A nyugdíj ekkorát fog nőni jövőre

Elemzések2023. nov. 13.D.J.

A nyugdíjemelések folyamatosak, de még így is a relatív elszegényedési folyamat várhatóan jövőre újra felgyorsul a nyugalmazottak körében. Farkas András nyugdíjszakértőt kérdeztük.

Az új évezred első évében még az átlagos öregségi nyugdíj úgy 36 ezer forintot tett ki. Ez az összeg az idei év elejére a KSH adatai szerint már 208 ezer forintra nőtt.

Mivel magas az infláció, mostanság az emelkedés kifejezetten látványos. Idén januárban 15 százalékkal, most novembertől pedig 3,1 százalékkal növekedtek a nyugdíjak. Ahogy mi is írtuk korábban: idős korukra egyre többen kapnak kifejezetten magas összeget az államtól.

Hat év alatt majdnem százszor annyian lettek azok, akik legalább 500 ezres nyugdíjra jogosultak. Idén 35 ezernél is többen kapnak legalább havi félmilliós nyugdíjat vagy ellátást.

Ám még így is: az utóbbi évtizedben a relatív elszegényedés folyamata zajlott le a nyugdíjasok körében. Ugyanis a nyugdíjak alakulása csak az inflációtól függ. Az hogy miként alakulnak a keresetek az országban, nincs hatással az emelés mértékére.

Ha az átlagbérek nagyobb mértékben növekednek, mint az infláció, akkor egyre nagyobbra nyílik az olló az aktív dolgozók és a nyugdíjasok havi büdzséje között.

Erre a problémára már csak azért is nehéz megoldást találni, mert a jelenlegi rendszer roppant mód leterheli a költségvetést.

A nyugdíjakat elég egyetlen százalékkal megemelni és máris 50 milliárd forintnál is több kiadása lesz az államnak.

Jellemző, hogy a központi költségvetésben rendre a nyugdíjkassza a legnagyobb kiadási tétel. Jövőre már 6019 milliárd forintot fog kitenni.

Farkas András nyugdíjszakértő, a NyugdíjGuru News alapítója a növekedés.hu-nak elmondta: az említett relatív elszegényedési folyamat várhatóan jövőre újra felgyorsul.

Mint a szakember kifejtette: az előzetes várakozások szerint a nettó nemzetgazdasági átlagkereset nominális szinten jövőre újra komolyabban emelkedhet. Akár az is előfordulhat, hogy 2024-ben a keresetek növekedési üteme dupla vagy tripla olyan nagy lesz, mint a nyugdíjaké.

Kérdőjelek a jövő év körül

Az biztos, hogy jövő januárban 6 százalékkal nőnek majd a nyugdíjak. Ez csak akkor változik, ha módosítják a jövő évi költségvetési törvényben a 2024. évi inflációra vonatkozó kormányzati előrejelzést.

Hogy később, ahogy idén is, lesz-e szükség újabb emelésre azt majd a jövő évi infláció alakulása dönti el.

Farkas András a téma kapcsán lapunknak azt mondta: az elemzők megosztottak a témában. Vannak, akik szerint 2024-ben komoly a valószínűsége annak, hogy az infláció 6 százalék alatt lesz majd, mások köztük ő is azt mondja, hogy olyan sok a fölfelé mutató kockázat, hogy a végső érték akár magasabb is lehet.

Az idei év elején egyébként azoknak a nyugdíjasoknak és ellátásában részesülőknek a száma, akik kevesebb mint havi 100 ezer forint ellátást kaptak kézhez, valamivel több mint 250 ezer volt.

Területi különbségek

Itthon természetesen nem mindegy hogy hol vonulunk nyugállományba. A fővárosban az öregségi nyugdíj átlagos mértéke az év elején már megközelítette a 250 ezret, de Pest megyében és a Közép-Dunántúlon is az országos átlag fölötti összeget kapnak a nyugdíjasok.

Ehhez képest Dél-Alföldön az átlagos havi összeg a 190 ezret se éri el.