Magyar pezsgő is szerepel a tavalyi Top-15-ben

Elemzések2021. dec. 31.H. É.

A szakértők szerint a legjobbak a száraz pezsgők, a közízlés azonban az édesek felé húz, bár egyre jobban jönnek fel a rozék. A világ Top-15 pezsgője közé választott magyar is ezt a kategóriát erősíti.

A szénsavas bor egészen a 17. századig selejtnek számított, mígnem a franciaország Champagne borvidékéhez tartozó hautvilliers-i Szent Benedek-rendi apátság vezető borásza, dom. Pierre Pérignon parafadugóval le nem zárta az első borosüvegeket, amelyekre még viaszba mártott drótkengyelt is erősített.

A habzó bor, vagyis a pezsgő az óta világszerte hatalmas karriert futott be, és bár ma már számtalan változatban készül, különlegessége, amely miatt elmaradhatatlan kísérője a fontos eseményeknek, ünnepeknek, a mai napig kiemeli az alkoholos italok közül.

A legkiválóbb pezsgők közül számos mindmáig Franciaországból származnak, ezt bizonyítja, hogy a pezsgők legutóbbi világversenyén a Top 15-be 6 francia pezsgőt választottak be az ítészek. Összehasonlításként: ez kizárólag francia pezsgőknek sikerült, a legjobbak közé ezen kívül 9 további nemzet egy-egy „versenyzője” tudott bekerülni: Olasországból, Spanyolországból, Portugáliából, Bulgáriából, Svájcból, Görögországból, Kanadából, Moldovából, illetve Magyarországról.

A Burgundiában 19. alkalommal megrendezett megméretésen a Törley Pezsgőpincészet Hungaria Rosé Extra Dry aranyérmes is lett, ezzel zsinórban harmadszor (2019, 2020, 2021) került a világ legjobb pezsgői közé. A Hungaria Rosé Extra Dry alapvetően nyári kedvencnek számít, de ma már egész évben nagy iránta a kereslet, jelenleg a rosé az egyik legdinamikusabban fejlődő pezsgőkategória. És bár a szakértők szerint a borhoz hasonlóan a pezsgők között is a száraz változatok az igaziak, a vásárlók körében az édes pezsgők a leginkább keresettek.

A boltokban már 1-2 ezer forintért, sőt az alatt is kínálnak pezsgőt, az utóbbi kategóriába tartozik például a még a szovjet időkből velünk maradt Szovjetszkoje Igrisztoje. Az alacsonyabb árkategóriákban a legkeresettebbek a Törley, a BB vagy az Asti Martini pezsgők, mások mellett a Hungaria Rosé Extra Dry is.

Aki exkluzív pezsgőre vágyik, annak mélyebben bele kell nyúlni a zsebébe. Ezek a 0,75 literes palackban 10 ezer forintnál kezdődnek, de akár jócskán 20 ezer forint fölé is mehetnek, egyes luxuspezsgők palackjáért akár több százezer forintot is kérhetnek. A különleges márkákon belül is vannak ugyanakkor kiemelkedő évjáratok, minőségek, egyedi palackozások, ezek azonban annyira drágák, hogy ki sem teszik őket a polcokra, többnyire csak rendelésre kaphatók.

Ilyen például a 2004-es palackozású Dom Perignon Rosé Jaroboam pezsgő, amely több mint 1 millió forintba kerül, igaz, palackja 3 literes, vagy a szintén a Dom Perignonnál palackozott 2003-as rosé Methuselah, amit tényleg csak annak érdemes felírnia a bevásárló listájára, akit nem ráz meg, ha egy pezsgő literéért több mint félmillió forintot kell kifizetnie. Ez a 6 literes üvegben kínált csoda ugyanis nem kevesebb, mint 3,2 millió forintba kerül.