A kínaiak felvásárolják az aranyékszereket a világban

Elemzések2018. máj 8.Növekedés.hu

Hét százalékkal kevesebb, 973 tonna arany talált gazdára 2018 első negyedévében, mint 2017. január-március között – derül ki az Arany Világtanács legfrissebb elemzéséből. Ezzel ellentétesen mozgott az aranykínálat, az ugyanis 3 százalékkal nagyobb, 1064 tonnás mennyiséget ért el, mint az előző év azonos időszakában. Ezek a számok azt is jelentik, hogy az aranykínálat bőven fedezte a csökkenő keresletet. Az ékszerek vitték a prímet az aranytermékek között. Ezekből fogyott a legtöbb, 488 tonna az idei év első három hónapjában, ami még akkor is figyelemre méltó, ha tavaly ilyenkor 1 százalékkal magasabb volt az értékesítés. Az a tendencia nem változott, hogy továbbra is a kínaiak vásárolnak leginkább aranyékszert, ugyanakkor az idei első negyedévben az amerikaiak vételi kedve is érezhetően megnőtt.

Némi meglepetésre a kínaiak mellett ugyancsak hagyományosan nagy aranyfogyasztónak számító indiaiak ezúttal kevesebb sárga nemesfémre tartottak igényt, méghozzá 12 százalékkal.
Ezt az Arany Világtanács arra vezeti vissza, hogy a világ második legnépesebb országának polgárait elkedvetlenítették az emelkedő árak és az indiai rúpia gyengülése. Még ennél is jobban, az egy évvel korábbihoz képest 15 százalékkal esett vissza az aranyrudak és -érmék iránti igény, ami így összességében 254,9 tonnára rúgott. E csökkenésben az Arany Világtanács szerint Németország és az Egyesült Államok mellett Kína volt a ludas. Ez utóbbi effajta keresletének mérséklődése egyébként azt jelzi, hogy inkább az intézményi befektetők aranyigénye lett visszafogottabb, hiszen alapvetően ők szoktak rudakba és érmékbe invesztálni, míg a magánszemélyek ékszerekbe.  
Változatlanul áramlik a tőke a tőzsdén kereskedett arany befektetési alapokba (angol nevük rövidítésével: etf-kbe), a készleteik 2018 első negyedévében 32 tonnával híztak. 
Ez a növekmény szinte egy az egyben az amerikaiaknak köszönhető, akik a Fed-kamatemelések és a megtorpanó tőzsdei részvényárfolyamok miatt a sárga nemesfémben nagyobb haszonnal kecsegtető lehetőséget láttak. Az már nem meglepetés, hogy a világ jegybankjai is folytatták aranytartalékaik gyarapítását. Olyannyira, hogy az idei első negyedéves 116 tonnás többlet négy éve nem látott mennyiség. A legbuzgóbb sárganemesfém-vásárló Oroszország, Törökország és Kazahsztán volt, e trió együttesen 91 tonnát vett. Az elektronikai eszközöket gyártók 4 százalékkal több aranyra tartottak igényt 2018 első negyedévében, mint az előző év azonos időszakában.
Mindenekelőtt a vezeték nélküli készülékekben – okostelefonokban, játékkonzolokban és biztonsági rendszerekben – kialakított arcfelismerő 3D-s érzékelőkbe építettek be több sárga nemesfémet. 
Az 1064 tonnás 2018 első negyedévi aranykínálat 3 százalékkal haladta meg 2017 első három hónapjáét, annak hatására, hogy nőtt a sárga nemesfém kitermelése és az aranyfedezeti ügyletek nettó értéke. Miközben az aranybányák 770 tonnát hoztak a felszínre, 288 tonnát újrahasznosítottak a sárga nemesfémből. A viszonylag stabil gazdasági növekedés a tőkepiacokra februárban visszatért volatilitással párosulva stabil befektetési környezetet teremtett az arany számára 2018 első negyedévében – értékelte a folyamatokat Alistar Hewitt, az Arany Világtanács piaci elemző részlegének vezetője. Hozzátéve: míg a világ részvénytőzsdéi nyomás alá kerültek, addig az arany ára emelkedett. Bár a sárga nemesfém idei első háromhavi kereslete éves szinten mérséklődött, bíztató a kínai, az amerikai és az európai ékszerigények növekedése, a technológiai szektor folytatódó keresletemelkedése, és az is, hogy – ha lassuló ütemben is, de – az etf-kbe is változatlanul áramlanak a pénzek. De a jegybanki aranytartalékok nem lankadó gyarapodása is rávilágít arra, hogy a sárga nemesfémre az intézményi befektetők továbbra is stratégiai eszközként tekintenek.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
A leggazdagabb orosz nők
Oroszországban a gazdag milliárdosok többsége férfi, ismert oligarchák, acélipari, olajipari csoportok tulajdonosai. Vannak azonban olyan nők is szép számmal, akik vagy alanyi jogon, vagy esetleg éppen egy előnyös válás révén immár önállóan is százmilliárd forint körüli vagyonnal bírnak.
Siker2018. júl 15.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.