Kitört az arany

Elemzések2024. márc. 5.F. P.

Minden korábbinál magasabban, 2100 dollár fölött zárt unciánként az arany. Ha rövid időn belül nem esik vissza a kitörési szint alá, komoly további emelkedés jöhet az árban.

Hosszú ideje, négy éve, hogy az arany ára először 2000 dollár fölé került, de akkor onnan hamar visszaesett, ami érthető is, mivel a hirtelen emelkedés az első Covid-pánik idején zajlott, amikkor még a legtöbb piaci szereplő nem tudta eldönteni, mik a járvány hatásai, így a minden esetben biztosnak tűnő aranyba menekültek.

Háborús menekülés, majd hozamemelkedés

Ezt követően visszaesett az ár mélyen 2000 dollár alá, de aztán 2022 februárjában a korábban elképzelhetetlennek tartott Ukrajna elleni orosz támadás ismét hatalmas bizonytalanságot okozott, megint csak az arany lett a végső menedék, és érdekes módon ugyanaz az ar, 2070 dollár lett a tető, mint a járványpánik idején. 

Innen újabb, immár meredek esés következett, ami azzal függhet össze, hogy a világszerte elszálló infláció és az emelkedő állampapírhozamok hirtelen vonzóvá váltak sokak számára a nem kamatozó arannyal szemben. Ugyanakkor ebben az évben

a jegybankok rekord mennyiséget, összesen több mint 1100 tonnát vásároltak: ennek hatása év végén lett látványos az árban.

Tapadt a szinthez, majd fölötte zárt

Tavaly áprilisban harmadszor is elérte az ár a már kétszer tesztelt legmagasabb szintet, majd újra visszaesett, viszont már jóval kevésbé távolodott el a 2000 dolláros szinttől, mint korábban. Év végén aztán, amikor a nagy jegybankok beszüntették a kamatemelési ciklusaikat, az infláció pedig mindenhol gyorsan csökkent, újra meglódult az ár, és ezúttal, negyedik alkalommal jóval fölé is ment a korábbi csúcsnak, de csak napon belül.

Arany, dollár/uncia, 5 év

Arany, dollár/uncia, 5 év

Azt követően viszont már beszorult a 2000 és a korábbi csúcs közti szűkebb ársávba, majd hétfőn újra kitört belőle fölfelé, és ezúttal fölötte is zárt, 2025 dollár körüli szinten, jóllehet nem érte el a korábbi egynapos kiugrás legmagasabb értékét. A technikai elemzés szabályai szerint azonban, ha egy adott eszköz napi záróára kerül egy fontos ellenállási szint fölé, az már növeli a tartós kitörés esélyét.

Tényleges kitörés

A szint ebben az esetben a 2070-2080 közti sáv, ez az, ami közel 4 éve egyértelműen ellenállássá alakult, így ha most tartósan fölötte marad az ár, akkor egy viszonylag hosszú, közel 4 éves bázisból tör ki. Ilyenkor az a tapasztalat, hogy ha érdemi ideig, pár hétig vagy 1-2 hónapog nem esik vissza érdemben a szint alá, akkor

megnő az esélye egy komolyabb emelkedésnek, a tényleges kitörésnek.

Ennek oka, hogy mindenki, akinek aranya van, nyereségben van, vesztesége senkinek nincs, tehát senki nem sürget az eladás, senkinek nem kell veszteséglimitáláson gondolkoznia. Ellenben azok, akik az arany esésére játszva short pozíciókat nyitottak, mind veszteségben vannak, ami további emelkedésnél veszteséglimitáló zárásokhoz vezethet, vagyis visszaveszik a korábban eladott aranyat.

Álkitörés

Előfordul azonban, hogy nincs sok short pozíció, viszont a kitöréskor sokan vesznek, miután ilyenkor viszonylag kedvező a kockázat/hozam arány. Ha tényleges kitörés van, nagyot mehet az ár, viszont 2000 dollár körül el lehet helyezni egy veszteséglimitáló stop megbízást, oda már nem illene visszaesni az árnak kitörés esetén. Ha nem jönnek további nagy vevők, akkor ezek a spekulatív pozíciók maguk visszalökik az árat a bázisba, ez az álkitörés.

Jegybanki kereslet

A kitörés mellett szólhat az, a jegybankok kereslete továbbra is erős: tavaly is több mint ezer tonnát vettek, ennek közel negyedét egyedül Kína, amely a feszültebb geopolitikai helyzetben csökkenti dollártartalékait. A jegybanki vételek elemzői becslések szerint még évekig viszonylag masszívak lehetnek, így az emelkedés fundamentális alapja adott lehet.

A következő néhány hét kulcsfontosságú lesz: ha kitart az ár a szint fölött, akár 50-100 százalékos emelkedés is jöhet 2-3 év alatt, ahogy ez a 2008-as válság után is történt egy hasonlóan szép kitörést követően.