Zseniális filmek 2022-ből, melyekről valószínűleg most hall majd először

Elemzések2022. dec. 31.D.J.

A nagyszabású akciófilmek és szuperhősmozik árnyékában manapság számos eredeti alkotás is napvilágot lát. Az idei év terméséből szemezgettünk.

A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya (The Unbearable Weight of Massive Talent)

Nicolas Cageról régóta terjeng a pletyka, hogy valamiféle óriási tartozást halmozott fel, hisz láthatóan nincs olyan filmterv, amire ne bólintana rá. A tempót, amelyben forgat jól mutatja, hogy ez a mozi a 104-dik filmje.

Tömegével készíti a gagyi produkciókat, pedig időről időre kiderül, hogy a tehetsége még nem múlt el teljesen.

A legújabb remek példa minderre ez a film, amelyben konkrétan önmagát kell alakítsa. A sztori szerint Nicolas Cage a jobb napokat is látott Hollywoodi sztár belekeveredik egy maffia történetbe, miután egy rajongója meghívja a villájába.

A cél az volt, hogy pont úgy ahogy Cage karrierje, ez a film is rengeteg zsánerbe belekóstoljon: egyszerre vígjáték, akció, dráma és bűnügyi film. Ha könnyed szórakozásra vágyunk kiváló választás lesz.

A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya (The Unbearable Weight of Massive Talent)

Nem leszel egyedül (You Won't Be Alone)

Hogy miként élt a XIX. századi parasztság Európában azt kevés film mutatta be ennél érzékletesebben. Pedig ez a mozi nem áll teljesen két lábbal a valóság talaján. Olyan mint egy sötét tónusú Grimm mese. A főszereplő egy boszorkánnyá változtatott lány, aki próbálja megérteni az élet értelmét.

A film tempója ugyan pörgősnek semmiképp nem mondható, a képei viszont egészen bámulatosak.

Nem leszel egyedül (You Won't Be Alone)

Outfit

A készítők a kevesebb néha több elvét követték. Helyszínből mindössze egy darab van ebben a filmben: egy szabászat. Nem is akármilyen. Egy olyan üzlet, amelybe a gengszterek varratják a ruháikat. Az ügymenetet azonban egy nap alaposan felkavarja, amikor az egyik maffiózó lőtt sebbel jön be a boltba.

A főszerepet az Oscar-díjas Mark Rylance-re bízták, aki csak ennek a szerepnek a kedvéért még a ruhakészítést is kitanulta.

Az 50-es években játszódó produkció afféle klasszikus kamaradarab. Leginkább egy jófajta színdarabra emlékeztet, amely nem spórol a fordulatokkal.

Outfit

Az északi (The Northman)

Bár ma már a történetek egyik fontos minőségi mércéje az eredetiség, ez nem mindig volt így. Az emberiség egyik leghíresebb történetírója Shakespeare egész életútjában már létező történeteket mesélt újra. A Hamlet például egy skandináv legendán az Amlethen alapult.

A Hamlethez képest az eredeti sztori valamivel vérgőzösebb: nem kell egész a fináléig várni mire eldönti a főhős, hogy megbosszulja-e a halott apját.

Ez a film épp ezen az Amlethen alapul. Amiben kivételes, hogy annyi más történelmi mozival ellentétben a szereplők nem úgy viselkednek mintha kosztümökbe bújtatott modern emberek lennének. A jelenetekben van valami ősi. Annyira más az a világ, amelyet a film megidéz, hogy az embert szinte megcsapja a letűnt korok szele. Egészen kiváló alkotás.

Az északi (The Northman)

X

A 70-es években egy csapat fiatal kiutazik a texasi vidékre, hogy egy farmon leforgassanak egy pornófilmet. Az alapfelállás ismerős lehet megannyi horrorfilmből: a szexéhes fiatalokat levadássza egy véreskezű sorozatgyilkos.

Az ismerős tematikánál azonban ki is merül a hasonlóságok sora. Szemben az elmúlt évek horror-termésének túlnyomó részével az X tényleg értő módon lett összerakva. Valóban hátborzongató.

Az X című film