A 6 ezer milliárd dolláros kérdés

Elemzések2017. okt 29.Növekedés.hu

A milliárdosoknak az a legnagyobb problémája, hogy miként örökítsék át a vagyonukat. A világ leggazdagabb embereinek vagyona összesen 6 ezer milliárd dollár, ennek 39 százaléka 70 évesnél idősebb magánszemélyek tulajdona - írja a Billionaires Insight című elemzés. https://preview.thenewsmarket.com/Previews/PWC/DocumentAssets/488926.pdf Így 2,4 ezer milliárd dollárnak megfelelő vagyon kerül át a fiatalabb generációs örökösökhöz a következő 20 évben. Óriási vagyon ez, amiből várhatóan a jótékonysági alapítványoknak is jócskán részesednek. A múltban az elhunyt milliárdosok vagyonát túlnyomó részben a család, a fiatalabbak örökölték, általában a családi üzlet révén. Ez azonban változóban van. Napjainkban egyre gyakoribb, hogy a fiatal generációk nem szeretnék szüleik üzletét tovább vinni, - inkább más szektorokba fektetnének be, vagy jótékonysági tevékenységet folytatnának. Megszakadóban van az a hagyomány, amelyben a sorban következő generációk beletanulnak a családi üzletbe és az idősek elhunytával átveszik annak vezetését. Így az adott cég szempontjából is jobb döntés lehet, ha egy kívülállónak adják el a vállalkozást, aki ért az adott területhez és sikeresen tudja azt működtetni. Erről azonban  meg kell győzni a családot is, ami nem mindig könnyű eset. A hagyományok változásán az ügyvédi irodák is jól fognak keresni: a vagyon eladása, átörökítése különösen gondos jogi-adójogi tervezést igényel. A problémák sokasodnak, amennyiben régi, nagy családokról van szó. Minél több családtag van, annál nagyobb likvid tőkét kell felszabadítani azok számára, akik nem érdekeltek az üzlet további működtetésében. Ha egy céget a 19. században alapítottak, akár több száz ilyen örökös is lehet. A világ leggazdagabbjainak vagyona 2016-ban 17 százalékkal 6 ezer milliárd dollárra emelkedett, főleg a vállalkozói vagyon és az ázsiai erős gazdasági növekedés következtében. Ez azt jelenti, hogy tavaly a vagyon gazdasági okok miatt emelkedett. A svájci UBS bankház és a PwC jelentése szerint ez a trend fenntarthatónak látszik. A jelentés megállapítja, hogy az elmúlt években ismét felerősödött a vagyon koncentrációja, hasonló a helyzet ahhoz, mint a 19. század végén, a 20. század elején volt. Annak az időszaknak az 1890-es amerikai Sheridan-törvények vetettek véget, amelyek radikálisan feldarabolták a néhány kiváltságos család kezében lévő monopóliumokat.

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.