Aki Trump helyére léphet – Orbánt másolná a lehetséges amerikai elnökjelölt?

Elemzések2022. nov. 12.D.J.

A floridai kormányzót sok republikánus szívesen látná a Fehér Házban. Ron DeSantis – akinek a csapata állítólag Magyarországot is figyeli – korábban jogi tanácsosként Irakot is megjárta.

Sorra pártolnak el Trumptól a támogatói. Nemrég a republikánusok egyik pénzembere, a milliárdos Ken Griffin is hátat mutatott neki. „Ideje továbblépni a következő generációhoz” – mondta a dúsgazdag befektető, aki sok más amerikai konzervatívhoz hasonlóan a floridai kormányzót Ron DeSantist szeretné a Fehér Házban látni a 2024-es választások után.

Trump napok óta dühöng.

A héten többször is nekiment DeSantisnak, aki szerinte középszerű, ráadásul a mostani kormányzói választáson elért győzelmét elsősorban neki köszönheti.

A színfalak mögött Trump és DeSantis között régóta dúl az ellenségeskedés, de a volt elnök a nagynyilvánosság előtt igazán a keddi félidős választások után ment neki a párttársának. A voksolásokon ugyanis Trump több jelöltje is alulmaradt, míg DeSantis történelmi győzelmet aratott Floridában.

Emiatt pedig ő lett a párt favoritja.

DeSantis a mostani helyzetben sajátos taktikát választott. Szóra se méltatja Trumpot. A támadásaira semmit nem reagál.

Barátból ellenség

Ron DeSantis felmenői olaszok voltak. A dédszülei közül mind a nyolc Itáliában született. Trumppal ellentétben nem született gazdag családba. Az anyja nővérként dolgozott, az apja pedig nézettségmérő készülékek telepítésével kereste a kenyerét Floridában. DeSantis mielőtt jogot tanult volna a Harvardon, egy kis időre tanárként is dolgozott.

A 2000-es években ügyvédként csatlakozott a haditengerészethez. Még Irakot is megjárta, ahol egy parancsnok jogi tanácsadója volt. A szolgálataiért Bronz Csillaggal is kitűntették.

Még mielőtt belevetette volna magát a politikába feleségül vett egy Emmy-díjas TV riportert, Casey Blacket, akivel azóta három gyerekük született.

A pár olyan jól mutat egymás mellett, hogy a New Yorker egy alkalommal meg is jegyezte: olyanok mintha egy filmes színészválogatás hozta volna őket össze.

DeSantis annyira ellenezte Obama politikáját, hogy a témáról még 2011-ben könyvet is írt. Írásában nem spórol a múltba révedéssel, amelyet a cím is jelez: „Alapító atyáink álmai”.

A politikai karrierje elején főleg az adócsökkentések mellett kardoskodott.

Képviselőként az első választását 2012-ben nyerte meg. Ám országos ismertségre azután tett szert, hogy Trump beállt mögé, amikor először indult a floridai kormányzó-választáson, még 2018-ban.

Ekkoriban annyira jól megértették egymást, hogy DeSantis politikai kampányvideója arról szólt, hogy a gyerekeit miként tanítja arra, hogy igazi Trump-hívők legyenek. Egy ponton a kislányával játékkockákból felépítik a falat – Trump nagy vágyálmát, amelyet a mexikói határra képzelt. Ezt pedig még lehet fokozni: a videóban DeSantis a kisfiának Trump könyvéből is felolvas.

DeSantis kampányvideója 2018-ból - Ekkor még jóban voltak Trumppal

Egy médiaszakértő Kevin Cate később azt mondta: ez volt Florida történelmében a legostobább és leghatásosabb kampányvideó.

DeSantis igazán a COVID-járvány alatt kezdett kibújni Trump árnyékából. A pandémia alatt végig ellenezte a maszk-használatot és a járványügyi korlátozásokat. Ez pedig elég volt ahhoz, hogy a konzervatív szavazók egyik kedvencévé váljon.

Eltanulta Trumptól, hogy hírnevet úgy lehet a legkönnyebben kovácsolni, ha felbőszíti a médiát.

A Disney vállalatnak is nekiment. A kormányzó elérte, hogy betiltsák a szexuális kisebbségekkel kapcsolatos témák taglalását az óvodákban és az iskolák alsó csoportjaiban. Amikor az egeres cég megkritizálta az új szabályozást DeSantis az óriáscéget se kímélte. Bejelentette, hogy el fogják venni a floridai Disney World vidámparktól a korábban megítélt különleges jogokat, köztük az adókedvezményeket is.

De pár hónapja például azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy váratlanul illegális migránsokat utaztatott olyan nyaralókhoz, amelyeket főleg gazdag liberálisok használnak. Csakhogy ezzel is kihangsúlyozza, hogy mekkora problémákat okoz a bevándorlás.

Ahogy nőtt a floridai kormányzó népszerűség egyre kevésbé kért Trump támogatásából.

DeSantis, ha a szükség úgy hozza hajlik a kompromisszumokra. Az ősszel még azt is elérte, hogy maga Joe Biden elnök dicsérje meg néhány mondatban. Miután Floridában egy hurrikán pusztított, DeSantis annyira barátságosan fogadta az elnököt, hogy az később a katasztrófa-kezelése kapcsán azt mondta:

Szerintem jó munkát végzett […] Nagyon eltérő politikai filozófiánk van, de együtt tudunk működni.

Konzervatív körökben emiatt is kedvelik DeSantist: hasonlít Trumpra, de ha a helyzet megköveteli, diplomatikus is tud lenni.

Hogy ő maga akar-e indulni 2024-ben az elnöki címért az még nem világos, de hogy a pártja nagyon szeretné, ha két év múlva beszállna a ringbe az egyértelmű.

Az egyik amerikai lap a VOX szerint egyébként DeSantis az utóbbi időben valójában nem Trumpot másolta, hanem Orbán Viktort. Az áprilisban megjelent összeállítás külön idéz egy konzervatív írót Rod Drehert, aki azt mondta,

a tudomása szerint DeSantis sajtótitkára egy helyütt úgy nyilatkozott: „Ó igen, figyeltük a magyarokat...”.

Címlapkép: Gage Skidmore