5 bombabiztos tipp, ami elűzi a tavaszi fáradtságot 

Elemzések2023. márc. 15.Kovács Dániel

Ki ne érezte volna már a téli időszak után, hogy a tavasz beköszöntével ólmos kimerültség telepszik rá?

Az emberek nagy része átélte már a találóan tavaszi fáradtságnak nevezett állapotot, amely során fáradékonyságot, energiavesztést, rosszabb koncentrációs képességet, ingerlékenységet és általános levertséget tapasztalhat.

Érdekes módon a tavaszi fáradtság oka nem teljesen tisztázott, az azonban biztos, hogy a fény mennyiségének változása szerepet játszik benne.

Az évszakváltással együtt nő a napsütötte órák száma, és azok az anyagok, melyek segítik a testünket a napi ritmus megváltozásának alkalmazkodásában, így szervezetünknek újra kell kalibrálnia az alvási-ébrenléti ciklust. Az alvási rendellenességek is szerepet játszhatnak: az évszakváltással együtt járó érzékenység megzavarhatja az alvási rendszerünket, nem is beszélve az időjárás változásáról, valamint az órák átállításáról, amelyek egyaránt befolyásolhatják az alvás minőségét.

Közrejátszhat az étrend is, míg a téli időszakban a testünk megpróbálja a hideg időjárás miatt fenntartani a testhőmérsékletet, és ezért a szervezetünk több kalóriát éget el, ez magyarázhatja a téli időszakban tapasztalt fokozott éhségérzetet. Az év elején azonban a szervezetünk már nem igényel ugyanennyi kalóriát, és ennek következtében az étvágy is csökkenhet. Az elégtelen táplálkozás azonban szintén hozzájárulhat a tavaszi fáradtsághoz.

Szakértők szerint a tavaszi fáradtság oka lehet még a téli időszakban felhalmozott stressz, az alváshiány, az ünnepi időszakokban való rosszabb táplálkozás, valamint az évszakváltozás miatti biológiai ritmuszavarok.

Persze bármi is az oka, rendkívül kellemetlen, ha már kora délután leragad az ember szeme, ezért tudományos kutatások, szakmai ajánlások és egészségügyi szervezetek által kiadott irányelvek alapján összegyűjtöttük, mi az az öt dolog, amit megtehetünk, hogy az év első verőfényes napjaival jelentkező aluszékonyságot elűzzük. 

1, Jól jönne egy kávé? Dehogy, csak ront a helyzeten

Végül érdemes azt is megnézni, mit ne tegyünk. Ha éppen munkában kornyadozik az ember egy szép tavaszi napon, szinte már gépiesen indul a következő kávéért. Szakértők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy a túlzott koffeinbevitel, sőt az alkoholfogyasztás is növelheti a fáradtságérzetet, ezért érdemes ilyenkor korlátozni a fogyasztásukat, vagy teljesen mellőzni, ha lehetőség van rá.

2, Kutyaharapást szőrével - aludjon többet

A fáradtság elleni legjobb gyógyír az alvás, a tavaszi időszakban érdemes fokozottan odafigyelni arra, hogy minden éjjel meglegyen a hét óra alvás.

Ne feledjük azt sem, hogy  az éjfél előtti alvással töltött órák sokkal pihentetőbbek, mintha csak később bújnánk ágyba.

3, Mozgásra fel

“Sétáljunk, kocogjunk, fussunk, kerékpározzunk, ki-ki kedve, kora és vérmérséklete szerint. A rendszeres, képességeinkhez mért testmozgás nem csupán keringésünket, izmainkat, csontjainkat, immunrendszerünket erősíti, hanem a stresszválaszban részt vevő anyagok (noradrenalin, szerotonin) termelését is növeli” - írja Nagy László, infektológus a Webbeteg.hu-n hozzátéve, a testedzés során opiátok (endorfin) is felszabadulnak, melyek jó közérzetet biztosítanak. Összességében, ezek a vegyületek enyhítik a depresszív tüneteket.

4, Változtasson az étredjén

Dietetikusok szerint a tavaszi időszakban érdemes változtatni az étrenden, általában a teljes értékű ételek, például a gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék és fehérjék fokozottabb fogyasztását javasolják. Így tesz a már idézett Nagy Lászó is, aki szerint érdemes naponta többször, kisebb mennyiségeket elfogyasztani, hogy a szervezet energiaellátása egyenletes legyen és így a táplálék feldolgozása is kevesebb megterhelést jelent számára.

“A bennük lévő vitaminok, ásványi sók, nyomelemek gazdagon pótolják mindazt, ami a télen elveszett.

Különösen javasolt a joghurt és a kefir, ezek könnyen emészthetők és nem okoznak étkezés utáni bágyadtságot. A tejsavó és író az idegrendszer számára (is) fontos anyagokat (triptofán, lecitin) tartalmaznak”

- ajánlja az infektológus hozzátéve, ilyenkor érdemes a megszokottnál több folyadékot magunkhoz venni, hiszen, mint írja, a téli hónapokban jelentős mennyiségű hulladékanyag halmozódik fel a szervezetben, és ennek eltávolításához több folyadékra van szükség. Tanácsos naponta legalább 1,5-2 liternyit inni, ásványvíz, gyümölcs- és zöldséglé formájában. 

5, Csökkentse a stresszt

Közhelyesnek hangzik, de a stressz az egyik fő okozója a fáradtságnak. Ez természetesen minden évszakban igaz, de a tavaszi fáradtság idején különösen hasznos tanács a stressz csökkentése, ebben segíthet a meditáció, jóga, vagy a családdal együtt töltött idő, akár a természetben, ami még mozgással is jár, szóval dupla haszon. 

+1 A kutyák is fáradtabbak?

Érdekesség, hogy a tavaszi fáradtság nem csak az embert gyötri, a kutatások szerint a  kutyáknál is jelentkezhet. Azok az ebek, akik a téli időszakban kisebb mennyiségű napfényt kapnak, és kevesebb időt töltenek kint, hajlamosabbak lehetnek a tavaszi fáradtság tüneteire, mint azok a kutyák, akik rendszeresen kint vannak a természetben.

A kutyák tavaszi fáradtságának tünetei hasonlóak lehetnek az emberekéhez, például álmosság és csökkent aktivitási szint.

De semmi baj, a fáradékony ebeken is pontosan ugyanaz segít, ami a gazdáikon, több idő a természetben, a napfény napfény ugyanis a kutya szervezetében is segíti a D-vitamin termelődését, ami hozzájárulhat kedvencünk jobb közérzetéhez. Emellett a helyes táplálkozás és megfelelő hidratáltság segíthet a tünetek enyhítésében.