750 milliárdra emeli az MNB a Növekedési Kötvényprogram keretösszegét

Elemzések2020. szept. 22.HP

A járvány második hulláma miatt valamennyi uniós ország esetében lassabb lehet a gazdasági kilábalás. A hazai GDP 2022 fordulóján érheti utol a tavalyi szintet. Az MNB a meglévő programjaival továbbra is támogatja a gazdaságot. A Monetáris Tanács azonban biztonságos távolságban szeretné tudni a rövid oldali kamatokat a nulla százalékos tartománytól. Az infláció alakulása kulcsfontosságú. A fogyasztói árindex előreláthatóan 2022 végéig fokozatosan visszatér a 3 százalékos cél közelébe.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón rávilágított, hogy a járvány egyszerre hoz inflációs és dezinflációs hatásokat. Az alelnök kihangsúlyozta, az MNB döntéseinek a kulcsa az infláció alakulása.

A járvány második hulláma miatt lassabb hazai és nemzetközi kilábalásra számít a jegybank. A GDP 2022 fordulóján érheti el a 2019-es szintet.

Virág Barnabás elmondta, a Növekedési Kötvényprogram keretösszege 750 milliárd forintra emelkedik.A Monetáris Tanács továbbá az inflációs kilátások tartós megváltozása esetén készen áll a megfelelő eszközök alkalmazására.

Nemzetközi fejlemények

A világ nagy gazdaságaiban a korábban gondoltnál lassabb lehet a kilábalás. A nyár végével a járvány második hullámának megjelenésével a kilábalási pálya ellaposodott. A korábbi „V” alakú kilábalás helyett egy pipa alakú helyreállás várható. Jó hír a szoros külkereskedelmi kapcsolatok tükrében, hogy a német gazdaság kilábalása viszonylag gyorsabb.

Forrás: MNB

Ezzel összhangban az Európai Központi Bank fenntartja a kötvényvásárlási és likviditásnyújtó programjait. A Fed is tartósan alacsony kamatkörnyezetre rendezkedik be az új monetáris stratégiájával. Ez a globális kamatkörnyezetet is alacsony szinten tartja. A nemzetközi pénzpolitika tehát tartósan laza maradhat.

Régiós körkép

A gazdaság újraindulása a régió országaiban az infláció emelkedését okozta. Magyarországon augusztusra 3,9 százalékra emelkedett az éves inflációs ráta. Hasonló tendencia figyelhető meg a régiós államok esetében is.

Inflációs mutató alakulása

Forrás: MNB

A fogyasztói árindex nyári megugrása több szolgáltatás és termék áremelkedésére is visszavezethető, ami szorosan kapcsolódik a járványhelyzet alakulásához és a harmadik negyedéves gazdasági újrainduláshoz.

Egyes részpiacokon koncentráltan megnövekedett kereslet jelent meg, ami lehetőséget adott az árak emelésére. Ez a jelenség normális körülmények között nem jellemző.

A szolgáltatások terén emellett összességében később lesz érzékelhető a visszafogottabb kereslet és a mérsékeltebb bérköltségek miatti moderáltabb árazás.

Bérek

A statisztikailag megfigyelhető bérnövekedés változatlanul markáns a magyar gazdaságban. Virág Barnabás szerint fontos hangsúlyozni, hogy ez a teljes munkaidőben foglalkoztatottaknak a bérnövekedését mutatja. Az elmúlt hónapokban ugyanakkor egyre többen dolgoznak részmunkaidőben, ami például nem jelenik meg a statisztikákban. Az alacsonyabb foglalkoztatás is az átlagbérek növekedésének kedvez. Nagyobb arányban veszíthették el ugyanis az alacsonyabb munkabérrel rendelkezők az állásukat.

A bérek tényleges emelkedése valójában fele akkora lehet, mint amit a bérstatisztikákban megfigyelhetünk.

Késés az árazásban

Az MNB alelnöke kifejtette, hogy a lassuló külső konjunktúra hatása átlagosan 5-6 negyedévvel később jelentkezik a hazai iparcikkek áraiban.

Infláció várható pályája

Az infláció 2022-től a gazdaság működésének normalizálódásával és a kereslet-kínálati viszonyok helyreállásával 3 százalékon stabilizálódik.

