DRÁGULHAT A BAROMFIHÚS AZ UNIÓBAN A NAGY BRAZIL CÉGEK KITILTÁSA MIATT

Hírek2018. máj. 8.Növekedés.hu

Drágulhatnak a baromfitermékek az Európai Unióban, így Magyarországon is annak nyomán, hogy az Európai Bizottság a napokban húsz brazil húsüzem termékeit tiltotta ki a dél-amerikai ország szalmonellás húsbotránya miatt. Az EU-s baromfilobbi a helyzetet arra igyekszik felhasználni, hogy megakadályozza újabb kedvezményes (vámmentes) uniós importkontingensek megnyitását a dél-amerikai országokkal tervezett EU-MERCOSUR szabadkereskedelmi megállapodásban. Érzékelhető hatása lehet az európai húspiacra, hogy Brüsszel a közelmúltban megvonta húsz brazil baromfiüzem, illetve húsfeldolgozó Európai Uniós exportjogosítványait. Az Európai Bizottság azzal indokolta a döntést, hogy a dél-amerikai ország nem tud úrrá lenni baromfiszektorból származó állat- és humánegészségügyi problémáin. Brazíliában tavaly robbant ki a világban is nagy port kavaró szalmonellás húsbotrány, amely azóta is újabb hullámokat kavar. Az idei év elején például az is napvilágot látott, hogy egyes húsvizsgáló laboratóriumok szándékosan titkolhattak el szalmonellás húsfertőzéses eseteket.

A mostani kitiltás öt komoly brazil húsipari társaság üzemeit érinti, amelyek között megtalálható a világ egyik legnagyobb exportőrének számító BRF nevű vállalat is. A brüsszeli lépés jelentősen csökkentheti a Brazíliából származó baromfitermékek kedvezményes uniós importját,

amely éves szinten elérte a 400 ezer tonnát, és az EU teljes baromfihús-behozatalának felét tette ki.

Ezért a brazil üzemek exportengedélyének visszavonása mérsékelheti az uniós baromfihús-kínálatot, ez pedig a közeljövőben a baromfitermékek uniós áremelkedéshez vezethet. A várható drágulás mértékéről egyelőre nincsenek prognózisok, de az valószínűsíthető, hogy valamennyi tagországban érzékelhető lesz. Így Magyarországon is árkorrekcióra lehet számítani, bár ide közvetlenül nem érkeznek Dél-Amerikából származó baromfitermékek. Ágazati szempontból az uniós szintű áremelkedés pozitívuma lehet az is, hogy nem csak itthon, hanem a tagországokban is javulhatnak a magyar vállalkozások értékesítési pozíciói. Az EU-s baromfilobbi a brazil húsbotrányra hivatkozva most Brüsszelt arra igyekszik rábírni, hogy a dél-amerikai országokkal tervezett EU-MERCOSUR szabadkereskedelmi megállapodásban ne nyújtson további kedvezményes importlehetőségeket. A korábban kiszivárgott információk szerint az Európai Bizottság az egyezmény keretében mintegy 100 ezer tonna baromfihús éves vámmentes behozatalát engedélyezné Brazília - és részben Argentína - számára. Az EU-s baromfiszektor aggodalmait az állategészségügyi veszélyek mellett az táplálja, hogy a dél-amerikai országok baromfitermelőinek nem kell megfelelniük olyan szigorú – állategészségügyi, állatjóléti és egyéb szabályozási – követelményeknek, mint amilyeneket Brüsszel az uniós gazdálkodóktól megkövetel. Ezért a brazil hústermékek EU-s baromfis vélemények szerint a nagyobb szállítási költségek ellenére is

indokolatlan versenyelőnyt élveznek az uniós piacon, mivel az ottani termelők húselőállítási ráfordításai jóval kisebbek.

Az import féken tartása az EU-s baromfiszektorban azért is lenne fontos, mert az ágazat az úgynevezett „puha szabályozású” termékpályák közé tartozik, vagyis az uniós agrárbüdzséből alapvetően nem kap támogatásokat. Ezért az ágazati szereplők számára egyáltalán nem mindegy, hogy az uniós piacon milyen versenytársakkal és feltételekkel kell megküzdeniük. Magyarországon az állam az uniós támogatáshiányt úgynevezett állatjóléti támogatásokkal pótolja a hazai költségvetésből.
A döntően magyar tulajdonú kis- és közepes vállalkozásokból álló szektor tavaly e címen 12 milliárd forinthoz jutott.
Gondot okoz ugyanakkor, hogy a baromfi állatjóléti támogatást időről-időre engedélyeztetni (notifikáltatni) kell az Európai Bizottsággal, a most hatályos brüsszeli hozzájárulás pedig 2018 végén lejár. Ezért egyelőre bizonytalan, hogy az ágazat 2019-től is igénybe veheti-e az életmentőnek tartott állatjóléti összegeket, bár az agrártárca még az áprilisi országgyűlési választások előtt megkezdte a hosszabbításra irányuló tárgyalásokat az illetékes brüsszeli testületekkel.

I. O.