500 milliárd forint értékű adócsökkentés jön

Elemzések2019. júl. 26.Harsányi Péter

A következő bő egy évben a legújabb adócsökkentő intézkedések összesen több mint 500 milliárd forintot hagynak a lakosságnál és a vállalkozásoknál. Mutatjuk milyen adónemek csökkenek.

Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár a mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy idén és jövőre is folytatódnak az elmúlt évek adócsökkentései. Miután 2018-ban nagyságrendileg 290 milliárd forinttal, idén pedig 200 milliárd forinttal több maradt a magyar lakosságnál és vállalkozásoknál, a következő bő egy évben további 500 milliárd forintos adócsökkentést valósít meg a kormány.

Már most e hét szerdán két intézkedés is hatályba lépett a gazdaságvédelmi akciótervből: egyrészről eltörlik az adóelőleg feltöltési kötelezettséget, ami körülbelül 170 milliárd forintot hagy a gazdálkodóknál, másrészről a fejlesztési adókedvezményeket is kibővíti a kabinet, melyektől azt reméli a kormány, hogy jelentősen bővülhet a kkv szektor beruházási hajlandósága.

Öt lépésben csökkentenek

A legfontosabb kedvezmény, a négygyermekes anyák élethosszig tartó SZJA-mentessége jövő év január elsejétől lép hatályba. Összesen 40.000 édesanya élhet a lehetőséggel, ami összesen 22-23 milliárd forintos kedvezményt jelenthet.

Fontos kiemelni, hogy az SZJA mentesség a munkával szerzett jövedelemre terjed ki, azonban a vállalkozások után felvett osztalékra nem vonatkozik.

A családvédelmi támogatásokkal a kormány előreláthatóan napi 1 milliárd forinttal ad többet a magyar családoknak minden évben az adórendszeren keresztül.

Július elsejétől hatályban van a szociális hozzájárulási adó (szocho) adókulcsának 2 százalékpontos csökkentése, valamint a reklámadó mértékét is nulla százalékon határozta meg a kormány egy átmeneti időre, 2022 végéig. Utóbbi körülbelül 500 adóalanyt érint, és elősegíti a digitalizáció fejlődését. Mindkét intézkedés visszamenőlegesen július 1-től hatályos.

A szocho adókulcsának változása az idei évben nagyságrendileg 145 milliárd forintot, a jövő évben pedig hozzávetőlegesen további 300 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál. A gazdálkodók vélhetően ezt többletbevételt bérfejlesztésekre vagy adott esetben a versenyképesség javítására is fordíthatják.

Érdemes egyébként külön kiemelni, hogy világszinten Magyarországon csökkentek a legjobban az élőmunkát terhelő adók 2017-ben és 2018-ban együttesen - mondta Izer Norbert. Ebben a versenyben 3,2 százalékpontos csökkentést valósított meg a kormány, megelőzve ezzel Észtországot  és az Egyesült Államokat is.

2020 január elsejétől a kisvállalati adó (KIVA) kulcsa egy százalékponttal 13 százalékról 12 százalékra mérséklődik. Ehhez fűzik a legtöbb reményt mellesleg a döntéshozók, ugyanis a kisebb és közepes vállalkozások versenyképességét ez az adónem tudja a legjobban támogatni.

Jelenleg kicsivel több mint 40.000 vállalkozás használja ezt az adónemet, ezáltal pedig ez az egyik legdinamikusabban fejlődő adónem, hiszen a kezdetekkor még csak 6.000 fő választotta.

A pénzügyminisztérium is segíti a vállalkozásokat az áttérésben, az adóhatósággal párhuzamosan egy kampányt terveznek idén ősszel is, illetve tájékoztatást küldenek azoknak a vállalkozásoknak, amelyek jogosultak lennének az áttérésre, és számítások szerint jobban is járnának a KIVA-val.

A szálláshely adójának a kulcsát is 5 százalékra viszi le a kormány jövő év január elsejétől,  ami nagyságrendileg 22-25 milliárd forintot hagy az iparágban, amely a turisztikai ágazat versenyképességét jelentősen javítja.

A turisztikai szektor tekintetében a környező országokkal igen erős verseny tapasztalható, ezért a szálláshely adójának a csökkentése, kiegészülve a 4 százalékos turisztikai hozzájárulással érdemben növeli a szektor vonzerejét és nyereségességét.

Több áfát fizetnek be

Újságírói kérdésre Izer Norbert elmondta, hogy országos szinten a fehéresedés a munkabérek tekintetében, valamint az ÁFA esetében volt a leglátványosabb mértékű. Ennek talán a legjobb mutatója, hogy éves szinten gyakorlatilag a GDP 1 százalékát is elérheti a fehéresedési hatás.