Adatdömping a héten, egyebek mellett kiderülnek a részletek a 2020-as magyar GDP-ről is

Elemzések2021. feb. 26.MKB Elemzési Központ

Nagyon sok adat jön ki a jövő héten.

Hazai beruházási adatokkal indul a hét

A koronavírus-járvány, az ellene hozott korlátozó intézkedések, illetve a járvány nyomában járó bizonytalan gazdasági környezet a nemzetgazdasági beruházásokra is rányomta a bélyegét 2020-ban. A tavalyi első negyedévben 1,3%-kal csökkentek a hazai beruházások, ezt követően a második negyedévében tovább estek, a fejlesztések volumene 9,9%-kal maradt el az előző év azonos időszakától. A harmadik negyedévben tovább folytatódott a romló tendencia, 12%-kal esett vissza a nemzetgazdasági beruházások volumene.

A fejlesztések visszaesését 2020 harmadik negyedévében elsősorban a nagyobb létszámú vállalatok okozták (-18%, év/év), körükben főként a külföldi érdekeltségű vállalkozások és az állami tulajdonú vállalatok mérsékelték a beruházásaikat. Ebben kiemelt szerepet játszott a járvány gazdasági hatásai következtében létrejött elégtelen piaci kereslet, valamint a korábbi időszakokban kiépült fölösleges szabad kapacitások.

A költségvetési szervek fejlesztései kisebb mértékben, 7,2%-kal maradtak el a bázisidőszaktól, részben az uniós forrásból finanszírozott projektek volumenének mérsékelt csökkenése következtében. 2020 első három negyedévében összességében 8,6%-kal csökkent a beruházások volumene az egy évvel korábbi, magas bázishoz képest.

A második járványhullám, az ismételt korlátozó intézkedések és ezzel párhuzamosan a bizonytalanság fokozódása a március 1-jén, hétfőn megjelenő negyedik negyedéves beruházási adatokban is megmutatkozhat.

Előretekintve, 2020. decemberi előrejelzési pályánk szerint a nemzetgazdasági beruházások volumene 2020-ban visszaesést mutathat mindegyik (a vállalati, a lakossági és a kormányzati) szegmensben. A gazdaság helyreállásával párhuzamosan 2021-től a privát beruházások (vállalati és lakossági beruházások), illetve a kormányzati beruházások is dinamikus emelkedést mutathatnak.

Összességében az idei évben 11,2%-os beruházásbővülésre számítunk, melyet 2022-ben 9,1%-os növekedés követhet éves átlagban (év/év alapon). A Danube Capital csapata negyedévente vizsgálja felül a makrogazdasági előrejelzéseket, a friss előrejelzések és helyzetértékelés április elején várható.

Kedden ismerhetjük meg a részleteket a 2020. negyedik negyedéves és a 2020-as egész éves GDP-ről

Az előzetesen közölt adatok szerint a hazai GDP a piaci várakozásnál és a Danube Capital korábbi előrejelzésénél (-5,5%) is kedvezőbben alakult a tavalyi utolsó negyedévben: 3,7%-os volt a gazdasági visszaesés idehaza éves alapon, ezzel együtt 2020-ban a hazai GDP 5,1%-kal csökkent 2019-hez képest. A kedvezőbb adatok mögött az állhatott, hogy a szolgáltatási szektor a korábbi várakozásunkhoz képest kisebb visszaesést mutathatott a negyedik negyedévben, vagyis az ipari termelés vártnál nagyobb lendülete és vártnál hamarabb bekövetkező helyreállása mellett a szolgáltatási szektor is pozitív meglepetést okozhatott a tavalyi év utolsó negyedévében.

A KSH a gazdaság teljesítménye mögötti részleteket március 2-án, kedden ismerteti.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,3%-kal esett vissza a hazai GDP a tavalyi negyedik negyedévben a 2019-es év azonos időszakához viszonyítva (2020. harmadik negyedév: -4,8%). Ezzel a régióban a középmezőnybe tartoztunk, megelőzve Ausztriát (-7,8%) és Csehországot (-5%), továbbá felülteljesítve az Európai Unió átlagát (-4,8%). Ugyanakkor Németország (-3,9%), Lengyelország (-2,8%), Szlovákia (-2,7%) és Románia (-1,7%) kedvezőbb gazdasági teljesítményt mutatott hazánknál a tavalyi negyedik negyedévben.

Előretekintve, az idei első negyedévre is rányomhatja még a bélyegét a járvány és a korlátozások, de a lakosság átoltottságának növekedése várhatóan a második negyedévtől a korlátozások fokozatos feloldásával jár együtt. Kérdéseket vet fel azonban a jelenleg éledező harmadik járványhullám, mely a nyitást is időben kitolhatja. Következésképp, a kulcstényező a lakosság megfelelő átoltottsága.

