A járvány ellenére nagyot nőhet idén a magyar gazdaság

Elemzések2021. feb. 15.Harsányi Péter

Hogyan teljesített a magyar gazdaság a negyedik negyedévben és 2020 egészében? Mekkora lehet az idei növekedés mértéke? Milyen ágazatok segítették, illetve mely szektorok hátráltatták a kilábalást? Többek között erről kérdeztük az Erste Bank, és az MKB Bank – Danube Capital vezető elemzőit.

A megkérdezett elemzők szerint a tavalyi negyedik negyedévében és 2020 egészében is megközelítőleg 5,5 százalékkal zsugorodhatott a magyar gazdaság.

A gazdasági visszaesés mértéke tehát kisebb lehet a korábban gondoltnál. Ez többek között az ipar jó teljesítményével magyarázható, mely ellenállónak bizonyult a negyedik negyedévben a járvánnyal szemben. Az ellátási láncok ezúttal lényegében nem akadoztak, illetve a magyar autóipar szempontjából meghatározó ázsiai piacok is viszonylag erősek maradtak.

A gazdaságot a negyedik negyedévben a mezőgazdasági és a szolgáltatási szektor éves alapú visszaesése fogta vissza. A szolgáltatói szegmensben azonban éles különbségek alakultak ki.

Míg a szálláshely szolgáltatás, vendéglátás, valamint a művészet, szórakoztatás, szabadidő ágazatban a második negyedévhez hasonló mértékű zuhanást hozhattak az újabb lezárások, addig az információ, kommunikáció területén akár gyorsulhatott is a növekedés a negyedik negyedévben.

A fiskális oldali programok közül a legfontosabbak közé tartozik az otthonteremtés támogatása, az új vállalkozások alapításának ösztönzése, továbbá a krízishelyzetbe jutott vállalkozások számára megteremtett kamatmentes hitellehetőség.

Az idei év második felében előreláthatóan folytatódhat a kilábalás folyamata. Az éves átlagos GDP növekedés 4 és 5 százalék között alakulhat. A GDP felpattanását támogatja a beruházások élénkülése és a háztartások fogyasztási kiadásainak növekedése.

Erste Bank

A harmadik negyedév ígéretesnek bizonyuló gazdasági felpattanását sajnos megtörte a járvány második, őszi hulláma – világított rá Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető elemzője. Sok más országhoz hasonlóan nálunk is korlátozó intézkedéseket vezettek be, hogy fékezzék a járvány terjedését, így sejthető volt, hogy az év utolsó negyedéve ismét visszaesést hoz a gazdaságban. A pontos hatások előrejelzése azonban megint nem bizonyult egyszerű feladatnak.

A negyedévet magunk mögött hagyva, a rendelkezésre álló adatok ismeretében úgy látja Nyeste Orsolya, hogy az október-decemberi negyedéves visszaesés mértéke végül is valószínűsíthetően kisebb volt az előzetesen gondoltnál, s vélhetően nem érte el az 1 százalékot.

Az érem másik oldala, hogy a negatív hatások itt maradtak velünk az első negyedévben is, s a korlátozó intézkedések hosszabb ideig való fennmaradása késlelteti az idei évre várt gazdasági kilábalást.

A legfontosabb tényező, ami miatt gazdasági szempontból jóval kedvezőbb volt a helyzet a tavaszinál az az, hogy az ipar fenn tudta tartani aktivitását, a külső kereslet alakulásban ugyanis nem következett be markáns romlás.

A magyar autóipar fő felvevőpiaca lényegében Ázsiában van, ahol úgy tűnik, hogy sikerült megfékezni a járványt. Mindemellett a tavaszi időszakkal ellentétben, az iparban az ellátási láncok is viszonylag stabilak maradtak – fejtette ki az Erste Bank vezető elemzője.

Összességében így az ipar enyhén pozitívan járulhatott hozzá a gazdaság teljesítményéhez a negyedik negyedévben. Az építőipar esetében várhatóan rosszabb képet mutatnak majd a negyedik negyedéves adatok, az éves visszaesés mértéke azonban vélhetően már „csak” egyszámjegyű volt a szektorban.

Továbbra is a termelői oldalnál maradva és azon belül áttérve a szolgáltatásokra, az ágazat súlya a legjelentősebb a GDP-ben. Itt azonban nem nagyon látni előzetes havi adatokat, tehát még nagyobb a becslési bizonytalanság. Egy dolog továbbra is biztos Nyeste szerint: a különböző szolgáltatási ágazatokban markánsan eltért a járvány hatása. Míg a szálláshely szolgáltatás, vendéglátás, valamint a művészet, szórakoztatás, szabadidő ágazatban a második negyedévhez hasonló mértékű zuhanást hozhattak az újabb lezárások, addig az információ, kommunikáció területén akár gyorsulhatott is a növekedés a negyedik negyedévben.

