A Netflixen végre jó filmet akar nézni? Most adunk egy mankót a választáshoz

Elemzések2024. jan. 1.D.J.

A legnépszerűbb streaming szolgáltatóra töméntelen sok alkotás kerül fel minden héten, de nem könnyű a sok középszerű film közül kiválasztani a jókat. Mi most összegyűjtöttünk pár címet, amit érdemes megnézni.

Kapj el, ha tudsz (2002)

Steven Spielberg készített már háborús drámától, a horroron át a musicalig már szinte mindent. Mindig olyan mintha két énje lenne: van egy komoly oldala, amely kellő érzékenységgel tud beszélni a holokausztról (Schindler listája) a rabszolgaságról (Amistad) vagy a sajtó fontosságáról is (The Post).

De van egy gyermeki oldala is, amely kitörő lelkesedéssel viszi vászonra az embereket üldöző dinókat (Jurassic Park), vagy idézi meg a régi idők matinéfilmjeit (Indiana Jones).

A Kapj el, ha tudszban ezt az utóbbi oldalát villantja meg.

A film egy szélhámosról szól, aki hol pilótaként, ügyvédként vagy épp orvosként tetszeleg, miközben milliókat csal ki az emberekből. Bár valós eseményeket dolgoz fel, a film roppant laza és könnyed. Egy kellemes esti kikapcsolódásra épp ezért is kiváló.  

Becstelen brigantyk (2009)

Quentin Tarantino filmográfiája majdnem tökéletes. Egyedül a Halálbiztos című filmjével nyúlt mellé, de egyébként sorra tette le a mesterműveket. A rendező egyszer kifejtette, hogy a Becstelen brigantyk idővel akár a leginkább elismert filmje is lehet.

Bár több mint 10 évvel a bemutató után ennek az általános rajongásnak egyelőre nyoma sincs, a film kétségtelenül megérdemelné az éljenzést.

A sztori a náci megszállás alatt álló Franciaországban játszódik, központjában egy csapat katonával, akik igyekeznek magasrangú német tisztekkel végezni.

A film dramaturgiája valóságos hullámvasútra rakja a nézőt, ahol rögtön indításként minden idők egyik legfeszültebb és leghátborzongatóbb kihallgatási jelenetét kapjuk.

Ezután, a mozi szeleburdiságára jellemző, hogy olykor jobban figyel a történelmi hűségre, mint a realisztikus háborús drámák, máskor annyi köze van a valós eseményekhez, mint egy átlagos Tapsi Hapsi epizódnak.

De bármilyen sztori-elemekkel is operáljon egy valami mindig megmarad: a film elejétől a végéig pokoli szórakoztató.

Klaus – A karácsony titkos története (2019)

A történet egyszerű, de nagyszerű: a film elmeséli, hogy mégis miként állt munkába a Mikulás. A készítők több stúdiónál is házaltak a történettel, de bármilyen meglepő legyen: több helyen is túl rizikósnak tartották a sztorit. Végül a Netflix kellett ahhoz, hogy a filmet tető alá hozzák.  

Náluk viszont óriási siker lett: az első hónapban közel 30 millióan látták.

Garantáljuk, hogy még az is, akinek úgy ahogy van elege van a karácsonyból meg az összes hozzá kapcsolódó szervezésből és vásárlásból, a film végére ha csak pár perc erejéig, de újra meg fog hatódni az ünnepektől.

V. Henrik (2019)

A briteknél V. Henrik majdnem olyasfajta nemzeti hősnek számít, mint nálunk Mátyás király. A brit uralkodó egyik híres tette, hogy az agincourti csatában térdre kényszerítette a nagy riválist, a Francia Királyságot.

A filmben is látható ütközetet épp itt Magyarországon forgatták.

Bár a mozi nagyrészt a hasonló témájú Shakespeare-drámát követi, az archaikus párbeszédeket kikukázták. Mint annyi más V. Henrik mozi ez is szinte már propaganda-filmnek érződik, annyira jó képet fest le a királyról.

Ha ezen túl tudjuk tenni magunkat akkor egy egészen remek történelmi alkotást kapunk, ami hiába készült egyenesen a Netflixre, sok más streaming-filmmel ellentétben egészen pompás látvánnyal szolgál.

13 óra: bengázi titkos katonái (2016)

Úgy tíz éve egy maroknyi biztonsági embernek kellett Líbiában megvédenie az amerikai diplomáciai képviseletet a támadó terroristáktól. A történet igaz történeten alapul.

Ahol a leginkább kell ott a film remekül teljesít: az akció roppant izgalmas a feszültség pedig ahogy telnek a percek folyamatosan nő.

A CIA létesítményt, ahol az összecsapás zajlik az alkotók elmondása alapján műholdfelvételek és tervrajzok segítségével pontosan úgy alkották újra, ahogy a valóságban is kinézett.