Előrejelzési pályánkon 2021-ben 4,5%-os, míg 2022-ben 4,1%-os GDP-növekedésre számítunk idehaza (év/év). A Danube Capital csapata negyedévente vizsgálja felül a makrogazdasági előrejelzéseket, a friss előrejelzések és helyzetértékelés április elején várható.

Csütörtökön a kiskereskedelmi szektor friss, januári adatai érkeznek

A koronavírus-járvány első hulláma utáni tavaly nyári helyreállás viszonylag rövid ideig tartott a kiskereskedelmi ágazatban, 2020 augusztusa óta visszaesést mutat éves alapon az üzletek forgalmának volumene. Így november-decemberben is, a karácsonyi szezon ellenére visszaesett az üzletek forgalma (rendre: -0,7% és -4%, év/év alapon).

Decemberben havi alapon sem tudott jól teljesíteni az ágazat, novemberhez képest 0,2%-kal mérséklődött a kiskereskedelmi üzletek forgalmának szezonális és naptárhatástól megtisztított volumene. Összességében 2020 kedvezőtlen év volt az ágazatnak, tavaly a forgalom volumene 0,2%-kal volt kisebb az előző évinél (naptárhatástól megtisztított adatok szerint). A legfrissebb, januárra vonatkozó kiskereskedelmi adatokat március 4-én, csütörtökön publikálja a KSH.

A kiskereskedelem, illetve fogyasztás esetében a második hullám során – így az idei év elején is – nem várunk olyan drasztikus visszaesést a forgalom tekintetében, mint amit a járvány 2020. tavaszi, első hulláma során tapasztalhattunk (április: -10,2%, év/év); de összességében gyenge teljesítményre lehet számítani továbbra is.

Hosszabb távon, mivel a kiskereskedelmi forgalom szorosan összefügg más gazdasági ágazatok teljesítményével, a vakcinák széleskörű elterjedését, használatát követő, várható gazdasági helyreállás a kiskereskedelmi forgalmat is növekvő pályára állíthatja. Ezt időben késleltetheti a járvány harmadik hulláma, illetve kockázatot jelentenek a vakcinákkal kapcsolatos kérdések, aggodalmak a lakosság körében, mely lassíthatja a gazdasági szereplők bizalmának helyreállását.

A magyar ipari termelés januári, előzetes adatait közlik pénteken

Az ipari termelés 2020. évben éves összehasonlításban 6,1%-kal csökkent a koronavírus-járvány okozta válság következtében. A termelés volumenének szeptembertől kezdődő év/év alapú bővülése decemberben is folytatódott, a termelésnövekedés mértéke 5,8% volt. Havi szinten viszont november-decemberben visszaesést láthattunk, valószínűleg a második hullám miatt (szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint novemberben: -1%, decemberben: -2,4%, hó/hó).

A legfrissebb, 2021. januárra vonatkozó ipari termelési adatokat március 5-én, pénteken ismerhetjük meg.
Az ipari termelés jól ellenállt a második hullám során, a termelés az első hullámban tapasztaltaktól eltérően nem állt le, a megrendelésállomány is folyamatosan emelkedett. Éves összehasonlításban a rendelésállomány a kiemelt ágazatok tekintetében a negyedik negyedévben 6% feletti bővülést mutatott.

A 2020-as év tekintetében a feldolgozóipar legnagyobb súlyú alágazatában, a járműiparban 11,2%-kal esett vissza a teljesítmény, a további jelentős súlyt képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának ágazatában 0,8%-kal nőtt a termelés éves összehasonlításban. Az egyik legnagyobb mértékű éves alapú visszaesést, 17%-ot a textília, ruházat, bőr, és bőrtermék gyártás ágazata szenvedte el.

A szokásos téli karbantartási időszak számos vállalat esetében januárra is áthúzódott. Mindezek mellett a járműgyártás tekintetében januárban jelentős fennakadást okozott az ellátási láncokat érintő globális zavar, mely az elektronikai alkatrészeket érintette. A válság következtében az autóipar részéről érkező keresletcsökkenés miatt az alkatrészgyártók átálltak a szórakoztató elektronikai alkatrészek előállítására.

Ahogy megkezdődött a válságból való kilábalás, úgy az autógyártás is fellendült és a gyártók részéről felélénkült kereslettel az alkatrészgyártók nem tudták tartani a lépést. A hiány következtében számos autógyárnak le kellett állítania a termelését, egyebek mellett a kecskeméti Mercedes gyárnak is fel kellett függesztenie a termelést január 20-a és január 30-a között.

Az ipar januári teljesítményére rányomhatja a bélyeget a járműgyártásnak az ellátási láncban bekövetkező problémák miatti negatív teljesítménye. Ugyanakkor pozitív fordulat várható, amennyiben a járvány negatív hatásai mérséklődnek és a kereslet is fokozatosan helyreáll, így februárban és márciusban is az ipar teljesítményének mérsékelt bővülését valószínűsítjük. E tekintetben lefelé mutató kockázatot jelent a járvány harmadik hullámának erősödése.