Trumpnak vége – Innen már aligha áll fel

Elemzések2022. nov. 10.D.J.

Ez a Trump-korszak vége, így értékelte a kialakult helyzetet egy republikánus az ABC News-nak. Egyre világosabb, hogy a félidős választások után a Republikánus Párt jövőbeli nagy reménysége többe már nem a volt elnök, hanem Florida kormányzója: Ron DeSantis.

Donald Trump az amerikai félidős választásokra egy külön bulival készült, amelyet Mar-a-Lagoban tartott meg a floridai birtokán. Egy sor újságírót is meghívott az összejövetelre, a parti előtt pedig egy négy oldalas közleményt is közzétett,

amelyből kiderült, hogy a republikánusok a várható jó eredményeiket elsősorban neki köszönhetik.

Hisz több helyen a jelöltek miatta indultak a választáson, ráadásul a gyűjtési akcióival több százmillió dollárt segített összekalapozni a republikánusoknak.

Az üzenet egyértelmű volt: Trump a Republikánus Párt elsőszámú embere és a mostani ellenzék igazi vezetője.

A jó hangulatnak azonban hamar véget vetett, amikor elkezdtek beérkezni az első eredmények. A félidős választások Trump szemszögéből ennél rosszabbul aligha alakulhattak volna. Hiába tűnik úgy, hogy az alsóházat a republikánusok meg fogják kaparintani, a bizalmasai közül többek is elvéreztek a voksolásoknál.

Mind közül az ellenzéki pártnak a legfájdalmasabb Pennsylvania volt, ahol 1968 óta folyamatosan a republikánusok adták az állam szenátorát.

A sikerszériát azonban Trump embere bontotta meg: Mehmet Oz ugyanis vesztett a demokrata John Fettermannal szemben.

A volt elnök teljesen kikelt magából mikor kiderült Oz veresége. Elkezdte a bizalmasait, köztük a saját feleségét Melaniát okolni, amiért elhitették vele, hogy Oz győzhet. Trump a választási partin végül egy rövid beszéd után inkább visszavonulót fújt és a riporterek helyett közvetlen bizalmasaival egyeztetett órákon keresztül.

Neki nem is az a legkínosabb, hogy a várt „vörös hullám” vagyis a republikánus tarolás elmaradt, hanem az, hogy a választás estéjén a pártja igazi sztárja épp a kihívója lett: Ron DeSantis, Florida kormányzója.

Pedig Trump még a választás előtt igyekezett megtorpedózni DeSantis esélyeit. A voksolások előtt azt állította, hogy ő többet tud DeSantisról mint bárki a világon, talán a feleségét leszámítva.

Jelezte, hogy ki is fog teregetni róla mindent, ha esetleg a kormányzó indulna ellene 2024-ben az elnöki választáson.

Ezután felmerült, hogy a volt elnök támadása miatt esetleg DeSantistól a Trump-hívők el fognak fordulni. Ehelyett viszont a floridai kormányzó fényes győzelmet aratott.

 Nem csak megnyertünk egy választást, hanem újra rajzoltuk a politikai térképet.

mondta győzelmi beszédében DeSantis. Mindez pedig nem is túlzás. Ehhez tudni kell, hogy Florida eddig billegő államnak számított. Hol a demokraták, hol a republikánusok nyertek errefelé, és a verseny mindig szoros volt.

Mindez annak is köszönhető, hogy Florida etnikai értelemben az egyik legsokszínűbb állam az USA-ban.

A délen élő kubaiak jellemzően konzervatívok, míg Orlando környékén a Puerto Ricó-iak inkább liberálisnak számítanak. Vannak megyék és városok, mint Jacksonville és Duval, ahol a republikánusok egészen erősek.

A közelükben viszont akadnak olyan települések - például Tallahassee és Gainesville - amelyek tele vannak demokrata egyetemistákkal.

Amikor DeSantis legutóbb nyert Floridában csak a szavazatok 49 százalékát tudta összegyűjteni. Most viszont utcahosszal verte az ellenfelét. A demokrata kihívója 3,1 millió, DeSantis viszont 4,6 millió szavazatot kapott.

És Floridában nem csak ő tarolt: most először fordult elő, hogy Marco Rubio képében egy republikánus politikus zsinórban harmadszorra is az állam szenátora lett.

Talán még ennél is nagyobb eredmény, hogy az állam legnépesebb megyéje Miami Dade, amely eddig demokrata fellegvárnak számított, most többségében a republikánusokra voksolt.

A konzervatív szavazók körében DeSantis egyik vonzereje, hogy bátran állást foglalt a megosztó politikai témákban is: legyen szó akár a szexuális kisebbségek jogairól vagy épp az abortusz kérdéséről.

Egy olyan törvényt is aláírt, amely alapján Florida lakosai beperelhetik a nagy technológiai vállalatokat, ha cenzúrázzák a bejegyzéseiket.

Hasonló Trumphoz, csak épp nélkülözi a volt elnök manírjait. Amikor DeSantis a győzelmi ünnepségét tartotta a tömeg azt skandálta: „Még két év!”. Persze az összegyűltek is tudták, hogy a kormányzókat négy évre választják. Ezzel arra utaltak, hogy két év múlva elnökválasztás lesz és szeretnék, ha DeSantis célba venné a Fehér Házat.

Már a félidős választások előtt is sokan beálltak DeSantis mögé, innentől viszont vajmi kevés kétség férhet hozzá, hogy ő a republikánusok legnagyobb reménysége. Még a konzervatív New York Post is DeSantist hozta le most a címlapon egy szójátékkal, amelyben utaltak rá: ő a jövő.

"Ez a Trump korszak végét jelenti és a DeSantis-éra hajnalát" - értékelte a kialakult helyzetet egy republikánus az ABC News-nak. A párton belül sokan úgy vélik, hogy Trump rossz jelöltek mögé állt be, részben emiatt maradt el az elsöprő győzelem egy olyan politikai környezetben,

amikor egyébként úgy tűnt, hogy könnyű nyerni, hisz Joe Biden elnök népszerűsége kifejezetten alacsony.

A friss közvélemény-kutatások se hízelgőek Trumpra nézve: csak a választók 39 százaléka ítéli meg a volt elnök személyét pozitívan. Ez az arány még Biden számait is alulmúlja.

Trump várhatóan ettől függetlenül jövő héten be fogja jelenteni, hogy indul 2024-ben az elnöki székért, viszont az esélyeit alaposan elmosták a mostani választások. Amerikai sajtóértesülések szerint több bizalmasa igyekszik meggyőzni, hogy halassza el a bejelentést, a republikánusok egy része pedig abban reménykedik, hogy lemond az elnöki ambíciókról. De ez a forgatókönyv elég valószínűtlennek tűnik.

A republikánusok egyik ismert pénzügyi támogatója Dan Eberhart szerint mindenesetre DeSantis már korábban is „élezte a kést”.

Alig várta, hogy Trump helyére léphessen és ő legyen a párt elsőszámú embere. Most már az lenne a meglepő, ha erre nem kerülne sor.