Újra lendületet kapott az orosz támadás - Herszonnál komolyan veszik az ukrán fenyegetést

Elemzések2022. júl. 15.Dajkó Ferenc Dániel

Szeverszk térségében lendületet vett az orosz támadó hadművelet. Egy közeli kisvárosnak már a központjáért folyik a harc. Folyamatos a tüzérségi támadás mindkét fél részéről. Újabb fegyvereket kaptak az ukránok, habár némelyikük eléggé elavult. Bunkereket telepít Oroszország Herszonnál. Úgy tűnik komolyan veszik egy lehetséges ukrán ellentámadás veszélyét.

Elmozdultak a frontvonalak

A Liszicsanszk elfoglalása utáni viszonylag rövid szünet után tegnap előtt újra indult az orosz támadó hadművelet a Donyec-medencében, a tegnapi napon pedig úgy tűnik, hogy kissé a frontvonalak is elmozdultak a korábbi megmerevedett állapotokhoz képest.

Habár egyértelműen Donyeck megye ukrán kézen lévő két nagyvárosa, Kramatorszk és Szlavjanszk elfoglalása Oroszország legfőbb célja, az eddig látottakhoz hasonlóan nem a két nagyváros közvetlen ostromával kezdik az offenzívát, hanem először a környező kisebb településeken vetik meg a lábukat.

Most épp ezért Bakhmut, Soledar és Szeverszk térségében folynak elsősorban a harcok. Ezek közül tegnap Szeverszk térségében lehetett hallani kisebb orosz előretörésről. Több forrásból is megerősíthető hír, hogy az egyik közeli kisváros, Bilohorivka külső területeire már behatoltak az oroszok és most a település központjáért folynak a harcok. Emellett a szakadároktól érkező hírek alapján már Szeverszk külső részein is ropognak a fegyverek, ez az információ azonban egyáltalán nem tekinthető biztosnak, egyelőre sem ukrán, sem független forrás nem erősítette meg.

Bakhmut és Soledar környékéről nem érkezett hír orosz előrenyomulásról.

Folyamatosan tűz alatt tartják egymást

Eközben a térségben tegnap is folyamatos volt az orosz tüzérségi támadás, Ukrajna más részein pedig légicsapásokat hajtottak végre az oroszok. Az elennséges tüzérségi tűzre immár az ukrán tüzérség is válaszol. A nyugatról kapott tüzérségi eszközökkel kifejezetten jelentős károkat tudnak okozni az orosz hadseregnek, nem véletlen, hogy az oroszok kiemelt célja ezeknek az eszközöknek az elpusztítása.

Még Vietnámban szolgáltak

Most egyébként a tüzérségi eszközök mellett a spanyoloktól Leopard 2-es harckocsikat kaphatnak az ukránok, ha a fegyverátadáshoz Németország is hozzájárul. Ez mindenképp komoly segítség lehetne az ukránoknak. Emellett megérkeztek Ukrajnába az amerikai M113-as páncélozott csapatszállító harcjárművek. Ezek esetében fontos kiemelni, hogy a maguk korában fejlett eszközök voltak és jó tulajdonságai miatt ma is nagyon sok ország rendszerben tartja, de valójában egy rendkívül öreg, elavult eszközről van szó. Ez a hatvanas évek technikája, amit már a vietnámi háborúban bevetettek. Valójában semmivel nem különb, mint az ódon szovjet hidegháborús harcjárművek közül a jó állapotban lévők.

Bunkereket telepítenek

A háborúnak mindemellett egy másik forrópontja is kibontakozni látszik. Ukrajna korábban meghirdette, hogy óriási, akár egymillió főt mozgósító ellentámadást fog indítani Herszon visszafoglalásáért. Habár az egymillió főnek egyáltalán nincs realitása az oroszok úgy tűnik valóban tartanak egy nagyobb ukrán ellentámadásról. Ezt alátámasztja, hogy a közösségi médiára feltöltött képek alapján az oroszok előre legyártott bunkereket szállítanak Herszonba, tehát elkezdték a város védelmének a további megerősítését.

Csekély elmozdulás gabona fronton

Érkezett hír az ukrán gabonáról is. Egyre inkább úgy tűnik, hogy egy kisebb mennyiséget ki tudnak hozni Ukrajnából, de a bent rekedt 20 millió tonnának ez a mennyiség csak egy töredéke lesz, így a helyzet valójában továbbra sem oldódott meg.