Bajban a forint - jöhet a 400 feletti euró?

Elemzések2024. jún. 14.Növekedés.hu

A régióban a cseh inflációs adatok is elmaradtak a várttól, de a korona gyengülése elmaradt a forinttól - mondta el Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója a növekedés.hu-nak.

A forint a héten láthatóan gyengélkedett. Az árfolyam 397-nél is állt az euróval szemben. Ennek kapcsán Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója felhívta rá a figyelmet: a június eleji tengerentúli foglalkoztatási riport megjelenését követően a dollár ismét erőre kapott, ami a forintra is kedvezőtlenül hatott. Eközben itthon a májusi infláció a széles piaci várakozásnál alacsonyabban alakult: "az árak a mi várakozásunkkal megegyezve, 4%-kal nőttek, ezzel elmaradva a 4,2%-os elemzői konszenzustól."

Ez felbátoríthatta a befektetőket, hogy az MNB folytathatja a korábbi 50 bázispontos kamatcsökkentési ütemét júniusban, ami ugyancsak mérsékli a forint vonzerejét. És bár az MNB alelnöke igyekezett hűteni a piacot a kedvező inflációs adat után, a piacon is tapasztalható csökkenő kamatkülönbözet hatására a forint tovább gyengült az euróval szemben.

Összehasonlításul, a régióban a cseh inflációs adatok is elmaradtak a várttól, de a korona gyengülése elmaradt a forinttól.

A később megjelent amerikai inflációs adatra a dollár összességében gyengült valamelyest, de erre már a forint nem tudott erősödni. Sőt, a kedvezőtlen európai bírósági ítéletre, ami Magyarország számára napi 1 millió eurós bírság fizetését írja elő a menekültügyi szabályok be nem tartásáért, a forint újra gyengülni kezdett.

Az árfolyam ezzel ismét közel került a 400-as szinthez.

Árokszállási Zoltán azt mondta: tartósan azonban nem számolunk azzal, hogy a forint az euróval szemben a 400-as szinten, vagy ezen szint felett maradjon. Ennek egyik legfőbb oka az MNB kamatpolitikája lehet, mivel a forint tartós gyengülése az inflációs pályát veszélyeztetné, így ennek növekvő kockázata esetén a további kamatcsökkentések ütemét lassíthatja, vagy elhalaszthatja a jegybank. Az ország külső egyensúlyi helyzete is nagyon erős, ami hosszabb távon nem indokol további érdemi forintgyengülést.

"A kockázatkerülő attitűd erősödése, a kockázati étvágy hullámázása átmenetileg további forintgyengülést okozhat, de év végére 400 forint alatti euróárfolyamot feltételezünk."