5 pénztárcabarát fagyasztott élelmiszer, amelyek ugyanolyan egészségesek mint friss társaik

Életmód2022. okt. 15.Növekedés.hu

Mary Ellen Phipps táplálkozási szakértő megosztotta, melyik az az öt fagyasztott élelmiszer, amelyből mindig található a konyhájában. A fagyasztott élelmiszerek ugyanolyan egészségesek, mint friss társaik, de olcsóbbak – melyiket válasszuk?

A kiegyensúlyozott, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend számos krónikus betegség ellen nyújthat védelmet. Mary Ellen Phipps táplálkozási szakértő szerint ennek ellenére az amerikaiak közel 90 százaléka nem fogyasztja el az ajánlott napi mennyiséget sem – írja a CNBC.

Ennek egyik oka az infláció miatt emelkedő élelmiszerárak lehetnek. Megoldás lehet a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök vásárlása, amelyek ugyanolyan egészségesek, de pénztárcakímélőbbek, mint friss társaik.

Sőt, vannak olyan tanulmányok, amelyek szerint egyes fagyasztott gyümölcsök és zöldségek tápértéke (különösen az A- és C-vitamin, valamint a folsav mennyisége) sok fagyasztott élelmiszer esetében nagyobb, mint a frissen tárolt változatoknál.

A táplálkozási szakértő a következőket veszi a fagyasztott élelmiszerek közül:

Bogyós gyümölcs

A bogyós gyümölcs, például az áfonya, a málna, az eper és a szeder az egyik legjobb antioxidáns-forrás. Tanulmányok szerint ezeknek a gyümölcsöknek az antioxidáns-szintje még sokáig stabil marad, azután is, hogy lefagyasztották őket.

Apróra vágott sárgarépa

Az előre felvágott, fagyasztott zöldségekkel időt spórolhatunk, valamint könnyen lehet velük extra rostokat és vitaminokat csempészni az ételekbe. A sárgarépa általában csak néhány napot bír ki a hűtőben, mielőtt barnulni kezdene

– hívja fel rá a figyelmet a szakértő. A fagyasztott verziót viszont röviddel a betakarítás után fagyasztják le, megőrizhetik rost-, A-vitamin- és béta-karotin-tartalmukat.

Hal

A friss hallal ellentétben, amely napokig utazik, mielőtt a boltokba kerül, a fagyasztószekcióban található halat közvetlenül a kifogása után fagyasztják le, így a frissessége is jobban megmarad. A szakértő szerint olyan

fagyasztott halat keressünk, amely nem veszít az állagából vagy az ízéből a tárolás során, ilyen például a tőkehal és a tilápia.

Spenót

Ha hosszú a szállítási idő a boltokig vagy egy hétig csak áll a hűtőnkben, akkor a friss spenót folsavtartalma nagymértékben lecsökkenhet.

A fagyasztott spenót ezért is lehet jobb választás: a táplálkozási szakértő szerint egy csésze fagyasztott spenót több mint négyszer annyi tápanyagot, köztük vasat, C-vitamint és kalciumot tartalmaz, mint egy csésze friss.

Borsó

Friss borsót nem mindig lehet vásárolni az év során, és az előkészítése is igen munka, valamint időigényes lehet.

A fagyasztott borsó azonban, amely rostban és fehérjében gazdag, gyors és egyszerű kiegészítője lehet számos ételnek.