Kínától kérhetett katonai segítséget Moszkva amerikai források szerint

Hírek2022. márc. 14.Sz.A.

Moszkva támogatásáról is szó lesz az orosz-ukrán háborúról szóló mai amerikai-kínai megbeszélésen Rómában. A találkozón Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója és Jang Csie-csi, a kínai Központi Külügyi Bizottság vezetője vesz részt.

Amerikai források szerint Oroszország katonai segítséget kert az Ukrajna elleni háborújához Kínától - írja Bloomberg hírügynökség.

A kérésre állítólag közvetlenül a február 24-én indított támadás után kerülhetett sor. A kérés alapja lehet, hogy bár Oroszország több fegyvert ad el Kínának, mint amennyit onnan vásárol, de Kína az utóbbi években sokat haladt a fegyverek modernizációjával.

Diplomáciai források szerint ez a kérdés is napirenden lesz a mai amerikai-kínai találkozón Rómában. 

Az orosz-ukrán háború hatásairól is tárgyal ma Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója és Jang Csie-csi, a kínai Központi Külügyi Bizottság vezetője.

Kína eddig semleges pozíciót vett fel az Ukrajna elleni orosz háború kapcsán, ugyanakkor lapinformációk szerint a pekingi vezetés már február elején tudhatott a készülő invázióról, és azt kérhette az orosz vezetéstől, hogy várja meg a háborúval a téli olimpia végét. Peking ezt következetesen tagadta.

A kínai vezetés már korábban közölte, hogy a háború gyors lezárását szeretné, így nem érdeke esetleges fegyverszállítmányokkal a háború elhúzódását segíteni.

A római amerikai-kínai megbeszéléssel párhuzamosan ma délelőtt folytatódnak az orosz-ukrán tárgyalások videokonferencia formájában.

A megbeszéléseken az orosz delegációt, ugyanúgy, mint a fehéroroszországi személyes találkozókon, Vlagyimir Megyinszkij elnöki tanácsadó vezeti.

Eközben folytatódik több nagyváros, köztül Kijev támadása. Ma reggel lakóházakat és az Antonov repteret érhette találat, amely fontos logisztikai és katonai bázis - erről számol be a BBC ukrán forrásokra hivatkozva.