Az amerikai elnök ellen dolgozik a saját pártja?

Elemzések2022. júl. 17.D.J.

Bár Joe Biden világossá tette, hogy két év múlva újra akar indulni az elnöki posztért, a pártjában mégis egyre többen szeretnék ha valaki más lépne a helyére.

Áll a bál az amerikai kormánypártnál. A demokraták aggódva figyelik, ahogy az elnökük népszerűsége folyamatosan új mélységekbe merül. A közvélemény-kutatások legutóbbi átlaga szerint már csak a választók 39 százaléka támogatja Joe Bident. A többség minden jel szerint alig várja, hogy a regnálása véget érjen: 70 százalékuk szerint 2024-ben eleve nem is fog újraindulni.

Nem csak az infláció, az elbaltázott afganisztáni kivonulás vagy a gazdasági nehézségek a probléma.

Bident a választóknak csak úgy a harmada látja erős vezetőnek. Túlsúlyban vannak azok, akik úgy érzik, hogy nem képes kezébe venni a gyeplőt és rendesen irányítani az országot.  

Ám a Fehér Ház lakója mintha egy buborékban élne. Biden többször is kategorikusan kijelentette, hogy újra indulni fog 2024-ben. Ezek a kijelentések pedig nem csak a nagyközönségnek szólnak. Akik közel állnak a tűzhöz úgy tudják, hogy az elnök a zárt ajtók mögött sem akar hallani egy esetleges visszalépésről.

Gyakran kérdezik tőlem, hogy mikor fogja Biden végre elárulni, hogy mit fog tenni. Én meg erre azt szoktam mondani: már elárulta

idézi az elnök egyik tanácsadóját a New York Magazine. Mindez nem csak a választókat, hanem magát a vezetőpártot is zavarba hozza. Amikor a New York Times 50 demokrata tisztviselővel beszélt, kiderült, hogy szinte mindegyikük „mélyen aggódik” a 79 éves Biden kora miatt.

A párt pénzügyi támogatói tovább mentek az aggódásnál: az elmúlt néhány hónapban elkezdték keresgélni az alternatíváit.

Többen kérték a volt elnök Barack Obama köreit, hogy adjanak betekintést abba, hogy miféle tervek vannak a 2024-es választásra. Mert valamiféle tervnek csak lennie kell azon túl, hogy a biztos vesztesnek tűnő Biden újrainduljon.

Az elnököt a beszámolók szerint már idegesíti, hogy ennyi találgatás van a politikai jövője körül. Abból indul ki, hogy már 2020-ban is sokan csak élcelődtek rajta, amikor beindította a kampányát, végül mégis ő lett azaz ember, aki megdöntötte Donald Trump hatalmát. Biztosra veszi, hogy a személye nélkül Trump újra visszatérhet.

Nincs, aki a helyére álljon

Amikor Biden alternatívái kerülnek szóba, egyre többször merül fel Hillary Clinton neve.

Az egyik demokrata tanácsadó Douglas E. Schoen a The Hill nevü politikai újságba egyenesen ezzel a címmel írt cikket: A demokratáknak most nagyobb szüksége van Hillary Clintonra mint valaha.

Csak emlékeztetőül: Clinton 2016-ban elvesztette a választásokat Trumppal szemben és azóta is egyike a legmegosztóbb politikusoknak.

Az, hogy páran őt tartják a demokraták nagyágyújának nem sok jót árul el az elnökjelöltek felhozataláról. Az se véletlen, hogy nem Kamala Harrist, Biden alelnökét próbálják a reflektorfénybe tolni, holott papíron ő az ország második embere.

A politikusnő egy vesztes előválasztás után került az alelnöki székbe, ebbe a pozícióba pedig rohamléptekben szürkült bele.

Biden a beiktatásakor hiába ígérte, hogy szorosan együtt fognak működni, nem tartotta be a szavát. Harris-el eleinte ugyan rendszeresen egyeztettek a közös ebédeiken, de a találkozók olyan hamar megritkultak, hogy idén már a közös ebédekből mindössze háromra került sor.

Jellemző, hogy amikor az alelnök most áprilisban COVID fertőzést kapott kiderült, hogy Bident olyan rég látta közelről, hogy az elnöknél nem is kellett aggódni amiatt, hogy elkapta tőle a betegséget.

Harris leginkább afféle biodíszletté vált az elnöki megszólalásoknál, és mivel úgy tűnik, hogy nem tesz semmi érdemit, a felmérések szerint a választók tőle is elpártoltak.

Mivel Hillary Clinton jelezte, hogy nem akar Biden ellen indulni 2024-ben, egyelőre úgy tűnik a demokraták oldalán nincs igazán jó alternatívája a jelenlegi elnöknek.