IMF: Brutális mértékben húzza szét a válság a gazdag és szegény országokat

Elemzések2021. feb. 26.Sz.A.

A jövő év végére a fejlett országokban átlagosan 13 százalékos lesz az egy főre eső jövedelem-csökkenés a válság miatt, a feltörekvő és fejlődő országokban ez jóval magasabb, akár 22 százalék is lehet - figyelmeztet a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója. A G20 országokban idén 25 millió munkahely szűnhet meg, jövőre pedig 20 millió lehet a veszteség.

A válság hatásait enyhítő mentőcsomagok és az oltások egyenlőtlen eloszlása miatt a fejlett országokban sokkal kisebb lesz az egy főre jutó jövedelemben a visszaeés, mint a feltörekvő és a fejlődő országokban, ezért milliók kerülhetnek újra a szegénységi küszöb alá. Erről Kristalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója közölt írást az valutaalap blogjában.

A szervezet számításai szerint 2022 végére a válság kitörésétől számolt kumulált jövedelmi veszteség egy főre számolva átlagosan 13 százalékra tehető a fejlett országok körében.

A járvány előtti állapothoz képest az alacsony jövedelmű országokban (Kína kivételével) ez a veszteség várhatóan 18 százalék lesz, míg a legszegényebb országok esetében már 22 százalék az IMF becslése szerint.

A különbséget mutató ábrán

  • kékkel látható a fejlett országok,
  • pirossal a feltörekvő és fejlődő államok
  • zölddel a feltörekvő és fejlődő országok Kína nélkül
  • sárgával pedig az alacsony jövedelmű fejlődő országok visszaesése.


Az IMF ábráján jól látszik, hogy a válságból leghamarabb a fejlett államok tudnak kijönni, legnehezebben pedig a Kína kivételével nézett közös feltörekvő/fejlődő országok, évente 3-8 százalékos visszaeséssel.

A három év (2020-től 2022-ig) összes, kumulált veszteségét (13-22 százalék) mutató negyedik oszlopban is látható.

A valutaalap előrejelzése szerint a vizsgált 110 feltörekvő és fejlődő ország több mint fele (58) még jobban lemarad, míg 52 ország esetében kis mértékű konvergenciára kerülhet sor.

A fejlett országok nemcsak az oltások területén vannak behozhatatlan előnyben, hanem a a GDP 24 százalékát tudják gazdasági mentőcsomagokra fordítani. Mindez a feltörekvő államok esetében csak hat százalék, a fejlődőknél pedig mindössze két százalékra tehető.

Az IMF egy másik ábráján a a foglalkoztatottság 2020-as éves szintű százalékos csökkenése (y tengely) és a bejelentett pénzügyi mentőcsomagok GDP aránya (x tengely) látható. 

A legtöbb pénzt - a gazdaság arányában - Japán, Olaszország, Németország és Nagy-Britannia költötte mentőcsomagokra. A németeknél volt a legkisebb veszteség a foglalkoztatottságban, gyakorlatilag nulla, ami a részmunkaidős állásokkal és az erős bértámogatásokkal magyarázható.

A legtöbb állás Argentínában, Brazíliában, Mexikóban és Dél-Afrikában veszett el, a fejlett országok közül pedig az Egyesült Államokban és Kanadában.

A G20 országokban idén 25 millió munkahely megszűnésével lehet kalkulálni, jövőre pedig 20 millió állás szűnhet meg az IMF becslése szerint.

(A G20-as számokban nem szerepel India és Szaúd-Arábia a statisztikák hiánya miatt.) A jövedelmi veszteségek miatt több millió ember kerülhet extrém szegénységbe a fejlődő államok körében - írja az IMF vezetője.