„Amerika bűnrészessé vált egy rémálomban” - súlyos vélemény a volt elnökjelölttől

Elemzések2024. feb. 2.Áldott Rebeka

A világ kétségbeesetten figyeli a Gázában kibontakozó humanitárius katasztrófát. A konfliktus hiába megy végre több ezer kilométerre az Egyesült Államok partjaitól, Amerika a háttérből jelentős szerepet vállal a vérontásban. Izrael évente 3,8 milliárd dolláros katonai segélyt kap az Egyesült Államoktól. Ezenfelül a Gázát pusztító bombákat és katonai felszereléseket is Amerikában gyártják. Bernie Sanders amerikai szenátor az Egyesült Államok humanitárius katasztrófában játszott szerepét elemezte.

Sajnos a Képviselőházban és az Egyesült Államok Szenátusában túl sok kollégám döntött úgy, hogy figyelmen kívül hagyja a szörnyű valóságot, és inkább kibújnak a kongresszusi kötelezettségeik alól.

-számolt be az amerikai döntéshozók szerepvállalásáról Bernie Sanders amerikai szenátor, a szenátus egészségügyi, oktatási, munkaügyi és nyugdíjbizottságának elnöke.

Azonban az ENSZ, az Élelmezési Világprogram és számos másik humanitárius szervezet is szerepet vállal a gázai katasztrófa kezelésében. A Guardian-ban megjelent véleménycikke/elemzése szerint a következő hetek több tízezer ember életéről dönthetnek.

Mint írja, ha nem következik be drámai javulás a humanitárius segítségnyújtás terén akkor számtalan ártatlan embert, köztük több ezer gyermeket, fenyeget a kiszáradás, hasmenés és éhezés veszélye.

Az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint a betegségek és az éhezés miatti halálozások száma meghaladhatja a háborúban elhunytak eddigi igen magas számát.

A Hamasz ezt a háborút az október 7-i szörnyű terrortámadással kezdte, amelyben 240 túszt ejtett és 1200 ártatlan izraeli férfi, nő és gyermek halt meg. Izraelnek joga volt válaszolni erre a támadásra, és háborút indítani a Hamasz ellen. Azonban nem volt és nincs is joga az egész palesztin nép ellen háborút indítani.

 -elemezte az amerikai szenátor a közel-keleti konfliktus történéseit.

Több mint 25.000 palesztint öltek meg a háborúban, és több mint 62.000 sebesültet tartanak számon, akiknek 70 százaléka nő és gyerek. A feltételezések szerint további ezrek rekedhettek a romok alatt.

A konfliktus során Gáza lakosságának mintegy 80 százalékát, 1,7 millió embert, űztek ki az otthonaikból. Ezek az elszegényedett emberek most az ENSZ zsúfolt menekülttáboraiban, vagy a szabadban húzzák meg magukat. Gázában jelenleg nincs elegendő élelem, víz, üzemanyag és orvosi ellátás, a jövő pedig még több kétséget tartogat.

A gázai lakóépületek mintegy 70 százaléka megsérült, vagy megsemmisült. Az infrastruktúra kulcsfontosságú pontjainak nagy része is működésképtelenné vált, beleértve számos vízkutat, erőművet és szennyvíztisztító létesítményt is. A kommunikáció pedig szinte lehetetlen, hiszen a területen hetek óta nincs mobiltelefon-szolgáltatás.

A közkutak mindössze 10 százalékos kapacitással működnek,és a Gázába érkező három vízvezeték közül csak egy működik.

A kevés rendelkezésre álló víz pedig gyakran szennyezett. Így a víz által terjedő betegségek száma megugrott Gázában, ami főként a gyermekek egészségét fenyegeti. Az ENSZ jelentései szerint 4000 százalékkal növekedtek a hasmenéses megbetegedések, aminek több mint a fele öt év alatti gyerekeket érint.

Jelenleg Gázában 570.000 ember néz szembe az éhínséggel egyenértékű „katasztrofális éhséggel”. De Gáza teljes lakossága is válságban van, és sok esetben akut élelmiszer-ellátási bizonytalansággal küzdenek. Gyakorlatilag minden háztartás rendszeresen hagy ki étkezéseket, a legtöbben pedig naponta csupán egyszer esznek, amikor gyakran csak egy kenyér kerül az asztalra.

