Milliárdosok, akik mindenüket elvesztették

Hírek2021. okt. 23.B.F.

Három gazdag ember, akinek mindene megvolt: több millió dolláros jachtok, luxuskúriák és magánrepülőgépek - de egy sor rossz döntés, balszerencse és egy feltételezett csalás miatt mindent elveszítettek, és teljesen tönkrementek.

Rossz döntések

Egy gazdasági visszaesés mindenki számára nehézségeket okozhat, de egyes milliárdosok számára a teljes pusztulást jelentheti - ezt senki sem tudja jobban alátámasztani, mint Patricia Kluge. Kluge New Yorkban ismerte meg leendő férjét, John Kluge-ot, aki 35 évvel idősebb volt nála, és vagyonát 1990-ben 5,9 milliárd dollárra becsülték. A házaspár irigylésre méltó életet élt a virginiai vidéken található Albemarle-birtokukon.

A házaspár 1990-ben úgy döntött, hogy elválik. Patricia a válás során 1 milliárd dollárt kapott, ami akkoriban a valaha volt legmagasabb összeg volt, amit válási megállapodáskor kapott egy fél - írja a The Richest.

Megkapta a pazar vidéki birtokot is, és elhatározta, hogy befektetni vagyonát, ezért létrehozta a Kluge Estate Pincészetet és Szőlőbirtokot. A borok népszerűek voltak, és a vállalkozás sikeres volt.

Patricia hamar kibővítette szőlőültetvényét, és egy 65 millió dolláros hitellel belépett az ingatlanpiacra, hogy több mint egy tucat luxusházat építsen. Néhány évvel később a lakáspiac összeomlott, ami menthetetlen adósságokkal járt.

A csőd elkerülése érdekében kénytelen volt eladni a szőlőbirtokot, valamint az ékszereit és bútorait is. De még ez sem volt elég: 10 és 50 millió dollár közötti tartozást halmozott fel, és csődvédelmet kért.

Balszerencse

A Wall Streeten végzett munka nagy kockázattal, de nagy jutalommal is járhat. Az 57 éves Bill Hwang a Wall Street történetének egyik legnagyobb bukását produkálta. 2013-ban kezdett el tevékenykedni az üzleti életben. Egy ideig sikeres hedge funder volt, de végül balul sült el a dolog és bennfentes kereskedés vádjával eljárás alá került, amit végül egy 44 millió dolláros bírsággal megúszott.

Maradt még körülbelül 200 millió dollárja, amit az évek során folyamatosan gyarapítani tudott. Karrierje csúcsán Hwang vagyona rövid időre meghaladta a 30 milliárd dollárt. 2021 márciusában viszont elfogyott a szerencséje.

Hwang mindössze két nap alatt 20 milliárd dollárt vesztett, amiről a szakértők úgy beszélnek, mint „az egyik legnagyobb vagyonveszteség a történelemben”.

Feltételezett csalás

Elizabeth Holmes ügyével már mi is foglalkoztunk korábban. 2014-ben Elizabeth Holmes a Szilícium-völgy üdvöskéje volt, egy fiatal zseni, akit a következő Steve Jobs-ként emlegettek. 2003-ban, 19 éves korában alapította meg a Theranost, amely vállalat fő célja a vérvizsgálati piac forradalmasítása volt.

Az Edison nevű gépük az állításuk szerint olyan technológiával rendelkezett, amely segítségével egyetlen csepp vérből pár óra alatt laborvizsgálatok egész sorát lehet elvégezni. Az emberek hittek nekik, és hamarosan egyre többen támogatták a céget.

2015-ben aztán a Wall Street Journal leleplezte a csalót: a Theranos nemcsak hazudott a technológiájukról, ami egyébként megbízhatatlan, továbbá állításuk szerint Holmes is szerepet játszott az egész eltitkolásában. Alig egy évvel azután, hogy a Forbes úgy jegyezte fel, mint a legfiatalabb nő, aki önerőből vált milliárdossá, elvesztett mindent.

Elvesztette milliárdjait, és lehet, hogy elveszíti a szabadságát is.

Holmest csalással vádolták meg, vállalata pedig kénytelen volt minden műveletet befejezni. A tárgyalása jelenleg is folyamatban van, és ha elítélik, Holmes akár 20 év börtönre is számíthat, plusz 2,75 millió dollár pénzbírságra, valamint az áldozatoknak is kártérítést kell fizetnie.