9 tanulságos ábrán a magyarok egészségi állapota

Elemzések2019. okt. 15.HP

Az életszínvonal javítása és a gazdaság termelékenységének fokozása érdekében növelni kell a lakosság egészségtudatosságát, illetve nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre és a sportolásra. Kiemelten fontos, hogy az állampolgárok egészségben eltöltött éveinek száma 64 évre emelkedjen. A többi régiós országhoz képest nagyon magas hazánkban az elhízott lakosság aránya, a mentális tünetektől szenvedők száma, illetve Magyarországon a legmagasabb a rákos betegségekben elhunytak aránya.

Társadalmi költségek

Az MNB tanulmánya alapján 2016-ban egy átlagos munkanapon több mint 100 ezer ember hiányzott egészségügyi okból munkahelyéről, ami a termelésből való kiesésükön felül összesen 140 milliárd forintos közvetlen kiadást jelentett a munkáltatóknak és a társadalombiztosításnak összesen.

Várható egészséges élettartam

A helyzetet súlyosbítja, hogy a magyar lakosság egészségügyi állapota nem éri el a többi hasonló fejlettségű országét a régióban, ami egyre nagyobb terhet rak az egészségügyi ellátórendszerre.

Az egészséges évek száma jelenleg kevesebb mint 60 év, ami jelentősen lemarad az európai országok átlagától. Az MNB által megfogalmazott 330 pontos versenyképességi program szerint az egyik fő cél, hogy 64 évre emelkedjen a lakosság egészségben eltöltött várható élettartama.

Ennek hatására egyaránt javulhatna az életszínvonal és a termelékenység.

Magyarországon ráadásul meglehetősen sokan szenvednek olyan betegségekben, amelyek egészségesebb életmóddal elkerülhetőek lennének (például magas vérnyomás- és cukorbetegség).

Egy másik statisztika a várható élettartamot és az egészséges éveket mutatja az egyes európai országokban. Magyarország sajnos a lista végén szerepel.

Várható élettartam és az egészséges évek száma (kék szín) a nők és a férfiak esetében, 2016

Fontos a megelőzés

Az egészségügyi rendszer fenntarthatóságát és az egészségesen eltöltött életévek növelését legnagyobb mértékben az segítené, ha növekedne a lakosság egészségtudatossága, többen sportolnának, valamint a jelenleginél sokkal nagyobb hangsúlyt kapna a megelőzés. Utóbbi érdekében nagy hangsúly kellene fektetni a rendszeres egészségügyi vizsgálatokra is.

Sok a túlsúlyos

Nagyon sok hazánkban az elhízott ember. A túlsúly számos érrendszerbeli betegség forrása lehet. A megfelelő étkezéssel és a rendszeres sportolással csökkenthető lenne a túlsúllyal küszködők száma.

Komoly probléma hazánkban a depresszió

A depressziós tünetektől szenvedők aránya Magyarországon sokkal magasabb a régiós átlagnál. A lelki problémák komoly terhet jelentenek a betegségben szenvedők és a környezetükben lévők számára. A mentális betegségek kialakulásában fontos szerepet játszik többek között a családi helyzet alakulása, az inaktivitás, a jövedelmi különbségek és az alkoholfogyasztási szokások.

Késői diagnosztizálás

A magyar egészségügyi rendszer egyik legnagyobb problémája, hogy a kialakuló betegségek számottevő részét csak késői stádiumban diagnosztizálja, ami megnöveli a kezelések költségeit és csökkenti azok eredményességét.

A rehabilitáció és a kontrollvizsgálatok erősítésével ezeken a területeken pedig jelentős javulást lehetne elérni, ami hozzájárulna a (korai) halálozás csökkenéséhez.

Milyen betegségekben halunk meg?

2015-ben az Európai Unióban több mint 5,2 millió ember halt meg. Az egyes EU tagországokban a halál okai az alábbi csoportokra bonthatók:

Circulatory diseases – keringési betegségek

External causes – külső okok (balesetek, öngyilkosságok stb.)

Cancer – rákos megbetegedések

Other causes – egyéb okok

Respiratory diseases – légzőszervi megbetegedések

A nők és a férfiak elhalálozásának fő okai az EU országokban, 2015

Túl sokat vagyunk kórházakban

Érdekesség, hogy Franciaország után hazánkban tartózkodnak a legtovább a kórházakban a betegek. A kórházak leterheltsége mérsékelhető lenne, ha csökkenne a kórházban eltöltött idő. Bizonyos esetekben megoldást jelentene az otthoni betegápolás, illetve beteggondozás szélesebb körben történő elterjedése.

Kevés az MRI és a CT

A kórházak megfelelő felszereltségére is nagy hangsúly kell fektetni. Nemzetközi összehasonlításban például nagyon kevés MRI és CT berendezés működik hazánkban.

MRI és CT berendezések száma, 2016