Az élet- és versenyképesség földrajzi puzzle elemei - Mit tanulhatunk egy-egy ország értékeiből?

Elemzések2021. ápr. 20.Csizmadia NorbertA világ 100 térKÉPben

Értékek iránytűje

Mandeep Rai "Értékiránytű, 101 ország tanításai célokról, életről és vezetésről" című könyve a Tokió Nyári Olimpiai játékok hivatalos könyve lesz. Magyar nyelven 2020. szeptemberében a Pallas Athéné Könyvkiadó jelentette meg. Egy speciális útikönyv, amely az "Értékes Bolygóról" szól. A könyv célja, hogy értékiránytűt adjon egy-egy ország kiemelkedő értékeiről. Ennek érdekében Mandeep Rai több mint 150 országba utazott el és készített személyes interjúkat.

Az értékiránytű - 101 ország tanításai célokról, életről és vezetésről

Mivel minden ország rendelkezik egy sajátos kulturális nyelvezettel, ami kihat az emberek gondolkodásmódjára, viselkedésére, ezek alapján formálódik a menedzsment kultúra, az ország márkája, légköre, a zenei kultúrája, a közösségi élete, vagy akár a gasztronómiája. Az egyes országok értékei a természeti és földrajzi adottságokból származnak, melyeket a vallások, a népesség hagyományai és ezek kombinációja itat át. Az alapvető értékeket az egyes nemzetek évszázadok alatt fejlesztették ki, és ezek nemzedékről nemzedékre élnek és fejlődnek tovább.

12 érték és 12 ország

Mit tanulhatunk tehát egy-egy ország versenyszelleméről és értékeiről? Az értékiránytűt úgy is meghatározhatjuk, hogy milyen értéket adtak az egyes országok a világunk jobbá tételéhez

A versenyképesség asszociatív térképe

Forrás: Atlas of Experinces

Felfedezés, tehetségek, rend és dinamizmus, vízió, versenyszellem, elismerés, munka, hatékonyság, pozitivitás, természet és környezettudatosság, kapcsolódás és kitartás. Lássuk az értékeket egy-egy országhoz kapcsolva!

Felfedezés (Portugália)

Forrás: Shutterstock

Portugáliát évszázadok óta a felfedezés iránti vágy határozza meg. Mindez a 15. században kezdődött, amikor Portugália gyorsan a nyugati világ első számú tengeri felfedezőjeként tett szert hírnévre. Az európai felfedezések korában a nemzet végig az élvonalban volt úttörő technológiáival és az egészen addig felfedezetlen területek elérésével. A portugál felfedezések mögött húzódó indítékok sokfélék – kezdve a kereskedelmiektől egészen a vallásiakig – de az alapjuk kétségkívül az ország különleges földrajza. A földrajz, akaraterő és szükség elegye által vezérelt Portugália évszázadokon keresztül Európa legelszántabb felfedezője volt, mindig új vagy a világon egyenesen elsőként megtett utak felé navigálva. Mit tanulhatunk tőlük?Az újat felderíteni és haladást elérni csakis felfedezés által lehet, amely egyaránt fontos az egyes emberek élete, karrierje és üzleti lehetőségei, valamint a nemzet számára is.

Mindannyiunknak szélesíteni kell a tudásunk és tapasztalataink horizontját. Akaraterőnket és elménk frissességét csakis azáltal őrizhetjük meg, hogyha a saját személyes és szakmai életünk felfedezőivé válunk.

Tehetség és befolyás (Skócia)

A filozófiától kezdve az innováción keresztül egészen a modern közgazdaságtanig a skótok voltak azok, akik a játékszabályokat felállították, és ebből adódóan a kimenetelüket befolyásolták. Legyen szó Adam Smith tanításairól, James Watt gőzgépéről vagy Kirkpatrick Macmillan kerékpárjáról, a skótok számtalan olyan dolgot adtak nekünk, amelyet ma már készpénznek veszünk és amelyről nem is gondolnánk, hogy egy szigetország északi szegletén élő nemzettől származnak. Bárki számára, aki azon töpreng, miként tudná éreztetni a befolyását – legyen szó karrierről, például egy cég elhelyezéséről az adott piacon vagy egy termék bevezetéséről –

Skócia ékes példája annak, hogy az erő nem a mérettől függ!

