Valaha egy szegény dadogó fiú volt – Ősszel ő hívhatja ki Donald Trumpot

Elemzések2020. ápr. 9.D.J.

Azután, hogy tegnap Bernie Sanders kiszállt az előválasztási kampányból, szinte végleg eldőlt: idén ősszel a Demokrata Párt színeiben Joe Biden lesz Trump kihívója.

„Ő egy normál fickó” – meséli Biden egyik jó ismerője William Schneider – „Nem ékesszólóbb, szerethetőbb vagy csodálatra méltóbb, mint a legtöbb politikus. Rendelkezik minden előnyével és hátrányával annak, hogy ő egy átlagos fazon”.

Biden eredetileg Pennsylvaniában nőtt fel. A család a születésekor még jómódban élt, de az anyagi helyzetük megrogyott, miután az apja többször is állást váltott. Amikor rosszul állt a szénájuk volt, hogy a nagyszülőknél kellett lakjanak. Mivel gyerekként még dadogott, az iskolában gyakran kicsúfolták. Hogy ne nevessék ki volt, hogy előre betanulta azokat a részleteket, amelyeket az órán fel kellett olvasni.

Az első feleségét Neilia Huntert még a főiskola alatt ismerte meg. Mivel a második randijukon Bidennek nem volt elég pénze, hogy állja a számlát, ezért Neilia az asztal alatt átadott neki egy 20 dollárost, hogy ki tudja fizetni a pincért. Önbizalomban viszont nem szenvedett hiányt. Amikor Neilia anyja megkérdezte, hogy mivel szeretne foglalkozni, közölte, hogy az Egyesült Államok elnöke akar lenni.

A jogi egyetem elvégzése után be akarták sorozni, de az asztmája miatt nem lehetett katona.

Miután ügyvédként is kipróbálta magát politikai pályára lépett: 1972-ben megválasztották Delaware állam szenátorának. Alig, hogy beindult a szakmai pályája komoly családi tragédia érte. A hitvese a gyerekekkel épp haza tartott a karácsonyfával, amikor az autójukba beleszaladt egy teherkocsi. A két fia túlélte a balesetet, a felesége és a kislánya viszont meghaltak.

A baleset után Biden kerülte az autókat: Delaware-i otthonuk és Washington között több mint 30 éven át vonattal utazott. A szenátor a szörnyű szerencsétlenség után öt évvel házasodott újra. Egy tanárnőt, Jill Tracy Jacobs-ot vette feleségül. Először 1987-ben indult az elnökválasztáson, de a kampánya hamar megfeneklett. Az egyik beszédében ugyanis többször hasonló szófordulatokkal élt, mint a brit Munkáspárt akkori vezetője Neil Kinnock. Annyira, hogy még a felmenőiről is azt állította, hogy egy szénbányában dolgoztak. Pedig ez nem volt igaz.

Miután fény derült a plagizálásra, lemondott a jelöltségről.

Biden a pályája során többnyire liberális nézeteket vallott. A feketék jogaiért a 70-es években is kiállt, viszont akkoriban még elítélte az abortuszt. A 90-es években kifejezetten fontos szerepe volt a törvényhozásban. Hozzá kötődik egy fontos törvénycikk is, amely segített gördülékenyebbé tenni a nők elleni erőszakos cselekményeknél a bűnösök elítélését. Biden épp a szenátus külügyi bizottságát vezette, amikor elnökjelöltként Barack Obama felfigyelt rá.

A volt szenátor Obama mellett nyolc évig volt az Egyesült Államok alelnöke. Ez idő alatt főleg a külüggyel foglalkozott.

Az idei előválasztáson miután nagy fölénnyel nyert Dél-Karolinában a pártja prominens figurái sorra álltak ki Biden mellett. Nem is volt kérdés ezután, hogy ő lett a demokraták favoritja. A párt ekkor már kifejezetten tartott Bernie Sanderstől, aki azt ígérte, hogy fenekestül felforgatja Amerika politikai és gazdasági életét. Az ígéretei szerint ingyenessé tette volna az egészségügyet és az oktatást, a céges dolgozóknak vállalati tulajdonjogot adott volna, a zöld energia szektorba 15 éven belül 16 billió dollárt akart önteni, és minden eddiginél jobban meg akarta adóztatni a Wall Street-et.

A párt mérsékelt szárnya úgy látta, hogy Biden képviseli a normalitást. Egy olyan jövőt, ahol minden olyan lesz, mint régen mielőtt a republikánusok átvették volna a hatalmat. Bidennel viszont van egy komoly probléma: az utóbbi időben egyre rosszabbul viseli a nyilvános fellépéseket. Korábban erre nem akadt példa, de mostanában a kampány-eseményeken volt, hogy a szavazókat is letorkollta. Tavaly Iowában miután egy 84 éves helyi férfi megkritizálta, Biden a felszólalót „átkozott hazugnak” nevezte. De az utóbbi hónapokban egy egyetemista lányt például „kutyafejű póniharcosnak” hívott. Azzal az aktivistával, aki megkérdezte, hogy mi az álláspontja a klímaváltozás kapcsán, egyszerüen közölte: „szavazzon másra”. A friss interjúkban gyakran belezavarodik a mondandójába. Könnyen előfordulhat, hogy Trump a TV vitákon Bident le fogja söpörni.