Az alábbi országokra érdemes figyelni a jövőben: Dél-Korea, Szingapúr, Izrael, Írország, Finnország, Dánia, Ausztria, Svájc.

Dél-Korea lett a világ leginnovatívabb országa, az USA kiesett a TOP 10-ből, Németország a negyedik helyre csúszott vissza.

A Bloomberg 2013 óta készíti el innovációs rangsorát, ahol 2020-ban ismét Dél-Korea lett a világ leginnovatívabb nemzete.

A második helyet Szingapúr szerezte meg, elsősorban egyetemeinek és a helyi gyártás magas hozzáadott értékének köszönhetően. A harmadik Svájc lett, Németország a negyedik helyre csúszott vissza, nem véletlenül kritizálják többen az országban, hogy nincs átfogó stratégia a jövő technológiáival kapcsolatban.

Dél-Korea kiemelkedően szerepelt a szabadalmak, a kutatás-fejlesztés és a gyártás hozzáadott értéke tekintetében. Dél-Korea szempontjából az innováció, a kutatás és fejlesztés, valamint a zöld gazdaság létfontosságú az ország jövője szempontjából.

Dél-Korea az elmúlt 9 évben hétszer volt első a Bloomberg innovációs listáján.

Érdekesség, hogy zömével a kicsi országok szerepelnek az élvonalban. Igazzá vált az az állítás, hogy a tudás korszakában a kicsi országok vállhatnak naggyá. Különösen igaz ez Dél-Koreára és Szingapúrra, hiszen technológiai fejlettségüknek köszönhetően a világ tíz legfontosabb országa között szerepelnek. De az elmúlt években Izrael, Írország, Svájc, Ausztria, Finnország, Dánia is kiemelkedő eredményeket ért el.

A világ leginnovatívabb gazdaságú országai 2019-ben

Forrás: Bloomberg, Visual Capitalist

Az Amerikai Egyesült Államok, 2013-ban a lista első helyezettje volt, hét évvel később a 11. helyre csúszott vissza, amelynek oka a visszaeső egyetemi pontszámok voltak. De az Egyesült Államokon belül elindult egy területi átrendeződés is. A Szilícium völgy sikere nem fog örökké tartani, ahogy ezt már Texasban, de különösen Austinban érzik is.

A Bloomberg innovációs indexe hét tényezőcsoportot vizsgál: a kutatás-fejlesztés intenzitását, a gyártás hozzáadott értékén, a tőzsdéken jegyzett high-tech vállalatok számát, az egyetemek hatékonyságát, a termelékenységet és a kutatók, valamint a szabadalmak számát.

Magyarország a Bloomberg Innovációs rangsorában egy helyet javítva a világ legjobb 30-as csoportjában szerepel.

Érdekesség, hogy az alindexek közül a legkevesebb pontot, a 100-as skálán 14-et a gyártás helyi hozzáadott értékére kaptuk, a legtöbbet, 53-at pedig az egyetemi szféra hatékonyságára.

Egy másik jelentős, Globális Innovációs Index rangsorában a világ 131 vizsgált országából pedig Magyaroroszág a 35. helyen szerepel.

2020. novemberben megjelent kutatási jelentés szerint, ezzel Magyarország képes volt megőrizni helyét a leginnovatívabb országok között a Cornell University, az INSEAD és a WIPO jelentésében.

Magyarországa 2020-as rangsorban megelőzi Lettországot, Litvániát, Bulgáriát, Lengyelországot, Szlovákiát, Görögországot, Horvátországot, Ukrajnát és Romániát, de Oroszországot is. Régióinkból Csehország és Észtország előzte megy hazánkat innovációban.

Egy pár érdekesség a magyar eredményeket illetően:

⦁ Magyarország a 35. helyen áll innovációban, azonban
⦁ Tudás- és technológiai teljesítményben a 22. helyet szerezte meg
⦁ Az intézmények tekintetében Magyarország a 43. helyen végzett, ide tartozik az üzleti környezet és a szabályozás is
⦁ Az intézményi pilléren belül a politikai stabilitás tekintetében az előkelő 29. helyen szerepel hazánk
⦁ A cégalapítás egyszerűségében azonban csak a 70. helyen
⦁ A piaci érettségben a 89. helyezett
⦁ Az emberi tudástőke és a kutatások tekintetében a 36. helyezett (Ide tartozik az oktatás, a felsőoktatás és a kutatásfejlesztés)
⦁ A környezeti fenntarthatóságban a 19. helyet sikerült elérni 131 országból
⦁ Egyetemi-ipari kutatói együttműködésekben a középmezőnyben, az 57. helyen áll hazánk, ezért érdemes itt javítani a jövőben
⦁ Klaszterek tekintetében a 65. helyet szerezte meg Magyarország
⦁ Kiemelkedő, hogy a high-tech ipar erőssége tekintetében Magyarország a 9. helyen van, és a nettó high-tech exportban is a 10. helyen szerepel
⦁ A kreatív termékek exportjában szintén a világ tíz legjobb országa között, a 9. helyen állunk
⦁ Az infokommunikációs szolgáltatási exportban azonban csak az 59. helyezett Magyarország.

A Globális Innovációs Index összefoglalásáról egy nagyon érdekes és alapos összefoglaló jelent meg a Mandiner Markonom rovatában, amely ITT olvasható.

Globális Innovációs Index 2020

Forrás: Cornell University, az INSEAD és a WIPO

Mind a két innovációs index megerősít bennünket abban, hogy érdemes a technológiára, a kreatív iparágakra, a fenntarthatóságra, a zöld gazdaságra építeni, és megnézni más "kis országok" példáit, hogyan váltak naggyá a technológia, fúziók korában.

A szerző a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) kuratóriumi elnöke.