A moszkvai boltokban háborús állapotok uralkodnak

Elemzések2022. márc. 9.D.J.

Az alapvető élelmiszereket olyan léptékben kezdték el venni az orosz boltokban, hogy a hatóságok lehetővé fogják tenni a vásárlások korlátozását.

Az orosz főváros szívében magasodó Tsum áruház, első látásra olyan mintha egy képeslapról került volna elő. A neogótikus épület a háború előtt mágnesként vonzotta az orosz elit tagjait, akik rendszerint itt szerezték be a méregdrága luxuscikkeket.

Most viszont a milliomosok kedvenc bevásárlóközpontja teljesen kihalt.

Az olyan bérlők, mint a Louis Vuitton, a Prada vagy a Gucci kipucolták az üzleteiket. Minden árut elvittek. Hírmondóként csak az itt hagyott logók maradtak.

Azok, akik eddig csak az orosz állami médiát követték és nem is nagyon tudnak róla, hogy Ukrajnában mekkora háború dúl meglepődve állnak az üres kirakatok előtt. „Mi történt?” – kérdezi egy harmincas éveiben járó nő, akinek vélhetően fogalma sincs, hogy mi zajlik éppen Oroszországban.

Üres üzletek a Tsum áruházban

Azóta, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát valóságos vállalati exodus vette kezdetét. A nyugati nagyvállalatok egymás után jelentik be, hogy kivonulnak az orosz piacról vagy ideiglenesen felfüggesztik a működésüket.

A Netflix lekapcsolta a szolgáltatását, az autógyárak túlnyomó része bezárta az üzemeket, közben a multinacionális láncok boltjaira is sorra kerül ki a lakat. Amikor kiderült, hogy nem lesz többé IKEA, kisebb roham indult a cég bútoraiért, még azelőtt, hogy lehúzták volna a rolót.

Azokat a vásárlásokat, amelyeket áprilisra terveztem, ma gyorsan megvettem. Egy voronyezsi barátom is kérte, hogy vegyek neki ezt-azt.

mesélte a Reutersnek egy vevő. Sokan azért sietnek a boltokba, mert a rubel árfolyama a mélybe zuhant és félnek, hogy a következő hetekben a helyzet csak rosszabb lesz.

Az óra, amit meg akartam venni most úgy 100 ezer rubelbe kerül. Úgy egy hete még csak 40 ezer volt

meséli a Moszkvában élő Dmitry. Bár az IKEA boltok bezárnak, a multi jelezte, hogy a 15 ezer orosz alkalmazottjuknak ettől még utalni fogják a fizetését. Legalábbis egy darabig. Kérdés, hogy a mostani állapotok meddig fognak kitartani.

A H&M közben 168 boltját zárta be az országban.

Mivel a lakosság nincs rendesen tájékoztatva, rengetegen mendemondákra alapozva próbálnak igazodni az új helyzethez. Az orosz-ukrán háború kitörése után pár nappal például elterjedt a hír, hogy a Tinkoff bank ATM-jeiből akár dollárt is ki lehet venni, nem csak rubelt. Moszkvában a Metropolis bevásárlóközpontban rögtön kígyózó sorok alakultak ki az automaták előtt. Ám hamarosan kiderült, hogy hiába várnak: már nincs is pénz az ATM-ben.

Vannak jelek, amelyek alapján az alvilág is mozgósította magát.

Az élelmiszeripari cikkeket óriási tételben kezdték el felvásárolni néhány kereskedőnél. Vannak vásárlók, akik több tonnás tételeket vesznek, vélhetően azért, hogy aztán később amikor rosszabbra fordul a gazdasági helyzet a feketepiacon sokkal drágábban adják tovább a szerzeményüket.

Emiatt a Moscow Times értesülése szerint a kormányzat megengedi majd a kereskedőknek, hogy korlátozzák egyes termékeknél, hogy egy vevő mennyit vásárolhat.

A kiürülő boltok látványát és az elszálló árakat persze mindenki másképp reagálja le.

"Igen, visszatérünk a 90-es évekbe vagy talán egy még rosszabb korba […] De mit lehet tenni, ilyen idők járnak” – mondja beletörődve Elvira, két gyermek anyja, aki a nyugat-szibériai „olajvárosban” Szurgutban él. Egészen másként éli meg a recessziót a Rosztovban élő Lidia.

A szankciók roppant érzékenyen érintettek. Az árak máris úgy 20 százalékot nőttek. Az tény, hogy már most nem lehet néhány gyógyszert megvenni. A dolgok rosszabbra fognak fordulni.

meséli. Lidia nem akarja kivárni, hogy mindez hova fog kifutni. Mint elmondta: a családjával el fogják hagyni Oroszországot.

Aki marad annak láthatóan nem csak az árak miatt kell aggódnia. Egy újságíró a napokban közzétett egy videót, amelyen a moszkvai rendőrök azért állítanak meg járókelőket, hogy megnézzék, milyen chat-beszélgetéseket folytatnak a telefonjukon. Sejthetően arra kíváncsiak, hogy az orosz-ukrán háborút megvitatják-e az ismerőseikkel és ha igen, akkor milyen hangnemben.