A koronavírus miatt késhet a PlayStation 5 és az Xbox Series X

Elemzések2020. máj. 9.Valyon Tamás

Az idei év nagyon fontos lett volna a Sony és a Microsoft számára. Minkét cég a karácsonyi szezon idején szerette volna kiadni legújabb konzoljait, a PlayStation 5-öt és az Xbox Series X-et, így megtartva vezető pozíciójukat a videojáték-ipar élén, mint a két legnagyobb konzolgyártó vállalat.

Könnyen lehet, hogy a Sony és a Microsoft is kénytelen lesz elhalasztani az új konzolok megjelenését a COVID-19 járványa miatt. Erről már év eleje óta pusmognak az elemzők, s bár eddig mindkét cég azt nyilatkozta, hogy ezen a téren nincs változás, nekünk és nekik is van még okuk aggódni.

Február elején, amikor a koronavírus még főleg Kína területére korlátozódott és „csupán” 30 ezer ember volt fertőzött, már felmerült a késés lehetősége. Ekkor ugyanis több műszaki elemeket gyártó gyár is bezárt, köztük azok is, amik az Xboxhoz és a PlayStationhöz gyártják az alkatrészeket.

Ennek egyik egyenes következménye lett az, hogy a Nintendo hibridkonzolja, a Switch mára hiánycikké vált az egész világon.

Március elején ennek ellenére a Sony még bizakodó volt, és képviselői sziklaszilárd meggyőződéssel állították, hogy a PlayStation 5 2020 végén, az ünnepi szezonban megjelenik. Azonban a fertőzöttek, és sajnos a halálesetek száma azóta sokszorosára nőtt, a koronavírus világjárvánnyá nőtte ki magát, aminek mostanra már komoly gazdasági hatásai is vannak.

Nem sokkal azután, hogy a Sony kijelentette, hogy a kilencedik generációs PlayStation nem fog késni, jött a hír, hogy az Amerikai Egyesült Államokban 3 millió ember vesztette el a munkáját. A The Washington Post szerint a munkanélküliek száma az USA-ban mára eléri a 22 milliót, és a becslése szerint az amerikaiak 10 százaléka az ünnepek idején is munkanélküli lesz. Az Egyesült Államok mégis a legnagyobb videojátékos piac a világon, de így a kereslet lényegesen kisebb lehet az elvártnál. 

Mivel a munkanélküliség szempontjából a gyárak és a kereskedelem az egyik legérintettebb terület, ez komoly hatást fog gyakorolni a PlayStation 5-re és az Xbox Series X-re. A DFC Intelligence márciusi elemzése szerint, még ha néhány hét alatt vissza is állna minden a normális kerékvágásba, a csúcskategóriás játékrendszerek akkor sem tudnának rendes körülmények között megjelenni.

A két konzol elérhetősége súlyosan korlátozott lenne, és jóval drágábban jelennének meg, mint ahogy azt eredendően tervezték.

A helyzet pedig március óta nem normalizálódott, s ebben az esetben minden egyes eltelt hónap csak ront a két konzol esélyein. Az eltelt idő alá is támasztja a DFC Intelligence márciusi jelentését, ugyanis a Bloomberg nemrég közölte a hírt, hogy a PlayStation 5 nagyon drága lesz és a vásárlók csak kevés helyen tudják majd beszerezni. Márpedig vásárlóból sem lesz sok 2020 végén, ugyanis a romló gazdasági helyzetben egyre kevesebben engedhetik majd meg maguknak a drága konzolokat.

Éppen ezért, ha a Sony és a Microsoft le is tudja gyártatni a PlayStation 5 és az Xbox Series X alkatrészeit 2020 végéig, akkor sem biztos, hogy idén kiadják az új gépeket.

A vásárlóbázis csökkenésével mindkét cégnek jobb esélye lenne a sikerre, ha a konzolok kiadását elhalasztanák egy olyan időszakra, amikor a gazdaság már stabilabb lesz, és több ember engedhet meg magának luxuscikkeket.

De akár megjelenik idén a két konzol, akár nem, egy dolog már biztos: a 2013-ashoz hasonló konzolháború, amire még a média is felfigyelt és olyan tévéműsorok is időt szenteltek neki, mint a South Park és az Agymenők (The Big Bang Theory), elmarad. Mindegy, hogy a PlayStation 5 és az Xbox Series X 2020-ban vagy 2021-ben jelenik meg, az sem számít, hogy az utóbbi konzol ezúttal erősebb az előbbinél, a kilencedik generációban így is, úgy is a Sony viszi a prímet.

Ennek két oka van. Az egyik az, hogy az Xbox bár egyike a két legnagyobb konzolnak, eladások tekintetében sosem tudott egy ligában játszani a Sony konzoljaival, de még a Nintendo masináinak egy része is verte.

A top 10-es listán egyetlen Xbox van, a 360-as, abból 87,4 millió példány kelt el, ez a nyolcadik helyre volt elég.

Ezzel szemben a top 10-ben benne van mind a négy PlayStation (a PS2-é az első, a PS4-é a negyedik, a PS1-é az ötödik és a PS3-é a hetedik hely), sőt a tizedik helyen még egy másik Sony konzol, a PlayStation Portable is helyet kapott. Az Xbox One pedig a tizenötödik helyről hajtja a sereget 46,9 millió eladott példánnyal.

Emellett a Microsoft nemrég elkezdte az Xbox One-exkluzív játékait kiadni PC-re is, és ezt a tendenciát az Xbox Series X-szel is folytatni óhajtja. Vagyis nem lesznek a jövőben Xbox-exkluzív játékok, pedig ezek a fő okai annak, hogy az ember konzolt vesz. Ráadásul az Xbox Series X visszafelé is kompatibilis lesz, azaz a régi X360-as és XOne játékok is játszhatóak lesznek rajta – ezzel lényegében dobhatjuk a szemétbe a régi konzolokat.

Mindezen túl, az Xbox Series X már multimédiás lejátszó-eszközként sem lehet egyediként jelen a Microsoft kínálatában, hiszen bármelyik PC többet tud ilyen téren. Lényegében az ember már csak a kényelem (egy konzolt lényegesebben egyszerűbb kezelni, mint egy PC-t) és a megszokás miatt fog Xbox Series X-et választani.

Ezzel szemben a Sony ragaszkodik a magas minőségű, exkluzív címekhez.

Ráadásul remek stratégiát is választott: néhány régebbi, korábban PlayStation 4-exkluzív játékot az utóbbi időben kiadott vagy nemsokára ki fog adni PC-re.

Ezek között olyan címek is akadnak, mint a nagysikerű, több díjat bezsebelt Horizon: Zero Dawn, aminek második része már készül, és nagyon valószínű, hogy a PlayStation 5 egyik húzócíme lesz, ha nem egyenesen a zászlóshajója. És nem valószínű, hogy a Sony azt frissen kiadja PC-re is, így azok, akiknek számítógépen tetszett az első rész, és folytatni akarják a történetet, kénytelenek lesznek beruházni egy PlayStation 5-re.

Ilyen feltételek mellett pedig aligha rúg labdába az Xbox Series X. Az, hogy az lesz a legerősebb konzol, ami valaha készült, kevés, hiszen bármelyik high end gamer PC megveri – bár tény, azok sokkal többe is kerülnek. És az is biztos, hogy a PlayStation 5 ugyanúgy meghatározóvá válik a konzolpiacon, mint az elődje, függetlenül attól, hogy mikor jelenik meg.