Bedöntik a piacokat a jegybankárok?

Elemzések2022. aug. 30.HP

Hidegzuhanyként érheti a piacokat, ha a jegybankárok szigorúbb pénzpolitikára váltanak. A tartósan magasan ragadó infláció, a megemelkedett inflációs várakozások és a jegybanki hitelesség megvédése lendületes kamatemelési ciklust tesz szükségessé az Egyesült Államokban és az eurózónában. A múlt pénteken Jackson Hole-ban megrendezett nemzetközi jegybankári találkozón is szigorúbb pénzpolitikának ágyaztak meg a szereplők. Mindez a hazai részvény- és kötvénypiacokra, illetve a forintra nézve is negatív.

A Jackson Hole-ban tartott jegybankári csúcstalálkozón az amerikai jegybank elnöke és számos más központi bank vezetője nyilatkozott úgy, hogy hosszabb ideig szigorúbb monetáris politikára van szükség.

A jegybankárok üzenetei nincsenek összhangban az elemzői várakozásokkal és a piaci konszenzussal. A lendületesebb jövőbeni kamatemelések még nincsenek beárazva. A fejlemények piaci eladói hullámhoz vezethetnek. Az elmúlt két kereskedési nap során 3 és 5 százalék közötti mínuszokat produkáltak a vezető amerikai és a német tőzsdeindexek.

Kiugró infláció

Több évtizedes csúcson van az infláció az Egyesült Államokban és az eurózónában. Emiatt az Európai Központi Bank jegybankárai szeptemberben 0,75 százalékpontos kamatemelésről fognak tárgyalni, de gyorsabb ütemű mérlegleépítést is kilátásba helyeztek.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig 0,5 százalékpontos szigorítást hajthat végre a következő kamatdöntő ülésén. A kamatemelések 2023-ban is folytatódhatnak a tengerentúlon. A piac egy része korábban még kamatvágást remélt 2023-tól. A különbséget be kell árazni.

Az elmúlt évtizedben a jegybanki kötvényvásárlások és az alacsony kamatkörnyezet volt a részvénypiacok legfontosabb hajtóereje. Jelenleg ennek a folyamatnak a fordulatát látni.

Inflációs várakozások

Az infláció az USA-ban ugyan már tetőzhetett, illetve az eurózónában is hamarosan tetőzhet, azonban az is lényeges szempont, hogy mennyi ideig marad magasan a pénzromlás üteme.

Fennáll a kockázata, hogy csak nagyon lassan, évek alatt fognak mérséklődni a fogyasztói árak. Svájci jegybankárok arra figyelmeztetnek, hogy évekig magas, akár 6 százalék körüli infláció is reális lehet megfelelő monetáris szigorítás nélkül.

A tartósan magas árdinamika pedig egyre jobban beépül az inflációs várakozásokba. Egyre gyakoribbak lesznek az áremelések, illetve a lakosság előre hozza a vásárlásait még nagyobb keresletet teremtve ezáltal rövidtávon.

Emiatt az egyik legfontosabb jegybanki prioritás az inflációs várakozások és a másodkörös inflációs hatások mérséklése. Később ugyanis sokkal költségesebb lenne ezt megtenni.

Az inflációs kockázatok ráadásul erősen felfelé mutatnak.

Egy ilyen környezetben a jegybankok nem engedhetik meg maguknak, hogy kockáztassák a hitelességüket és ne szigorítsanak a pénzpolitikán kellő ütemmel. Erre a folyamatra a piac még nincs felkészülve. Emiatt megnőtt a további részvénypiaci áresés és kötvénypiaci hozamemelkedés kockázata.

Optimizmus

A piaci kilátásokat az sem segíti, hogy a befektetők meglehetősen optimistává váltak több amerikai befektetési bank beszámolója szerint. Ha már „mindenki bevásárolt”, akkor mi hajtja tovább felfelé az árakat? Lehetne feltenni a kérdést.

Hazai piacok

A nemzetközi kockázati étvágy visszaesése a magyar részvény- és kötvénypiacra is negatív hatást gyakorol. Emellett a régiós devizák és a forint is újra erőteljesebb eladói nyomás alá kerülhetnek.

Hosszú táv

A vezető európai és amerikai részvénypiacok, illetve a hazai részvénypiac nagyságrendileg 20-25 százalékkal alacsonyabban szinteken vannak, mint az év elején. Emiatt újabb áresés során meglehetősen vonzó hosszú távú beszállási lehetőségek alakulnának ki a részvénypiacokon.

Múltbeli tapasztalatok alapján, hosszú távon jellemzően a részvénypiacok nyújtják a legmagasabb hozamot, jelentősebb árfolyamkilengések mentén.