A legkeresettebb nevek évek óta változatlanok – Névdivat infografikával

Elemzések2021. okt. 24.Haiman Éva

Több száz név közül választhatnak gyermeküknek ma már a szülők, mégis, hosszú évek óta ugyanaz a néhány tucat név szerepel a népszerűségi listákon. A névdivat mára csaknem teljesen kiszorította a hagyományos apáról-fiúra, anyáról-lányra névadási szokást.

A magyar szülők többsége vagy nem szeretné, ha a gyereke egyedi keresztnevet viselne, vagy csak a divatot követi, mindenesetre tény: az aktuális divatneveket választják a legtöbben.

A Belügyminisztérium statisztikáiból az is kiderül, melyek voltak ezek 2000-ben, illetve 2020-ban, ahogyan az is látható, mennyit változott egy-egy név helyezése a képzeletbeli ranglistán.

Húsz évvel ezelőtt az újszülött fiúgyerekek többsége a Dániel, a Dávid, a Bence, a Máté, a Tamás, a Péter, a Balázs, az Ádám, a Márk vagy a László nevet kapta. A tavaly világra jött fiúk szülei leggyakrabban a következő nevet adták csemetéiknek: Bence, Máté, Dominik, Levente, Noel, Dániel, Zalán, Marcell, Olivér, Ádám.

A lányoknál 2000-ben a legdivatosabb nevek sorrendben a következők voltak: Viktória, Vivien, Anna, Alexandra, Fanni, Dóra, Réka, Petra, Eszter, Nikolett. Két évtizeddel később pedig már ezek a legtöbbször választott keresztnevek a lányoknál: Hanna, Anna, Zoé, Léna, Luca, Emma, Zsófia, Boglárka, Lili, Mira.

A BM adataiból az is látszik, hogy a legnépszerűbb utóneveket több ezer gyerek kapja, egy-egy korszak lenyomataként. A szülők konformizmusa mindenesetre érdekes jelenség annak tükrében, hogy

jelenleg Magyarországon több mint 1800 fiú és majdnem 2500 női utónév közül lehet választani.  Ráadásul mára nagyon kikoptak az olyan hagyományok, amelyek szerint az első szülött fiúkat az apákról-nagyapákról, a lányokat az anyákról-nagyanyákról nevezték el, második névként pedig a keresztszülőkét kapták. Ez is magyarázza, hogy a 16-18. században még mindössze körülbelül 70-80 férfi, illetve 30-40 női név volt „forgalomban”, ami aztán a 20. századra 120-150 körülire bővült, majd vált egyre gazdagabbá.

A 18. századtól egészen a 20. század első feléig a leggyakoribb férfinevek a következők voltak: József, László, István, Ferenc, János, Lajos, György, Sándor. A lányok-asszonyok többsége pedig Mária, Éva, Erzsébet, Margit, Zsuzsánna, Ilona, Katalin vagy Anna volt. A magyar lakosság mintegy 75%-a ezeket a neveket használta a Magyar Néprajzi Lexikon szerint.

A korábbi századok gyakori nevei közül addigra teljesen elavultak a Gergely, Benedek, Balázs, Ádám, illetve a Borbála, Dorottya, Orsolya, Krisztina nevek, amelyek azután a 20.-21. században ismét divatba jöttek.