Az orosz sajtó már a Nyugat bukását vizionálja

Elemzések2022. máj. 4.D.J.

Az orosz állami sajtó már a Nyugat bukását vizionálja az egyre fokozódó gazdasági háború apropóján.

Nem lehet az ellenség gazdaságát segíteni, ezért a „barátságtalan” országoknak nem szabad orosz olajat és gázt eladni – fejtette ki a véleményét a Duma elnöke Vjacseszlav Vologyin. Mindezt akkor, amikor az Európai Unió épp olajembargóra készül. A Kreml környékén többen is tettek hasonló nyilatkozatokat.

Az orosz Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének az egyik vezetője Oleg Barabanov szerint Moszkva kezében a csapok elzárása az egyik legfontosabb gazdasági fegyver, amelyet már rég be kellett volna vetnie. Ha megszűnik a közvetlen kereskedelem, az nem fog bevételkiesést okozni Oroszországnak,

mert az EU nem tehet mást mint hogy kerülő úton például Indiából szerzi be az orosz gázt és az olajat.

A termelők forgalma így nem esik viszont Európa 20-40 százalékkal drágábban jut csak hozzá a szükséges energiahordozókhoz, ami óriási inflációt indíthat be a nyugati világban – ezzel a Putyinra nézve roppant pozitív forgatókönyvvel a Kreml-párti Pravda újság elemzése állt elő.

A szerző mire a végére ér alaposan elragadtatja magát és már látja is a Nyugat teljes összeomlását.

Európának és az USA-nak szerinte már csak azért sincs esélye a túlélésre, mert a gazdaságuk nem valódi és csak részvényspekulációkon alapszik.

A Pravda egy másik írásában külön odaszúr a volt szovjet tagköztársaságoknak. Az írásuk szerint Európában minél kisebb és jelentéktelenebb egy ország annál jobban szorgalmazza az Oroszországgal szembeni szankciókat.

Kiemelik a balti államokat, amelyek – ahogy fogalmaznak - még a pici, de büszke Finnországot is magukkal rántanák.

Az állami kézben lévő Oroszország-24 nevű lap közben diadalmasan számol be róla, hogy az ukrán kormány hiába kérte az ellenkezőjét, Hollandiában a rotterdami kikötőbe továbbra is zavartalanul mennek az orosz olajszállítók.

Addig amíg nem esnek szankciók alá, a hajók szívesen látott vendégek Rotterdamban

mondta állítólag név nélkül a kikötő egyik képviselője az orosz lapnak. A cikkükben felhívták rá a figyelmet, hogy ha lesz is olajembargó nem minden EU-s tag áll készen a váltásra: az olyan országok, mint Magyarország vagy Szlovákia túlságosan függnek az orosz importtól.

Forró témának számított az állami sajtóban az is, hogy az Európai Bizottság energiaügyi biztosa szerint azzal, hogy rubel-alapú elszámolást kértek az oroszok a gázelszámolásnál, Európát akarták megosztani. Az orosz Regnum Hírügynökség elég sajátosan reagált minderre: reakció gyanánt összegyűjtöttek egy rakás hozzászólást a helyi közösségi oldalakról, amelyek azon élcelődtek, hogy az EU nem hajlandó a kért valutában fizetni.

Ez olyan mintha bemennénk egy üzletbe és a pénztárnál, amikor kiderül az összeg, azt mondanánk, hogy mi falevelekben fizetünk, mert nekünk csak az van a falunkban

írta a Regnum összeállításában egy szarkasztikus hozzászóló. A Hírügynökség a minap egyébként arról is beszámolt, hogy idén január és április között az Oroszországból Kínába áramló gázexport a Szibéria Ereje csővezetéken keresztül közel 60 százalékkal nőtt a korábbi év azonos időszakához képest.