20 százalékkal drágulhatnak az élelmiszerek – veszélyben az élelmiszerbiztonság?

Elemzések2022. márc. 14.HP

Veszélybe kerülhet a globális élelmiszerellátás az orosz-ukrán háború következtében. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet szerint a mostani rekord magas szintekről akár további 20 százalékos emelkedés jöhet a gabonafélék világpiaci árában. A piacok soha nem látott ütemmel árazzák be az egyre jelentősebb áruhiányt. A problémát jól mutatja, hogy Oroszország és Ukrajna együttesen felelős a globális búzaexport több mint negyedéért és a globális kukoricaexport egyötödéért. A magasabb mezőgazdasági árak Magyarországra is begyűrűznek.

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet figyelmeztetést adott ki: az orosz-ukrán háború hatására az élelmiszerárak akár 20 százalékkal is emelkedhetnek a jelenlegi rekord szintekről.

A háború és az Oroszországra kivetett szankciók következtében ugyanis számos termelési és logisztikai probléma merül fel. Az Egyesült Nemzetek szervezete szerint bizonytalan, hogy ebben az évben az ukrán gazdák milyen mértékben lesznek képesek betakarítani a gabonaféléket.

A jelentős áremelkedésnek óriási a veszélye. Ezt könnyű belátni, hiszen Oroszország és Ukrajna együttesen felelős a globális búzaexport több mint negyedéért és a globális kukoricaexport egyötödéért.

Globális gabonakereskedelem országonként és régiónként, millió tonna


Forrás: International Grains Council

A fejlemények hatására történelmi magasságokba emelkedett a búza világpiaci árfolyama, mely már kétszer magasabb, mint egy éve.

Búza világpiaci árfolyama

Forrás: Investing.com

Hasonlóképpen történelmi csúcsok közelében tartózkodik a kukorica világpiaci ára is.

Kilátások

A létfontosságú mezőgazdasági termékek exportja az orosz-ukrán régióból nagyon fog hiányozni.  Emiatt az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet tanulmánya szerint az amúgy is rekordmagasságban lévő globális élelmiszerárak további 8-22 százalékkal emelkedhetnek.

Globális élelmiszerárindex


Forrás: Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet

Az amerikai Goldman Sachs befektetési bank nyersanyagpiaci stratégája is arra hívta fel a figyelmet, hogy a piacok soha nem látott ütemmel árazzák be az egyre jelentősebb áruhiányt.

További nehézségek

A termelés és az ellátási láncok akadozása mellett ugyanakkor más tényezők is érdemben növelik a mezőgazdasági termékek árát.

A gázárak jelenleg nyolcszor magasabbak, mint egy évvel ezelőtt. A magasabb gázárak következtében jelentősen megdrágult a műtrágya, ami a gabonatermesztés és közvetetten az állattartás költségeit is megemeli.

A helyzetet súlyosbítja, hogy Oroszország leállította a műtrágya-exportját a „barátságtalan” országok számára.

Amennyiben a gazdák nem használnának műtrágyát, az a terméshozamok számottevő csökkenésében mutatkozna meg. Ez pedig szintén a gabonafélék áremelkedéséhez vezetne.

A megugró üzemanyag- és energiaárak szintén több fronton drágítják a mezőgazdasági folyamatokat. A drágább üzemanyagárakat – Magyarországon az üzemanyagárstop intézkedés kifutását követően – a gazdáknak be kell építeniük a termelői árakba.

Emellett több mezőgazdasági tevékenység, úgymint a malomipari tevékenység energiaigényes folyamat. A magasabb energiaárak tehát ilyen formában is kifejtik az áremelő hatásukat.

Hazai gabonaárak

A hazai gabonaárak együtt mozognak a nemzetközi árakkal.

A Gabonatermesztők Országos Szövetsége korábban rámutatott, a hazánkban megtermelt gabonafélék semmilyen módon nem befolyásolják a világpiaci árakat.

Így a magasabb nemzetközi mezőgazdasági árak idővel Magyarországra is begyűrűznek.