4-5 év alatt megtérülhet - Minden a napelemekről

Interjú2022. szept. 30.Devecsai János

Most, hogy az energiaárak elszálltak valóságos roham indult a napelemekért. Ám, aki most akar vásárolni annak sokat kell várnia a beszerelésig. A napelem piac helyzetéről Kiss Ernővel, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnökével beszélgettünk.

A jelenlegi energiaárak mellett mennyi idő, amíg egy napelem rendszer pénzügyileg megtérül?

Egy vállalatnál egy-két év alatt is megtérülhet, egy lakossági átlagfogyasztó pedig 4-5 évvel számolhat.

A napelemek és az inverterek zömét Kínából szállítják hozzánk. A chip-hiány és a járványügyi lezárások miatt a szállítások most is akadoznak. A forint-árfolyam ingadozása és az acélárak emelkedése miatt is drágábbak lettek a napelemek,

de az energiaárak közben olyan léptékben nőnek, hogy még így is bőven megéri a napelemes rendszerek telepítése.

Aki most határozza el magát és napelemet akar vásárolni, annak átlagosan mennyi időt kell várnia mire sor kerül a beszerelésre?

A vállalati szektor oldaláról régóta fokozott az érdeklődés, hisz a cégek évek óta piaci áron veszik a villamos energiát. A lakosság felöl viszont most indult meg egy óriási roham.

Nehezíti a kiszolgálást, hogy egyre szűkül a piac. Eleve a kisebb városias környezetben lévő villamos-energia hálózatok nagyon gyakran túlterheltek, és emiatt a szolgáltatók olykor kénytelenek jelezni a lakóknak, hogy a területen csak két-három év múlva lehet majd napelemes rendszert fejleszteni.

A tagvállalatainknál megjelent igények száma több százezerre rúg. Ennyi igényt belátható időn belül képtelenség kielégíteni. Tavaly egész évben 35 ezer háztartásban szereltek fel napelemes rendszert.

Nemcsak a kivitelezésekkel van probléma: az áramszolgáltatók ügyintézési kapacitása is véges.

Ha már elindult, a felszerelés folyamata meddig tart?

Ez önmagában nem egy hosszú procedúra: ha a szükséges engedélyek megérkeztek és a szerelő is elérhető akkor egy családi háznál egy nap alatt megvan a felszerelés. Egy társasháznál is maximum 4-5 napról lehet szó.

Egy családi háznál nagyságrendileg mekkora költséggel jár egy napelemes rendszer felszerelése?

Egy átlag magyar háztartás egy évben 2500 kWh villamos-energiát használ el. Csakhogy a vásárlók rendszerint azok közül kerülnek ki, akik a szokottnál nagyobb házban élnek és viszonylag sok energiát fogyasztanak.

Emiatt van az, hogy egy átlagos családi napenergia-rendszer teljesítménye úgy 8200 kW-ra tehető. Egy ekkora szisztéma kiépítése úgy 3,5-4,5 millió forint körül mozog.

Persze a végleges ár sok tényezőtől függ: azon is, hogy milyen termékeket választ a beruházó.

A fogyasztók dolgát nehezíti egy új szabályozás, amely előírja, hogy a 2,5 kW teljesítményt meghaladó rendszerekhez csak háromfázisú csatlakozással lehet igényt bejelenteni. Már pedig 2,5 kW az nagyon kicsi: egy hajszárítónak ekkora körülbelül a teljesítménye. A gyakorlatban az új szabályozás azt jelenti, hogy a napelem rendszerek engedélyeztetése jóval szigorúbb lett és könnyen előfordulhat, hogy átalakításokat kell végrehajtani a házi hálózatban, ami tovább növeli a kiadásokat.

A beruházók dolgát viszont megkönnyíti, hogy készült egy úgynevezett Budapesti Szolar Térkép.

Ez egy webes, mobilon is futó térképes alkalmazás, amely minden fővárosi épület esetében megmutatja, hogy a tető mekkora része alkalmas a napenergia hasznosítására, azon milyen teljesítményű napelem fér el és mennyi áramot lehet ezekkel megtermelni.

Egy társasháznál mennyire éri meg napelemes rendszert telepíteni?

A társasházaknál sokféle megoldásból lehet választani. Két példát említenék. Egy olyan többszintes épületben, ahol sok a lakás viszont kicsi a tetőfelület, megoldható, hogy a közösségi fogyasztáshoz, így a liftek és a szellőző motorok működtetéséhez illetve a lépcsőház világításához az energiát a napelemek fedezzék.

De egy kisebb hatlakásos társasháznál az is járható út lehet, hogy a közgyűlés határozata alapján a homlokzatot és a tetőfelületet felosztják és lakásonként szerelnek fel egy-egy napelemes rendszert.

Az érdeklődés mindenesetre most a társasházak felöl is óriási.

A napelemek árában komoly különbségeket látni. A minőség miatt jelentkeznek az eltérések?

Egy napelem ára nagyban függ attól, hogy a gyártó mekkora darabszámot tud leszállítani. Nyilván azok tudnak gazdaságosan gyártani, akik nagy mennyiséget képesek piacra dobni. Emiatt érdemes a nagyobb nevektől vásárolni.

Azok a napelemek, amelyek itthon garanciával kaphatóak a hazai áruházakban, általában jó minőségűek.

A szövetségünkhöz ugyan sok panasz érkezik, de ezekben szinte sose a napelem minőségével, hanem a telepítéssel szokott a probléma lenni.

A kivitelezésnél érdemes olyan társaságokat megkeresni, akik megbízhatóak, referenciákkal és múlttal rendelkeznek, van már lezárt üzleti évük, vannak szakembereik és elérhető telephelyük.

Mennyire számít, hogy a napos órák száma mekkora a telepítés helyén?

Magyarországon viszonylag egyenletes a besugárzás nagysága. Az eltérések nem számottevőek.

Beszédes, hogy az egy négyzetméterre érkező átlagos sugárzási energia nálunk 50 százalékkal nagyobb, mint Németországban.

Már pedig Németország a napenergia bölcsője, onnan indult a napelemes piac és ma már minden új építésű házra telepítenek napelemet.

Körülbelül hány cég van a magyar napelempiacon? Milyen nemzetiségű vállalatok dominálnak az ágazatban?

Szinte naponta alakulnak új vállalatok, hisz óriási a kereslet. A tagvállalataink száma úgy háromszáz körül van, de az összes napelemes társaság száma meghaladhatja az ezres léptéket is. A vállalkozások nagy része hazai.