Adósságválság felé sodródik Európa – ugranak a kötvényhozamok

Elemzések2022. ápr. 22.HP

A megugró infláció és kamatkörnyezet következtében magasabb kamat mellett bocsáthatnak ki állampapírokat az uniós országok. A magasabb kamatkiadások megterhelik a költségvetést, ami valamennyi uniós országnak nehézséget okoz. A legnehezebb helyzetbe ugyanakkor a legjobban eladósodott déli periférikus államok kerülhetnek. Olaszország és Görögország esetében újra felmerülhetnek kérdések az államadósságok fenntarthatóságával kapcsolatban. Hazánk eladósodottsága ellenben kisebb, mint az uniós átlag.

Az orosz-ukrán háború következtében Európa-szerte több évtizedes csúcsra ugrott a fogyasztói árindex, illetve meredeken emelkednek az inflációs várakozások. Ennek nyomán megnőtt a kamatemelési kényszer az Európai Központi Bankon, mely első körben leállítja a kötvényvásárlási programjait. Ezt követően kamatemelési ciklus indulhat az euróövezetben.

Kötvénypiacok

A folyamatokat kezdik visszatükrözni a kötvénypiacok.

Mind a német, mind pedig a déli periférikus kötvényhozamok lendületesen emelkednek.

A 10 éves német hozamok 2021 végén még -0,4 százalékon álltak. Napjainkra azonban 0,8 százalékra ugrott a 10 éves német államkötvények hozama. Ez négyéves csúcsnak felel meg.

Olaszország

Hasonlóképpen Olaszországban is jelentős hozamemelkedés bontakozott ki. A 10 éves olasz hozamok néhány hónap alatt 1 százalékról 2,4 százalékra emelkedtek.

Évekkel ezelőtt az 5 százalék körüli hozamszintek jelentettek komolyabb határt. Ezen érték felett kérdőjelek merültek fel az államadósság fenntarthatóságával kapcsolatban.

E szint felett a befektetők bizalma elkezdett csökkenni, ami a kockázati felárak megugrásában öltött testet. Ez pedig egyre magasabb elvárt hozamhoz, végeredményben pánikhoz vezethet.

Olaszország GDP arányos államadóssága azonban az elmúlt években jelentősen megnőtt. A koronavírus miatti gazdasági visszaesés és a gazdaságélénkítő intézkedések párosa jelentősen megemelte az eladósodottságot. A mutató 2020 végére 155 százalékra ugrott.

Emiatt idővel egyre nagyobb adósságot kell megújítani. Ezáltal pedig a kamatszint egyre kisebb emelkedését bírja el az olasz kötvénypiac és államháztartás.

Amíg az adósságpálya emelkedik, addig fokozatosan csökken az a fenntartható kötvényhozamszint, amit még az olasz állam ki tud fizetni, anélkül, hogy adósságspirálba kerüljön vagy politikailag nehezen kivitelezhető drasztikus megszorító intézkedésekre kényszerüljön.

A kötvénypiaci hozamemelkedésnek sajnos jó eséllyel még nincs vége. Emiatt komolyabb költségvetési és társadalmi feszültségek alakulhatnak ki a periférikus országokban, illetve megerősödhetnek az eurózóna ellenes hangok.

Körkép

A legjobban eladósodott, ezáltal legsérülékenyebb országok közé Görögország, Olaszország, Portugália és Spanyolország tartozik. Magyarország eladósodottsága kisebb, mint az uniós átlag.

GDP arányos államadósság, 2021 negyedik negyedév, százalék


Forrás: Eurostat