Pekinggel a biztonság területén, egyebek között a csúcstechnológiájú fegyverek közös fejlesztésében, az űrkutatásban, valamint a repülőgép- és helikoptergyártásban is.

Az orosz és a kínai fegyveres erők közös gyakorlatokat tartanak, közösen vesznek részt nemzetközi katonai játékokban, valamint tengeri és légi járőrözésben.