1 forintot érdemelne ez a rohadék, azt is részletekben - összeraktuk az Újpest eladásának hátterét 

Elemzések2024. márc. 5.Kovács Dániel

Április végén átadja a stafétát Roderick Duchatelet az Újpest FC tulajdonosa, a vevő a Mol-csoport leányvállalata. Gyászos fejezet zárul le ezzel hazánk egyik legpatinásabb klubjának életében, és a Szusza Ferenc stadion lelátóin sem károg majd a holló a belga üzletember után, de mennyiért vette meg a Mol a csapatot, és hogyan segíthet neki egyenesbe jönni?

Megállapodott a Mol Vagyonkezelő Zrt. és az Újpest 1885 Futball Kft., amelynek értelmében a Mol-csoport leányvállalata többségi tulajdont szerez az Újpest FC-t üzemeltető kft.-ben - derült ki a napokban.

Ezzel a nagy múltú csapat 13 év után újra hazai kézbe kerül, a klub közleménye szerint nagyjából két hónap múlva, április végén történik meg a tulajdonosváltás. 

"Több mint 10 éven keresztül minden tőlem telhetőt megtettem az Újpest labdarúgóklubért, de itt az ideje, hogy új távlatok és célok felé lépjek tovább. Nem volt könnyű megtalálni a megfelelő partnert, aki nem csak átveszi a klubot, de egyben új lehetőségeket biztosít és új sikerek kovácsa lehet az Újpest Football Club fényes jövője érdekében. Sok sikert kívánok neki és az egész Újpest családnak."- nyilatkozott a korábbi belga tulajdonos.

A kedves búcsúszavak dacára mégsem meglepő, hogy Roderick Duchatelet a távozás mellett döntött, elvégre az elmúlt években több ízben is meglebegtette az eladást, ám rendre kiderült, hogy nem kapott elfogadható ajánlatot.

Nem tudjuk pontosan, hogy korábban milyen összegek voltak terítéken, sem azt, hogy ezúttal mennyiért kelt el a lila-fehér klub, szakmai berkekben viszont érdekes számok keringenek.

“Még egy kis háttér az Újpest FC eladásához: a korábbi években arról szóltak a hírek, hogy Roderick Duchatelet 20 millió euró körüli összeget szeretne kapni újpesti tulajdonrészéért. Ehhez képest infóim szerint a mostani eladási végösszeg 30-40 százalékkal is alacsonyabb lehet a korábbi árnál”

- posztolta Facebook-oldalán február elején Pór Károly, a Nemzeti Sport újságírója.

1 forintot érdemelne ez a rohadék! Azt is részletekben - írta egy dühös kommentelő Pór posztja alatt, és nincs egyedül a véleményével. Duchatelet nevének hallatán minden tisztességes Ultra Viola Bulldog zsebében kinyílik a pillangókés,

azt pedig senki nem vitathatja, hogy a belga vállalkozó nem volt képes teljesíteni azt az ígéretét, amit a klub 2011-es felvásárlásakor tett, tudniillik hogy a csapat megismétli majd az 1970-es évekbeli sikerkorszakot, amikor is tíz év alatt, 1969 és 1979 között összesen 9 bajnoki címet nyert a csapat, ebből hetet sorozatban.

Ebből azonban semmi nem lett, ahogy azt az ősellenségtől, a Ferencvárostól elszenvedett 5-0-ás vereség is mutatja.

Noha a Fradi jelenleg annyira kimagaslik a hazai mezőnyből, hogy ez a kudarc még talán nem is lenne annyira veszélyes- a becsült a becsült értékek alapján hatszor értékesebb kezdőcsapatot küldtek a pályára - de ettől függetlenül sem megy a játék a lila-fehéreknek, jelenleg is a kiesés határán, a 10. helyen állnak az OTP Bank Liga tabelláján, és ez a szenvedés jellemző rájuk az elmúlt években.

Kis pénzből tényleg kis foci lett 

Duchatelet regnálását számos vitatott döntés jellemezte, például a nagy port kavaró, címervitaként elhíresült per. A szurkolók az igazolásokkal sem voltak elégedettek, előfordult, hogy a patinás együttes magyar játékos nélkül állt fel, de ez még talán bocsánatos lett volna abban az esetben, ha a csapat sikert sikerre halmoz.

