Amerika visszatér a régi kerékvágásba: megint egymást érik a tömegmészárlások

Elemzések2021. ápr. 22.D.J.

A tavalyi évhez képest 73 százalékkal több volt a „tömeges lövöldözés”.

Amerikában a fegyverek a járvány alatt se hallgattak, viszont tavaly a lövöldözésekre általában nem a köztereken, az üzletekben vagy a munkahelyeken, hanem otthon a négy fal között került sor. Most, hogy a pandémia kezd alábbhagyni a tengerentúlon a véres leszámolások is kiszabadultak a házi karanténokból.

A fegyveres erőszaknak van egy egészen sajátos formája az Egyesült Államokban, amelyet csak „tömeges lövöldözésnek” szoktak nevezni. Ilyenkor az elkövetők több emberre, méghozzá rendszerint vadidegenekre lőnek rá. Pont ez a fajta bűntény az, ami újra erőre kapott.

Múlt hónapban egy gyilkos különféle atlantai masszázs szalonokban nyolc emberrel végzett.

Rá két hétre egy coloradói szupermarketben 10 embert mészároltak le. Az áldozatok között volt a helyszínre érkező első rendőr is. Annak pedig nincs egy hete, hogy egy 19 éves fiatal egy FedEx-irodában agyonlőtt nyolc embert. Ezek voltak idén a legdurvább esetek, de összességében a felsorolt ügyek csak a jéghegy csúcsát jelentik. Amerikában idén összesen 126 tömeges lövöldözés volt. Akadt, ahol csak sérültek voltak, de nem volt halálos áldozat.

Ám így is 2021-ben eddig 148-an vesztették az életüket az ámokfutók miatt.

A tavalyi évhez képest látványosan romlott a helyzet: a tömeges lövöldözések száma 73 százalékkal nőtt meg az év elején. Úgy hogy közben sajnos a halottak száma is hasonló arányban emelkedett.

Gary Slutkin orvos az Insidernek úgy nyilatkozott, hogy az efféle erőszak ragályos. Minél több ilyen bűntény híre terjed el a sajtóban annál többen próbálják utánozni a gyilkosokat.

A nagy mészárlások, ahogy egymást követik egyfajta lavinát indítanak be.

Az erőszaknak a legegyszerűbben úgy lehetne véget vetni, ha valamiképp a kormányzat közbeavatkozna. Például azzal, hogy megnehezíti az elkövetők dolgát és korlátozza a fegyvervásárlást.

A szigorításoknak most nagy a társadalmi támogatottsága. Amerikában az emberek több mint 80 százaléka örülne, ha a fegyvereladásoknál az eddigieknél jobban és több esetben ellenőriznék a vásárlók hátterét. Ám lehet, hogy ez se elég. A Biden-kormányzat ugyan előállt egy törvénytervezettel, amely kötelezővé tenné a biztonsági ellenőrzéseket. Ám ahhoz, hogy az új szabályok életbe lépjenek szükség lenne a republikánus képviselők támogatására is.

Egyelőre úgy tűnik, hogy nem lesz elég szavazat ahhoz, hogy a törvény érvénybe lépjen.

A helyzet ismerős, hisz Obama is szeretett volna korlátozásokat bevezetni a fegyver-eladásoknál, de az ő terveiből se lett semmi. Sőt, Obama idején szárnyaltak az eladási mutatók, pusztán azért, mert az elnöksége alatt sokan féltek tőle, hogy a fegyverek ki fognak kerülni a boltok kínálatából. Tavaly a zavargások idején és most is hasonló trendeket látni. Ahogy elkezdték egymást érni a lövöldözések az amerikaiak több államban is megrohamozták a fegyverboltokat.

Pennsylvaniában például az első negyedévben a becslések szerint a tavalyi évhez képest 40 százalékkal nőttek az eladások.