Ahogyan a 007-esnek, az uralkodóknak is megvolt a kedvenc italuk

Elemzések2021. ápr. 18.Lovass Katalin

Jónéhány uralkodó – a sörivó orosz cárnőtől a whiskykedvelő angol királynőig – olyannyira ragaszkodott kedvenc italához, hogy napi rutinját el sem tudta képzelni nélküle. Volt, aki különleges recept alapján készíttette el magának, és olyan is, aki egy egész országot szoktatott rá.

Nagy Sándor a nagy borivó

Nagy Sándor nemcsak az ókori világ legtermékenyebb birodalomépítőinek egyike, hanem igazi nagyivó is volt. Mint a macedónok általában, ő is a bort részesítette előnyben, és köztudottan hatalmas mennyiségben fogyasztotta. Gyakori lerészegedéseinek végzetes következményei is voltak. Egyik mértéktelen éjszakai ivászatának záróakkordjaként felégette a perzsa Perszepoliszt.

Marie Antoinette a reggeleit forró csokoládéval indította 

A forró csokoládé státusszimbólum volt a 18. században – az elit itala, nem a tömegeké. Franciaország királynőjeként Marie Antoinette természetesen könnyedén megengedhette magának ezt a luxust, mi több, külön csokoládéfőzőt alkalmazott, akinek egyetlen feladata volt: a finomabbnál finomabb forró csokoládék összeállítása.

Braganzai Katalin, az "angol tea anyja"

Amikor II. Károly angol király feleségeként Katalin portugál hercegnő 1662-ben megérkezett Angliába, a szigetországban inkább csak gyógyszerként itták a teát. A királyné azonban szenvedélyes teafogyasztó volt, szokását udvartartása is átvette - divatos tevékenységgé téve a teázást.

VIII. Henrik "small beert" ivott 

A kora újkori Angliában az egyik lenépszerűbb ital a tápértékben gazdag, alacsony alkoholtartalmú sör volt. Feljegyzések szerint VIII. Henrik nagyon kedvelte ezt az italt, csakúgy, mint hatodik felesége, Katherine Parr.

XIV. Lajos étkezés közben pezsgőt kortyolgatott

XIV. Lajos francia király és versailles-i udvara a dekadencia szinonimája. Cseppet sem meglepő tehát, hogy Louis szerette pezsgővel leöblíteni a finom falatokat. Pezsgő iránti rajongásával azonban nem mindenki értett egyet. Orvosai például úgy vélték, hogy a pezsgő nem egészséges, ezért mindenáron rá akarták beszélni, hogy inkább másfajta alkoholt fogyasszon. Azonkívül sok alkoholgyártó is megorrolt a királyra. Mivel az „igazi” pezsgőt mindig egy bizonyos régióból – Franciaország északi részéről – szerezték be, a többi francia megye pezsgőgyártói protekcionizmussal vádolták a királyt, és lázadással fenyegetőztek.

Mátyás király borissza volt

A szerémségi borok mellett a somlóit kedvelte a legjobban, és állítólag somlai borral lelkesítette a  Bécs várát ostromló Fekete Seregét. A legendák szerint a híres visegrádi Mátyás-kútból ünnepi alkalmakon folyó fehérbor is somlói volt. Mindamellett a Kőszeg környékéről származó borokat is szerette. Talán kevéssé ismert, hogy a 15-16. században milyen híres borokat termett ez a vidék. Egyenesen innen (is) szállították burgundit az uralkodó asztalára. A királyi bor termőhelye azóta is a Király-völgy nevet viseli. Persze a budai borok is népszerűek voltak Mátyás udvarában.

Napóleonnak az orvosa írta elő a burgundit

Bonaparte Napóleon kedvenc bora a Chambertinből származó burgundi volt. Valójában soha nem utazott nélküle. Annyira szerette, hogy egyszer kijelentette: "Semmi sem teszi a jövőt olyan rózsássá, mint amikor egy pohár chambertinen keresztül szemléled."

Viktória királynő és a whisky

A skót Felvidéken, a Balmoral-kastélyban töltött sok nyara alatt Viktória királynőből a skót whisky nagy rajongója lett. De nem mindig itta tisztán, szerette más italokkal – vörösborral, teával, szódavízzel – keverni.

I. Erzsébet mézsöre

A 16. században sokan főztek sört otthon. Bár a sör népszerű volt, I. Erzsébet királynő nem volt oda érte: nem bírta a gyomra. Ehelyett inkább mézsört ivott, mégpedig titkos házi recept alapján készítettet.

Nagy Katalin jól bírta a sört

Bár Oroszországról mindenkinek a vodka jut az eszébe, ez nem jelenti azt, hogy Nagy Katalin cárnőnek is ez lett volna a kedvenc itala. A német származású Katalin valójában sörrajongó volt. Főleg a testes angol barna sört kedvelte, és azzal dicsekedett, hogy sörivásban bármelyik nagyivóval fel tudja venni a versenyt.

II. Erzsébet híres Dubonnet koktélja

Az anyakirályné a ginből készült koktélok rajongója. Kedvence a Dubonnet koktél (gin és Dubonnet likőr citrommal, jéggel). Minden bizonnyal azt a saját márkás gint használta fel hozzá, amelyet nemrégiben dobtak a piacra, és amely a család sandringhami birtokáról származó gyümölcsökből – főleg datolyaszilvából – készül. A „Sandringham Gin” 12-féle növényi összetevője között a citrom, a vasfű, a galagonyabogyók és az eperfalevél is megtalálható. Egy palack ára átszámítva 20 ezer forintra rúg. (Kizárólag az Egyesült Királyságban kapható, még a neten sem lehet rendelni belőle külföldről.)