Inflációs pálya várható alakulása

Forrás: MNB

GDP

Magyarországon az idei első félévben 5,8 százalékos GDP csökkenés következett be. Összehasonlításképpen az eurózóna gazdasága 9 százalékkal zsugorodott. A különbség Magyarország javára továbbra is jelentős, 3,2 százalék. A magyar adat nagyságrendileg megfelel a cseh és szlovák értékeknek. Lengyelországban valamelyest kisebb volt a visszaesés mértéke.

GDP változás az Európai Unióban

Forrás: MNB

A vírus a magyar gazdaság korábbi erősségeit támadta meg.

Forrás: MNB

Államadósság

Virág Barnabás elmondása alapján az államadósság piaci alapon és döntően belső forrásból stabilan finanszírozható.

Az állampapír vásárlási programok jelenlegi üteme mellett az MNB a kibocsátási szükséglet nagy részét lefedi nettó és bruttó értelemben. Ez nagymértékben hozzájárul a hozamok és az államháztartás kamatkiadásainak csökkenéséhez.

Az idei év finanszírozásának alakulása

Külső egyensúly

A fizetési mérleg felülvizsgálata javította a külső egyensúlyról kialakult képet. A gazdaság külső finanszírozási képessége idén, jövőre és 2022-ben is 1,5-2,0 százalék körül alakulhat. A nettó külső adósság mutatóink tovább javulhatnak az elkövetkezendő években.

Pozitívum továbbá, hogy a lakosság pénzügyi megtakarítása tartósan magas szintet érhet el.

A következő ciklusban az EU több mint 30 milliárd euró nettó vissza nem térítendő forrást biztosít a 7 éves ciklus és Next Generation alap keretében.

Kamatdöntés fontosabb üzenetei

Az alapkamat 0,60 százalékos szintje támogatja az árstabilitást és a pénzügyi stabilitást, valamint a gazdasági növekedés helyreállását. Kiemelten fontos, hogy a jelenlegi bizonytalan környezetben a rövid oldali hozamok biztonságos távolságban maradjanak a nulla-közeli tartománytól.

A deviza-swap tenderekkel az MNB csökkentette a piaci hozamok negyedév végi kilengéseit. A piaci feszültségek enyhültek. Másrészről a jövőben is fontos, hogy a rövid hozamok minden részpiacon a Monetáris Tanács által optimálisnak tartott szintekhez igazodjanak.

Hitelpiac

Az NHP Hajrá érdemben hozzájárult az új kibocsátások dinamikájának fennmaradásához. A koronavírus megjelenése előtt az NHP a teljes kibocsátás 10, a kkv-hitelezés közel 20 százalékát adta.

A nyár első két hónapjában már az új kkv hitelek 80 százaléka, a teljes kibocsátás nagyjából 50 százaléka volt köthető a programhoz.

Az NHP Hajrá keretében kihelyezett 600 milliárd forint fele likviditást segítő forgóeszközhitel volt. 32 százalék beruházási hitelekhez köthető, 17 százalék beruházási hitelek kiváltását fedezte. Az NHP Hajrában eddig 8 ezer vállalkozás vett részt.

Növekedési Kötvényprogram

Az elmúlt hónapokban fokozatosan nőtt az igény a nagyvállalati forrásbevonást segítő program iránt. Ennek megfelelően az MNB 750 milliárd forintra emelte az NKP keretösszegét. Ezáltal a jegybank elősegíti, hogy a hazai vállalati kötvénypiac felzárkózzon a régiós és az uniós átlaghoz.

A hazai nem-pénzügyi vállalatok által kibocsátott kötvényállomány tulajdonosi megoszlása

Egyhetes betét

Az egyhetes betéti eszköz kamatát az MNB tenderenként határozza meg. Az egyhetes betétállomány az elmúlt hetekben 2000-2500 milliárd forint között alakult. Az MNB a tendereken az összes ajánlatot elfogadta, amivel csökkent a bankközi piacon a fölösleges likviditás.

Állampapír vásárlások

Az MNB augusztusban megemelte a heti állampapír vásárlások mennyiséget. A Monetáris Tanács továbbra is a szükséges mértékben, a hosszú szegmensben hajt végre vásárlásokat. Cél az államadósság átlagos hátralevő futamidejének a meghosszabbítása és a hosszú hozamok mérséklése.

Forrás: MNB