Az ötletek ereje az, ami képes széles utat bejárni és változást eredményezni; lehet az ötlet fősodron kívüli, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lenne képes megváltoztatni a világot!

Rend (Szingapúr)

Szingapúr minden értelemben lenyűgöző rendérzék által vezérelt ország. Gyakran jellemzik úgy, mint egy "szép kis" ország, mivel az ember szinte bármivel megnyerhet magának egy szép kis pénzbírságot, kezdve a durián (rendkívül kellemetlen szagú gyümölcs) tömegközlekedési eszközön történő fogyasztásától egészen az elhaladó forgalom mellett túl közel történő sárkányeregetésig. Az eredetileg vízhiányos országként Szingapúrnak hatékony irányelvek által sikerült elérnie, hogy mára már a világ egyik vezető országának tartsák a vízvédelem és -gazdálkodás területén is, miután maximális erőfeszítéssel törekedett az összes esővíz begyűjtését, valamint a víz nagyléptékű újrahasznosítását és visszanyerését lehetővé tévő módszerek kidolgozására. A városállam korlátainak és hiányosságainak kezelésében tanúsított rendezettségalapú megközelítés a lakhatási irányelvekre is kiterjedt. A szingapúriaknak körülbelül 80 százaléka él a kormány által biztosított szociális lakásokban.

Szingapúr példája arról tanúskodik, hogy a szabálykönyv fellapozásának igen fontos szerepe lehet a kívánt kimenetel elérésében.

És ami működik a szingapúri közérdek esetében, az ugyanannyira alkalmazható mindannyiunk egyéni életében is, amikor arról van szó, hogy miként szeretnénk elérni a céljainkat úgy a szakmai, mind a magánéletünkben.

Dinamizmus (Dél-Korea)

Komolyabb természeti erőforrásokat nélkülöző országként Dél-Korea egy előretekintő, kiemelkedő teljesítményű és globális szinten is vezető nemzetté nőtte ki magát, nem kismértékben a lakossága elszántságának és dinamizmusának köszönhetően. A dinamizmus tette lehetővé Dél-Koreának, hogy a világ egyik legszegényebb országából az egyik leggazdagabbá váljon. Ha el akarjuk érni a saját, személyes céljainkat, akkor mindannyiunknak szüksége lesz ebből a dinamikus belső erőből.

A dinamizmus azt jelenti, hogy az ember sosem fogadja el a status quót eleve adottként, sosem elégszik meg azzal, ami éppen van, hanem mindig megkeresi a módját, hogy fejlessze magát.

Vízió (Egyesült Arab Emírségek)

Forrás: Shutterstock

A "semmi nem lehetetlen" hozzáállás uralkodik mindenek felett. Az országnak megvan a szükséges gazdagsága, eltökéltsége és kellően elszánt lakossága ahhoz, hogy sok mindent megvalósítson, ráadásul gyorsan. A vízió, ami lehetővé tette, hogy a sivatagból kiemelkedjenek a jövő városai, a mai napig is a haladást célozza, mindig a következő lépést. Vízió szülte a világ legnagyobb találmányait, legfontosabb cégeit, és a legjelentősebb társadalmi mozgalmait. Ugyanakkor ez hajt mindannyiunkat, bármivel is foglalkozunk a mindennapjainkban. Egy saját vállalkozás megalapítása, a karrierépítés, a családtervezés, mindezek az alapja egy-egy szilárd elképzelés és jövőkép!

Mindannyiunk életében szükség van vízióra és amint tudjuk, hogy milyennek szeretnénk látni a végét, máris sokkal könnyebb elkezdeni a folyamatot.

