Nézzen filmes különlegességeket a Disney+-on

Elemzések2023. nov. 19.D.J.

A Disney+ kínálatából válogattunk néhány remek alkotást. Az idén 100 éves stúdió streaming szolgáltatásán számos régi klasszikust is meg lehet találni.

Francia kapcsolat (1971)

Ha a rendőrség a gengszterek nyomába ered akkor az a legtöbb filmben azt jelenti, hogy a zsaruk útját látványos autós üldözések, nagyszabású leszámolások és ütős bunyók kísérik.

A Francia kapcsolatot azonban egészen más fából faragták. A rendező William Friedkin igyekezett visszaadni, hogy egy nagyszabású kábítószer-ügynél milyen egy valódi nyomozás.

A robbanások helyét itt a feszültségteljes megfigyelések veszik át.

Mindez korántsem jelenti, hogy valamiféle unalmas dokudrámáról lenne szó. A Francia kapcsolat épp a realisztikussága miatt az egyik legizgalmasabb rendőrfilm, ami létezik. A maga idején öt Oscar-díjat zsebelt be.

Betyár a hűséges tolvaj (1957)

A Disney streamingjén se szeri se száma a különféle kutyás filmeknek. Ez azonban torony magasan kiemelkedik közülük. Annyira, hogy ha egész életében csak egyetlen kutyás filmet akar megnézni, akkor mi azt mondjuk: az legyen a „Betyár a hűséges tolvaj”.

A terep ezúttal a vadnyugat. Egy telepes család a semmi közepén igyekszik egyik napról a másikra megélni, ami már csak azért sem könnyű, mert a családfő elmegy szerencsét próbálni.

Egy anyuka és két gyerek kell megbirkózzon az elemekkel és a vadvilággal. A helyzetüket viszont kicsit segíti, hogy hozzájuk kerül egy barátságos kóborkutya.

Ez az alapfelállás akár valami negédes és giccses sztoriba is torkollhatna, de erről szó sincs. Kedves és szívderítő pillanatokból ugyan nincs hiány, de ettől még a film a telepes lét sötét oldalára is rendre rávilágít.  

A Holdsugár-szövők (1964)

Vajon milyen lenne, ha a Disney stúdió megpróbálna olyan thrillert készíteni, amely Hitchcock stílusát idézi? Bármilyen furán is hangozzon ez a kérdés, van rá válasz. Csak meg kell nézni A Holdsugár-szövőket. Ezzel a filmmel idegen terepre tévedt az egeres stúdió. A vidám musicalek és a családi mozik után nyitottak a feszültségkeltés felé.

Személyesen Walt Disney bábáskodott a produkció felett, amely a maga idején a vállalat legdrágább élőszereplős alkotása volt.

A sztori középpontjába egy brit zenetudós és az unokahúga áll, akik épp a mesés Krétán tengetik mindennapjaikat, amikor belebonyolódnak egy ékszerrablási ügybe.

Már az is remek, ahogy a film Görögországot ábrázolja. Útifilmnek is beválna. De igazán akkor domborodnak ki a film erényei, amikor elkezd szorulni a hurok a hősök nyaka körül.

A maga idején sok dicsérő kritikát kapott, mégis megbukott a pénztáraknál. Nem véletlen, hogy végül a Disney stúdió később nem nagyon próbálkozott ezzel a műfajjal.

Pedig a film remek darab. Érdemes adni neki egy esélyt.

A Robinson-család (1960)

A Disney stúdió első igazi nagyszabású kalandfilmje az 1950-es Kincses sziget volt. Ezután többször is próbálták megismételni a sikerét, de jó ideig nem jártak szerencsével. A közönség nem ölelte a keblére se a Robin Hood filmjüket, se a Tudor-korszakban játszódó Kard és Rózsát.

Végül a pech-szériát A Robinson-család szakította meg. Hosszú idő után ez volt az első kasszarobbantó kalandfilmjük.

Mai szemmel is világos, hogy miért. Igazi időtlen klasszikusról van szó. Hiába több mint 60 éves, napjainkban is épp olyan szórakoztató, mint a premier napján.

Bár egy könyv-adaptációról van szó, a regényt alaposan feltupírózták. Ugyan mindkettő egy hajótörött családról szól, akik egy trópusi szigeten igyekeznek boldogulni, csak hogy a moziverzióban egy ponton meg kell küzdeniük egy rakás kalózzal is, akik kisebb ostromot vezetnek az összetákolt erődjük ellen.

Van itt minden mint a búcsúban: romantika, humor, dráma és pazar látvány.