Az orosz külügyminiszter szavai alapján még nagyon sokáig velünk maradhat a háború

Elemzések2022. júl. 21.Dajkó Ferenc Dániel

Újabb területek kerültek Moszkva célkeresztjébe Szergej Lavrov szavai alapján.

Nagy port kavartak a tegnapi napon Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter szavai. Már korábban is jellemző volt, hogy az orosz külügyi tárca vezetője beszél a legnyíltabban Moszkva Ukrajnával kapcsolatos céljairól és területi igényeiről, azonban a háború második szakaszának megindulása óta senki nem mondta ki ennyire egyértelműen, hogy mit is tervez Oroszország.

Itt érdemes felidézni, hogy az oroszok területi igényekkel kapcsolatos retorikája igen változékony. A háború elején Moszkva még azt állította, hogy nincsennek területi igényei és a ’’különleges művelet’’ egyetlen célja Ukrajna lefegyverzése és nácítlanítása. Később ez változott és egyértelműen deklarált cél lett a Donbassz, azaz Donyeck megye és Luhanszk megye területének a megszerzése.

Most ez a terv eddig legalább fele részben sikerült, Luhanszk megyét ugyanis mostanra teljesen megszállták, vagy ahogy ők mondják visszafoglalták az orosz csapatok és most Donyeck megye ellen zajlik a támadás.

Szergej Lavrov pedig ebben a helyzetben jelentette ki, hogy Oroszország területi igényei túlmutatnak a Donbasszon. A RIA Novosztyi, orosz állami hírügynökségnek tett nyilatkozatában az orosz külügyminiszter kifejtette, hogy tavasz óta sokat változott a helyzet Ukrajnában. Változott a földrajz – fogalmazott. Oroszország célja pedig Luhanszk és Donyeck megyék mellett most már Herszon megye és Zaporizzsja megyék, és még számos más terület megszerzése lett. Ezen belül a számos más terület rész sok mindent nyitva hagy, de mindenképp fenntartja a lehetőséget, hogy amennyiben úgy alakul, Oroszország még ennél is tovább hajlandó lehet elmenni. Zaporizzsja és Herszon említése viszont annyira nem meglepő. Herszon megye jelentős része és a székhelye Herszon városa ugyanis már régóta orosz kézen van és Zaporizzsja megye egy jelentős részét is már megszállták korábban, így a legtöbben eddig is arra számítottak, hogy Moszkva hosszú távon is annektálni szeretné ezeket. Lavrov szavai tulajdonképpen ezeket a feltételezéseket erősítették meg.

Fontos azonban kiemelni, hogy az orosz külügyminiszter szavaitól függetlenül még az is hosszú idő lesz mire egyáltalán a Donbassz elfoglalása megtörténik, még akkor is, ha Moszkva a hadműveletek drasztikus felgyorsításáról beszél. Ha pedig befejeződik a Donbassz okkupálása, akkor azzal is számolni kell, hogy Zaporizzsja város elfoglalása nagyon komoly kihívást fog jelenteni a város méretei miatt, Heszonnál pedig nagyon intenzív ukrán ellenállásra lehet számítani. Mindez pedig előrevetíti, hogy a háború még nagyon hosszú ideig velünk maradhat.