Az ország, ahol a csábítás tudományát tanították

Elemzések2019. szept. 1.Fellegi Tamás

Íme egy minisorozat az hidegháború abszolút középpontjából, a kettéosztott Berlinből. Rómeóképző az NDK-ban, élet, kémkedés a két rendszerben, megtekinthető a Netflixen.

Rómeóképzés

A film egy tanteremben indul. A tárgy: nők elcsábítása. A tanulók: ifjú Stasi ügynökök, feladat: a NATO-nál vagy más katonai szerveknél, titkosszolgálatoknál, fontos kormányhivataloknál dolgozó nyugatnémet nőktől információhoz jutni a szerelem leple alatt, feltűnés nélkül.

A fiúk azonnali gyakorlaton is részt vesznek: keletnémet lányok ülnek velük szemben egy asztalnál, őket kell lehengerelni a friss tudománnyal, mindezt fülhallgatójukon gyakorlott, régi Rómeó-ügynökök figyelik, hogy kiválasszák a sikeresnek ígérkező jelölteket.

Bevetés

Ezúttal egy különösen ügyesnek tűnő, gyorsan tanuló, jól alkalmazkodó fiút találnak, aki a szemközti lánynál is teljes sikert arat. Épp adódik egy ügy Nyugat-Berlinben: a Teufelsbergen (Ördöghegy) lévő kémközpont egy dolgozóját kell célba venni. Sürget az idő: az új fiút azonnal bevetik, nem is okoz csalódást, de aztán az események drámai fordulatot vesznek, ahogy egy kémsztoriban illik.

Fal alatt, fal felett

Közben több szálon futnak az események: egy keletnémet csoport alagutat próbál ásni a fal alatt, de a Stasi megdolgozza az egyik résztvevőt, majd siklóernyős határátrepülést terveznek a szabadságba, ahogy ez a valóságban is zajlott. NDK-NSZK focimeccs, tetőantennák megfigyelése (ki néz nyugati tévét), doppingos ifjúsági úszásversenyeztetés), az NDK mindennapok valóság zajlása, de közben látjuk Nyugat-Berlint is, a kontraszt óriási.

A film készítői aprólékos kutatással jártak utána a kor történéseinek, így az 1970-es évek valóságához közelálló eseménysorozatot látunk, kétségtelen, hogy a két német állam egymás közti kémkedése olyan helyzeteket produkált, melyeknél a kémregények szerzői is ritkán tudnak jobbat kitalálni.

Egy korszak legizgalmasabb részei

Mai legtöbben rácsodálkoznak, hogy ilyen létezhetett (ahogy a Csernobil esetében is), a cselekmény végig izgalmas, és ami a legdöbbenetesebb, hogy a 6. rész után úgy érezzük, jön a folytatás, pedig nem. Minden olyan, mintha tovább akarna zajlani, de a különböző lehetséges kimenetelek már a néző fantáziájára vannak bízva. Mindazonáltal a helyzet drámaiságát fokozza, hogy a történet során egy, a két ország határa által kettészakított család tagjai meglepő módon kerülnek kapcsolatba egymással.

A sorozat németül megy, angol felirattal nézhető, az eredeti nyelv megint csak autentikussá teszi (mint a spanyol Bolívar esetében).