A forint erősödése megállíthatatlan a kamatdöntés óta

Elemzések2024. feb. 2.F. P.

Páratlanul szép hete van a hazai fizetőeszköznek: hétfőn még több mint 390 volt az euró, most már a 380-as szint sincs messze.Alig több mint 48 óra alatt 2 százalékos erősödés ritkán tapasztalható.

Remek formában van a forint a héten: teljesen kiegyenlítette a múlt heti gyengülés hatását, sőt, még nagyobbat is erősödött. A múlt heti esést a változó kamatozású hitelekkel kapcsolatos vita indította el és gyorsította fel. A vita végül hétfőn lezárult, de a forint árfolyama az elért mélyponton maradt.

Vigyáznak a stabilitásra

Változás csak kedden következett be az MNB kamatdöntését követően, miután a jegybank hangsúlyozta, hogy a kialakult pénzpiaci turbulenciák miatt óvatosabb lépés tett: kisebb mértékű lett a kamatcsökkentés, mint amit a makrogazdasági helyzet, az infláció csökkenése elbírt volna.

Ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy a jegybanknál igen fontos prioritás a pénzpiaci stabilitás, vagyis sokkal kevésbé jelentkezik kockázatként az árfolyamgyengülés, mint korábban. Ennek felismerése elképesztő erősödést váltott ki:

rendkívül gyorsan nőtt 2 százalékkal a forint értéke.

Mindezt tovább segítette az a kedvező hír, hogy sikerült megegyezni az Ukrajnának szánt uniós segélyről, azt Magyarország is megszavazta, így az ezzel kapcsolatos korábbi aggodalmak is megszűntek.

Erős fundamentumok, lezárult vitás kérdések 

Az árfolyam megközelítette az eurónkénti 382-es szintet, ezzel a 3 nap alatt kicsit több mint 8 forintos javulás történt, ami meghaladja a 2 százalékot.

Úgy tűnik, hogy minden, a forintot gyengítő tényező megszűnt: a fundamentumok eleve erősek, hisz a lecsökkent infláció mellett igen erős az export, a külgazdasági mérleg többlete tartósan magas, és idén a fizetési mérleg esetében is jelentős többlet várható.

Az uniós pénzek kérdése egyelőre megoldódott, vitás kérdések sem maradtak fenn a tegnapi döntésről.

A gyors javulás nem csak a forint árfolyamába, hanem a 10 éves állampapírhozamban is mutatkozott: 6,30 százalékról 5,94 százalékra csökkent, közelebb kerülve a visegrádi országok értékeihez.