Ám erről szó sem volt, így gyorsan kialakult az a kép, hogy a belga tulajdonos a családi érdekeltségekből - a Duchateletek számos klubot birtokolnak Európa-szerte - a kevésbé kvalifikált játékosokat sózza rá az Újpestre.

Közkeletű vélemény az is, hogy minden területen igencsak szűkmarkúan bánt a csapattal, részben legalábbis ennek köszönhető a csapnivaló szereplés. Most viszont Duchatelet őszintén aggódhat azért, nehogy ki találjon esni az élvonalból, ugyanis a  Nemzeti Sport úgy értesült, hogy a belga extulajdonos ebben az esetben a kialkudott vételárnál kevesebb pénzzel lesz kénytelen beérni.

Márpedig hiába áll most 7 ponttal a kiesést jelentő 11. helyezett Kisvárda előtt az Újpest, hamarosan a tabella élén álló Pakssal, majd a Fehérvárral és a Puskás Akadémiával kell megküzdenie, és végül a Mezőkövesd elleni rangadó, melyet okvetlenül nyerniük kellene.

A MOL kivezetné a csapatot a kátyúból

Az új tulajdonos belépésével új távlatok, erőforrások és lehetőségek nyílhatnak meg a klub előtt, ami az építkezés és a sikerek egyik alapja. A MOL eddig is a magyar sportélet és a magyar labdarúgás elkötelezett támogatója volt. legnépszerűbb csapatsportágként a labdarúgásra megkülönböztetett szerep hárul a magyar sportéletben, a MOL pedig az egyik legnagyobb támogatója a sportágnak, valamint kiemelt partnere a Magyar Labdarúgó Szövetségnek és a férfi válogatottnak. 2020-óta a MOL Magyar Kupa névadó szponzora, és támogatóként határon túl is segíti az ACS Sepsi OSK Sepsiszentgyörgy, az FC DAC 1904, a Topolyai SC és az NK Osijek építkezését.Az olajvállalat közleménye szerint a MOL meggyőződése, hogy a szponzori szerepet meghaladóan tulajdonosként még többet tehet az Újpest FC sikereiért, ami az egész magyar labdarúgás hasznára válhat.

„Az elmúlt évtizedben bebizonyosodott, hogy az elkötelezett szakmai munka és a megfelelő fejlesztések és befektetések eredményekhez vezethetnek a magyar futballban. A labdarúgás csodája, hogy több millió embert képes megmozgatni. A MOL számára ez lehetőséget teremt a sport népszerűsítésében, az utánpótlás tudatos építésében és a közösség formálásában.

Hiszünk abban, hogy az erős versenyszellemünk, a tudatos és transzparens üzleti gondolkodásunk hosszútávon minden vállalkozásunkban eredményeket termelt és ezt ebben az esetben sem gondoljuk másképp. Egy erős Újpest csak tovább erősítheti a magyar focit.”

– mondta el Ratatics Péter, a MOL Lakossági Szolgáltatásokat irányító vezetője, aki a MOL-csoportot fogja képviselni az Újpest Football Clubban. 

Ha az új tulajdonos nagyobb sikerrel jár, mint elődje, az a magyar labdarúgás egésze számára is jó hír lenne. Amint azt korábban mi is megírtuk, a Fradi jelenleg behozhatatlannak tűnő előnnyel bír, ha bevétel alapján rangsoroljuk a magyar klubokat, a második helyezettnek csaknem fele akkora a költségvetése. Vagyis nem véletlenül nyeri simán a magyar bajnokságot már évek óta a Ferencváros, minden különösebb megerőltetés nélkül.

És arra kell felkészülni, hogy még jópár évig ez lesz a realitás, hiszen a nemzetközi kupákból olyan plusz bevételekre tud szert tenni, amelyek a fennálló különbségeket konzerválják.

Ilyen bevételek híján a többi csapat nem lesz képes utolérni őket. Ha az Újpest felzárkózna, netán az európai kupaporondon is megjelenne, az hosszú távon elindíthatna egy olyan folyamatot, ami a bajnokságot is kiegyenlítettebbé tenné.