A MOL valójában jól jár a jelenlegi környezetben?

Elemzések2022. jún. 8.Harsányi Péter

Hogyan hat a MOL-ra az új ágazati különadó, az üzemanyagárstop, az orosz-ukrán háború és mekkora költséggel járna a finomítók átállítása egy szélesebb körű orosz olajembargó során? Milyen szinteken mozoghat a kőolaj világpiaci árfolyama, melyek a MOL szempontjából a legfontosabb kockázatok és mi a részvények fair értéke? Többek között erről kérdeztük a KBC Equitas elemző csapatát.

A múlt héten bejelentett energiaszektort sújtó különadó leginkább a Molt terheli – mutatott rá Nagy-György János, a KBC Equitas részvényelemzője.

A kormányzati becslések szerint a finomítói tevékenységen keletkező extraprofit miatt 130 milliárd forint körüli összeget szedhetnek be a Moltól, miután más kőolajfinomító nincs Magyarországon.

A hazai kőolajkitermelőktől pedig 120 milliárd forint körüli összeget terveznek beszedni az extraprofitadón keresztül. Ebből a Molt nagyjából 80-90 milliárd forintnyi összeg terhelheti.

Emellett a kiskereskedelmi extraprofitadó a Mol fogyasztói szolgáltatások szegmensét érintheti csekélyebb mértékben. Így két évre számolva nagyjából 440 milliárd forint elvonás keletkezhet a Molnál, amely részvényenként 540 forint körüli összeget jelent.

Ez azonban a jelenlegi kedvező külső körülmények fennmaradását feltételezi, amelyek eddig még nem árazódhattak be teljesen az árfolyamba.

Olajembargó

A múlt hétfőn bejelentett uniós olajembargó alól a Mol finomítói felmentést kaptak.

Így a kedvező körülmények egyelőre fennmaradhatnak a Molnál, hiszen a társaság továbbra is tudja vásárolni az orosz olajat, amelynek a diszkontja várhatóan még tovább emelkedhet a Brenttel szemben.

A döntés következtében a Brent árfolyama is emelkedett, amely a Mol kitermelési szegmensének kedvező.

Ugyanakkor az embargóval kapcsolatos részletszabályok még jelenthetnek bizonytalanságot. Nem tudni pontosan, hogy a Mol által finomított olajtermékek mely piacokra értékesíthetőek, illetve, hogy a társaság orosz olajról való leválásához szükséges beruházásokat milyen forrásból kell finanszírozni.

Üzemanyagárstop

Az üzemanyag-ármaximálás komoly terhet jelent a Mol számára. Az ársapka nélkül ugyanis a gázolaj és a benzin literenkénti ára is már meghaladná a 700 forintot.

A hatóságilag 480 forintban maximált nagykereskedelmi és kiskereskedelmi ár a Mol finomítói és kiskereskedelmi szegmensében is jelentős kiesést okoz – mondta el Nagy-György János.

A fogyasztói szolgáltatások szegmensben az üzemanyagárrés lenullázódott Magyarországon.

Ezt a nem üzemanyag jellegű termékeken realizált magasabb marzs, és az azokon elért volumennövekedés csak enyhén kompenzálja.

A tényleges veszteség nagy része viszont a finomítói szegmensen keletkezik, ahol a Mol Magyarországon külső partnerek számára - azaz nem csak a saját töltőállomásainak - is negatív árréssel értékesíti az üzemanyagot.

A KBC Equitas elemzői szerint emiatt idén eddig 200 milliárd forintos is lehetett az árszabályozás negatív hatása a Mol eredményeire.

A jelenlegi világpiaci kőolajárak mellett így ez nagyságrendileg napi 2 milliárd forintos negatív hatást jelent a Mol eredményeire napi szinten. A hatósági szabályozás továbbra is negatív kockázat a Mol számára, Magyarországon és a környező országokban is.

Rekord nyereség

A Mol-nak viszont a jelenlegi környezet az ármaximálás negatív hatásaival együtt is kiváló.

A magas Brent-árfolyam és a magas gázárak miatt a kitermelési üzletágban rekordprofitot tud a társaság realizálni – fejtette ki Nagy-György János.

Ráadásul a Mol eszközportfóliója minőségi, viszonylag alacsony hordónkénti termelési költséggel operál. Így az árfolyamok esetleges mérséklődése esetén is fennmaradhat az erős eredménytermelés.

A Brent típusú kőolaj árfolyama azonban tartósan magas maradhat. A nyáron nagyon erős utazási kereslet várható. Emellett az ukrajnai háború elhúzódására is komoly esély van, valamint az OPEC+ országok is fenntarthatják a kitermelési kontrollt.

Ennek következtében a 100 dollár fölötti olajár akár az év végéig is fennmaradhat.

Háború és szankciók

Az ukrajnai háború és az Oroszország elleni szankciók miatt a Mol finomítóiban nagyjából 65 százalékban felhasznált orosz exportolaj, az Ural ára a Brent árfolyamától jelentősen elszakadt.

A korábbi években jellemzően csak 1-4 dollárral volt olcsóbb az Ural a Brenthez képest. Február vége óta ugyanakkor 20-30 dolláros különbség is kialakult. Jelenleg pedig már 35 dollár körüli az eltérés a két olajfajta között.

A Mol ezt a különbözetet gyakorlatilag megnyeri, mivel a finomított termékek árazása már a Brent árfolyamához igazodik.

Ennek köszönhetően a Mol márciusban már közel 35 dollár/bbl csoportszintű finomítói árréssel operált.  

Kockázatok

Amennyiben a Mol kénytelen lenne beszüntetni az orosz importot, akkor az átállás 600 millió dollár körüli beruházási összegbe kerülne. Legalább 2 év is szükséges lenne, hogy teljes kapacitáson tudjanak üzemelni – mutattak rá a KBC Equitas elemzői.

Plusz a más forrásból való olajbeszerzés az eddiginél költségesebb lehet, és akár jelentősen lecsökkenhetnének a Mol marzsai.

Célárfolyam

A jelenlegi környezet összességében kifejezetten pozitív a Mol számára. Ugyanakkor sok a bizonytalanság és a negatív irányba mutató kockázat.

Így a KBC Equitas jelenlegi óvatosabb becslése alapján 3200 forint körül lehet a részvény fair értéke. A MOL részvények árfolyama az írás megjelenésekor 2700 forint körül mozgott. Az emelkedési potenciál ennek fényében közel 20 százalék.

Ezzel együtt, ha sokáig fennmaradna az orosz import lehetősége, akkor alighanem ennél magasabb árfolyamok sem lennének kizárva egy kedvezőbb részvénypiaci környezet esetén.