Már a sztriptíz táncosok is érzik a válságot

Elemzések2022. nov. 5.D.J.

Vannak lányok, akik a klubokban egyetlen éjszaka alatt is százezreket kapnak.

"Volt egy ügyfél, akinek húsz percet táncoltam egy szilveszteri buli előtt. Akkoriban neurológiát tanultam az egyetemen és az agy szerkezetéről beszéltünk, ami roppant fura volt. Ez volt a legkevésbé szexuális tánc, amit valaha lejtettem. Szerotonin meg dopaminszintekről beszélgettünk" – mesélte egy Dana nevű sztriptíztáncosnő a Business Insidernek.

Hozzátéve, hogy végül az ügyfél roppant nagylelkű volt. A rövid csevejért 500 dollárt vagyis átváltva 203 ezer forintot adott neki.

Más táncosok is arról számoltak be, hogy néha az ügyfelek óriás összegeket hagynak hátra pusztán azért mert egy szép nőnek akarnak kedveskedni. Volt, aki az egyik kuncsafttól majdnem egymillió forintot kapott, miután kiderült, hogy a kislányának szülinapja van.

Papíron egyébként a tengerentúlon átlagosan évi 10 millió forintot keres egy sztriptíz táncos, de van akiknek a bére átváltva eléri az évi 57 milliót is.

Csakhogy, amikor a láthatáron felbukkan egy gazdasági válság, akkor a sztriptíz klubok az elsők között érzik meg a krízist. Ez idén se volt másképpen. Még a nyár elején, amikor a legtöbb ágazatban még jól pörgött a biznisz, a vetkőzős klubok közönsége már látványosan megfogyatkozott.

Egy floridai táncosnő Palmar a Glamour-nak azt mondta: meglepő módon most rosszabb az üzlet, mint a COVID alatt volt. Mintha most jöttek volna rá az emberek, hogy nincs igazán pénzük. Palmer egy átlagos munkanapja egyébként valahogy így néz ki: a munkát 19 órakor veszi fel. Felkap egy áttetsző csipke alsóneműt, majd négy órán át táncol, vetkőzik és beszélget a vendégekkel.

Hét éve ez a napi rutinja és jobb napokon, mire későeste végez és a DJ-től meg a biztonsági őröktől is elbúcsúzik átváltva 400 ezer forinttal a zsebében sétál ki a klubból. Mostanában viszont ennek a negyede szokott befolyni.

Ami persze még így is jóval az átlagkereset felett van.

Az egyetlen tőzsdén is jegyzett cég, amely sztriptíz bárokat is üzemeltet, a torontói RCI részvényárfolyama is gyengélkedik. Pedig tavaly jó évet zártak idén viszont több mint 20 százalékot estek a papírjaik.

A klubok ellen dolgozik, hogy a legénybúcsúk az utóbbi időben alaposan átalakultak. Ma már sztriptíz táncost kérni a vőlegény bulijára olyan ódivatúnak számít, mint egy vonalas telefon. Még az extravagáns legénybúcsúkba se kellenek a lányok: helyette a bulizók inkább kiruccannak egy magánrepülős utazásra mondjuk Izlandra vagy Mexikóba – magyarázza egy rendezvényszervező, Lee Abbamonte.

Ráadásul régen még belefért az is, ha egy cégvezető megkérte a titkárnőjét, hogy foglaljon a „fiúknak” egy időpontot az egyik közeli sztriptízbárba.

A 80-as vagy a 90-es években az efféle különprogramok teljesen megszokottak voltak. Ma már a nagy nemzetközi vállalatoknál viszont egy ilyen kaland elbocsátással is járhat.

Jó példa erre egy napokban történt eset. A héten egy spanyol bank a Santander megbízott egy ügyvédi irodát, hogy vizsgálja meg azt a bejelentést, amely szerint néhány alkalmazott egy megbeszélés után elugrott egy sztriptízbárba. A fiatalabb kollégák úgy érezték, hogy nyomást gyakorolnak rájuk és ezért tartottak az idősebbekkel a klubba. A bank leszögezte, hogy a vizsgálat végén meg fogják hozni a megfelelő intézkedéseket.

Nem véletlen, hogy világszerte sorra zárnak be a vetkőzős helyek. Atlanta államban 45-ről 30-ra esett a klubok száma tíz év leforgása alatt.

New Yorkban pedig az efféle létesítményeknek a fele kellett becsukjon. Palmer a floridai sztriptízes azonban azt mondja: nem tart attól, hogy a sztriptíz bároknak végleg befellegzene. A nők testéért mindig is fizettek, ez így megy már az idők kezdete óta – mondja.