Összefoglalva a fentieket, a teljes szolgáltatói szektor éves szintű visszaesése mélyülhetett a harmadik negyedévhez képest, azonban a második negyedévben tapasztalt sokkhoz képest a csökkenés mértéke feltehetően visszafogottabb volt. Várakozásunk szerint 7-7,5 százalékos éves szintű visszaesésről jelent majd a KSH a szolgáltatások kapcsán a negyedik negyedéves GDP adatok részletes bontásának közzétételekor.

Maga a GDP pedig éves szinten 5,7 százalékos csökkentést mutathatott éves szinten a negyedik negyedévben, s ezzel a tavalyi év egészében mintegy 5,5 százalékkal zsugorodhatott a gazdaság teljesítménye – mutatott rá Nyeste Orsolya.

Az idei évben – bár még nagyban benne vagyunk a járványhelyzet okozta kedvezőtlen és bizonytalan helyzetben - már csak az alacsony bázisadatok nyomán is – ismét nőhet a gazdaság. Az ipar kilábalása folytatódhat, míg az építőipar élénkülését a kormányzati intézkedések, illetve a felfuttatni tervezett állami beruházások is segíthetik.

A szolgáltatásoknál nagyon sokat segíthet az újraindulás: itt talán a legfontosabb kérdés az, hogy a most leginkább sújtott ágazatokra mekkora elhalasztott kereslet zúdul rá a közeljövőben. Az első negyedévben még a negatív tartományban maradhat az éves GDP adat. A második negyedévben azonban éves szinten kiugró mértékű, kétszámjegyű, akár 15 százalékot is elérő bővülés jöhet – a bázishatásnak és az újranyitásnak köszönhetően.

Az év második felében folytatódhat a kilábalás folyamata, s az éves átlagos GDP növekedés valahol 4 és 5 százalék között alakulhat majd idén Nyeste Orsolya jelenlegi várakozása szerint.

Danube Capital

Kuti Ákos, a Danube Capital vezető elemzőjének és vezérigazgató-helyettesének előrejelzése szerint 2020. negyedik negyedévében 5,5 százalékkal mérséklődhetett a hazai gazdasági teljesítmény az előző év azonos időszakához, tehát 2019. negyedik negyedévéhez képest. 2020 harmadik negyedévéről 2020 negyedik negyedévére 2,9 százalékkal bővülhetett a magyar gazdaság teljesítménye.

A negyedik negyedév gazdasági teljesítményét Kuti Ákos várakozása alapján a mezőgazdasági és a szolgáltatási szektor év/év alapú visszaesése fogta vissza, melyet az ipar és az építőipar teljesítménye kis mértékben ellensúlyozhatott.

Fontos megjegyezni, hogy a negyedik negyedéves GDP-adatban már érezhető lesz a koronavírus-járvány második hullámának, illetve a korlátozó intézkedéseknek a teljes hatása – szemben a harmadik negyedéves GDP-vel, amelyben lényegében csak az utolsó, szeptemberi hónapot érintette a járvány.

A Danube Capital vezető elemzője az MNB oldaláról kiemelte az állampapír-vásárlási programot. Virág Barnabás MNB alelnök szerint hosszú távon is szerepe lehet a jegybankoknak az állampapír-piacon. Ezt a kijelentést úgy is lehet értelmezni, hogy a hozamgörbe jegybankok általi kontrollja a jövőben is fennmaradhat.

Matolcsy György jegybankelnök nemrég megjelent cikkében a zöld gazdaság, a zöld átmenet fontosságára hívta fel a figyelmet, a természet, a társadalom és a pénz szerepét kiemelve.

A fiskális oldali programok közül a legfontosabbak közé tartozik az otthonteremtés (lakásépítések és -felújítások) támogatása, az új vállalkozások alapításának ösztönzése, továbbá a krízishelyzetbe jutott vállalkozások számára megteremtett kamatmentes hitellehetőség.

2020-ra összességében – a rendelkezésünkre álló adatok és a negyedik negyedéves GDP-re vonatkozó friss előrejelzése szerint – 5,4 százalékos átlagos gazdasági visszaesésre számít a Danube Capital, amelynek hátterében nagyrészt a koronavírus első hulláma okozta gazdasági leállás, valamint a második hullámmal kapcsolatos szigorítások állnak.

A határzár a Magyarországra érkező külföldi turisták elmaradása révén a turizmusra, illetőleg áttételesen a többi ágazatra – közlekedés, kulturális szolgáltatások – is negatív hatást gyakorol.

2021-ben 4,5 százalékos növekedést vár Kuti Ákos, amely elsősorban a beruházások élénkülésével és a háztartások fogyasztási kiadásainak növekedésével magyarázható.