Elismerés (Grúzia/Georgia)

Forrás: Shutterstock

Egy kis méretű, ám stratégiailag fontos ország lakóiként, amiért a környező nagyhatalmak a történelem során folyamatosan harcoltak, a grúzok szeretik elismerni színes történelmüket és mindazt, ami egyedivé teszi őket. Saját országuknál jóval nagyobb hatalmak által körülvéve, a grúzok tobzódnak azon képességükben, hogy felhívják magukra a figyelmet. Befolyásának köszönhetően a mindössze négymilliós Grúzia három-négyszer akkora ország benyomását keltheti. Oroszországban például bőségesen látni grúzokat a tévében, vezető beosztású orvosok, művészek, zenészek és írók személyében. A leginkább szembetűnő az, hogy az emberek mennyire hozzá vannak szokva, hogy egymás erősségeire, sikereire és képességeire figyeljenek.

Mindennek a lényege az emberekben élő legjobb tulajdonságok felismerése és egy olyan látásmód elsajátítása, amely arra ösztönzi az embert, hogy saját magában is felfedezze a legjobbat.

Kapcsolódás (Panama)

Forrás: Shutterstock

Panama már pusztán földrajzából kifolyólag is a kapcsolódás tökéletes jelképe: egy helyenként mindössze hatvan kilométer széles, Costa Ricát és Kolumbiát, Közép- és Dél-Amerikát összekötő földsáv. A régió egyik legkisebb országaként stratégiai szempontból egyben az egyik legfontosabb is, a kontinensek gazdasági potenciálját feltáró kereskedelmi útvonal. Panama kapcsolódási lehetőségei adnak magyarázatot arra, hogy miért fontos Kína számára is ez a kis földnyelv, hogy feljavítsa kereskedelmi kapcsolatait Latin-Amerikával.

A földrajzi elhelyezkedés számít, mérettől függetlenül.

Tehetség és versenyszellem (Magyarország)

Forrás: Shutterstock

A velünk született versenyszellem következtében a magyarok a történelem során mindig eltökélten járták be a nagyvilágot, rajta hagyva nyomukat a tudományon és technológián. Hazánk a történelem keresztútján fekszik, igen kiemelkedő teljesítményre volt szüksége annak, aki ki akart tűnni. Nyelvezetünk mélységében rejlő egyszerűség a logikus gondolkodás nagy fokú fejlesztője volt mindig. Igen hosszú azoknak a listája, akik nagyon sokra vitték és akik felfedezésük nyomán a mai napig meghatározzák a világ fejlődésének irányát. Ezeknek a személyeknek elég kimondani a nevét, és máris tisztában vagyunk az örökségükkel - Neumann János, a számítógép atyja, a Microsoft Word és Excel fejlesztését vezető Simonyi Károly, az orvostudomány megannyi újítója, mint Szent-Györgyi Albert a C-vitamin felfedezője. Magyarországnak gyakran meg kellett küzdenie a nemzet sorsának alakításáért, de az embereket senki és semmi nem akadályozhatja abban, hogy választott területükön kiemelkedjenek és a tudományoktól kezdve a sportokig mindenben uralják a világot. Az ő példájuk arra tanítja a következő nemzedékeket, hogy

a tehetség és a tudás a tiéd, azt nem vehetik el, csak attól lehetsz gazdagabb, amit megtanultál.

Természet- és környezettudatosság (Új-Zéland)

Úgy a városi, mint a falusi lakosok számára a természet egy közös tér, a "kiwi élet" központi helyszíne. Legyen szó családi kirándulásról vagy nyári szabadságokról, az új-zélandiak sokkal nagyobb valószínűséggel vágnak neki a vidéki tájaknak, mintsem a reptérnek: hegyet másznak, táboroznak, sütögetnek. Bárhol is éljen valaki Új-Zélandon, szinte biztos, hogy csak egy rövid autóút választja el attól, hogy elmerülhessen a természet szépségeiben, és mindegy, hogy a tengerpartot vagy a hegyeket kedveli inkább. Új-Zéland természet iránti elkötelezettsége jóval többről szól, mint pusztán a természetjárás kedvelése. Tetten érhető a tiszta energiákra való gyors átállásában is: a tervek szerint 2025-re az ország teljes energiatartalékának 90 százaléka megújuló energia lesz (2017-ben már 82 százalék volt). A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) úgy méltatta Új-Zélandot, mint

"világszintű sikertörténet a megújítható energiák terén".