Bernie Sanders vermonti szenátor egy kampányrendezvényen, a Dél-Karolina állambeli Richmondban 2020-ban Fotó: MTI/EPA, Erik S. Lesser

A gázai egészségügyi rendszer is óriási terhelés alatt áll. A legtöbb egészségügyi intézmény teljesen működésképtelen vagy csökkent kapacitással működik. Az egészségügyi dolgozók hatalmas erőfeszítéssel küzdenek a több tízezer sebesült életének megmentéséért. A kórházak túlzsúfoltsága mellett, az áram-, az üzemanyag- és a gyógyszerellátás is rendszeresen szakadozik. A fegyveres konfliktus során 337 egészségügyi dolgozó vesztette életét.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt, hogy mi okozza ezt a katasztrófát. A válasz pedig egyértelmű: az izraeli kormány a legalapvetőbb védelmet sem tudta biztosítani a civileknek. Minden humanitárius lépés csak hetekig tartó késlekedés és az Egyesült Államok és más kormányok hatására valósult meg.

-bírálta az izraeli vezetés lépéseit Bernie Sanders, akinek édesapja Lengyelországból Amerikába bevándorolt zsidó, akinek a Holokauszt során az egész családját kiirtották a németek.

Mint Sanders írja, a gázai válság egyik fő oka az élelmiszerszállítmányok izraeli határellenőrzése. Jelenleg 3-4 hetet kell a kamionoknak várniuk, hogy átjussanak Gázába. Izrael nem engedi át a női higiéniai termékeket, a kézfertőtlenítőket, a vízvizsgáló készleteket és az egészségügyi felszereléseket. Ha egyetlen tiltólistás termék is szerepel a rakomány között, akkor a teherautót visszafordítják a határon.

A teherautók tömeges feldolgozására alkalmas fő belépési pont, a Kerem Shalom átkelő, mindössze napi nyolc órán át tart nyitva. Így január első felére teljesen megszakadt a humanitárius segítségnyújtás lehetősége.

Netanjahu jobboldali kormánya kiéhezteti Gázát. A válogatás nélküli bombázások és az alapvető humanitárius segítségnyújtás korlátozása az utóbbi idők egyik legsúlyosabb humanitárius katasztrófáját idézte elő.

-vonta felelősségre az izraeli vezetést az amerikai szenátor.

Az Egyesült Államok kormánya hónapok óta könyörög Izraelnek, hogy sürgősen tegyen lépéseket a további civil halálozások elkerülése érdekében. De kérések és Biden elnök felszólítása ellenére sem cselekedett Netanjahu.

Ezt a háborút elsősorban amerikai fegyverekkel és felszerelésekkel vívják. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok bűnrészessé vált ebben a rémálomban. Be kell fejeznünk. Az Egyesült Államoknak fel kell használnia a befolyását, hogy Netanjahu megváltoztassa a hozzáállását.

-vetett számot az Egyesült Államok felelősségéről Bernie Sanders.

Az amerikai szenátor egy határozatot próbált kikényszeríteni, ami előírná a külügyminisztériumnak, hogy jelentést tegyen minden olyan emberi jogsértésről, ami Izrael gázai katonai hadjárata során történhetett.

Ugyan eddig csak 11 szenátor szavazott az Izrael felelősségre vonásáról szóló kongresszusi erőfeszítésre. Azonban ez a szellemiség változóban van, és egyre több amerikai polgár és választott tisztviselő gondolja úgy, hogy nem lehet szemet hunyni a gázai szenvedések előtt.

A Kongresszus jelenleg egy kiegészítő törvénytervezetet fontolgat, ami további 14 milliárd dolláros katonai segélyt nyújtana Izraelnek. Az Egyesült Államoknak azonban világossá kell tennie Netanjahu számára, hogy nem áldoznak több dollárt egy embertelen és illegális háború támogatására.

Használnunk kell a befolyásunkat, hogy követeljük a válogatás nélküli bombázások beszüntetését, a humanitárius tűzszünetet, a segélyek szenvedőkhöz való eljuttatását, valamint a még mindig Gázában fogva tartott több mint 130 túsz szabadon bocsátását.

-számolt be a jövőbeli lehetőségekről Bernie Sanders.