Munka (Litvánia)

A legszebb bók, amit egy litvánnak lehet mondani, nem az, hogy az illető sármos, jóképű vagy jó szülő, hanem az, hogy keményen dolgozik. A munka értéke erőteljesen érződik a litván közmondásokból is, amelyek közül a legnépszerűbbeket úgy lehetne lefordítani, mint "Ne örülj a munka elvégezte előtt". A munkamorál egész fiatal kortól beleég a litvánokba, akik már gyermekkorukban segítenek a szüleiknek, függetlenül attól, hogy milyen területen dolgoznak. Talán ez az oka annak, hogy a legkiemelkedőbb litvánok közül sokan egész fiatalon elkezdik a tevékenységüket a szakterületükön.

Hatékonyság (Észtország)

Bankszámlanyitás, adóbevallás benyújtása, időpontkérés orvoshoz vagy gyógyszerek felíratása. Észtországban minden ilyesmit online végeznek, két kattintással. A szavazástól kezdve a banki ügyintézésen és egészségügyön keresztül minden, még az újszülött gyermek anyakönyvezése is azonnal, késés nélkül elérhető online. A Szovjetunió összeomlása és az ország 1991-es függetlenedése óta a hatékonyság vált Észtország fő küldetésévé. Jelen pillanatban magasabb az egy főre eső startupjaik száma, mint bármilyen európai országban Izlandot és Írországot leszámítva. A mindennapokban a digitalizáció eltörölte a bürokrácia javarészét és a régről megörökölt rendszerek zömét is, amelyekkel a legtöbb ország a mai napig küzd.

Az észt tapasztalat feltárja a szakadékot, amely sokunk számára a technológia lehetősége és valósága közt húzódik: az életünkben, a karrierünkben és a társadalom egészében.

Pozitivitás (Peru)

Forrás: Shutterstock

Honnan ered ez az ösztönös pozitivitás? Egyrészt minden bizonnyal az erőteljes perui ősi kultúrából és örökségből, lévén, hogy a lakosság több mint negyede ma is az ősi inka leszármazottakból áll. Ezek az erős gyökerek – amelyek az ételkultúrától kezdve az olyan világörökségi helyszínekig, mint Machu Pichu, mindenben megnyilvánulnak – arról tanúskodnak, hogy az emberek hitre és büszkeségre lelnek a sajátosan perui létben, továbbá mindabban, amit a kultúrájuk adhat a világnak. Mindemellett pedig talán az emberek azon igényéből is fakad, hogy maguk mögött hagyják a Peru és dél-amerikai szomszédai között folyt háborúk, valamint az 1980 és 2000 között hetvenezer ember életét követelő brutális polgárháború örökségét. A peruiak ma már bizakodóan tekintenek a jövőre, ráadásul a gazdaságuk sok esetben a leggyorsabban fejlődik egész Latin-Amerikában, a kultúrájukat pedig világszerte egyre inkább fontosnak és befolyásosnak ismerik el.

Forrás: Shutterstock

Egy új világrend születésének vagyunk szemtanúi, új értékekkel, értékrendekkel fúziókkal, ahol egyre fontosabbá válik a biztonság és az egyensúly, a fenntarthatóság és az új típusú növekedés, ami igaz mind a természeti értékekre, mind a család szerepére, mind a munkahelyek átalakulási folyamatára, mind pedig a technológiai szingularitásra vonatkozóan. Az új korszak a tehetség, tudás, technológia és tőke fúziójáról szól. Igyekezzünk a jó példákat megtanulni és a magunkévá tenni a jövőképünk elérése érdekében.

A szerző a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) kuratóriumi elnöke, a cikk a Pallas Athéné Könyvkiadó közreműködésével készült.