Befektetőknek: Felfelé indult a Masterplast árfolyama

Elemzések2018. máj 11.Növekedés.hu

Másról sem hallani az elmúlt években, mint a hatalmas lakásépítési és vásárlási lázról, ennek mentén pedig az építőipar fellendüléséről. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett egyetlen tisztán építőipari cég, a Masterplast Nyrt. mégsem remekelt eddig, de végre az elmúlt két hónapban már lendületesen drágulni kezdett. A társaságba beszálltak a Videoton-csoport vezetői is. Februárban még 560-570 forinton adták-vették a Masterplast Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsdén, a napokban azonban már 645 forint körül születtek az üzletek. Ezzel az elmúlt időszakban a hazai börzén a Masterplast volt az egyik legjobban teljesítő részvény.

Ígéretes cég volt mindig is

A sárszentmihályi cég leginkább szigetelőanyag-gyártással foglalkozik, illetve a saját termelésen felül kereskedik is építőanyagokkal. Sok más, az elmúlt években a tőzsdére lépő kisebb céggel ellentétben sohasem csak egy ígéret, hanem mindig is működő, komoly cég volt, gyártással, kereskedéssel, sok alkalmazottal, komoly üzletemberekkel a fontosabb testületekben. A cég tisztességes szándékai nem kérdőjeleződtek meg soha, bár az ukrán polgárháború rossz hír volt az éppen Lembergben gyárat tervező cégnek, ahogyan az sem volt pozitívum, hogy a cégnek a befektetők előtt is kezelnie kellett egy NAV-vizsgálatot, amely ÁFA-csalást firtatott.

Csupa jó hír

Ezeket leszámítva azonban többségben voltak a jó társasági hírek, a cég forgalma stabil volt, igaz a növekedés mértéke azért nem volt kiugró. Pedig a hazai és vajdasági gyártású építőanyagokat Európa keleti felén, de több nyugati országban is sikerrel értékesítette a cég. A fő termékeket már csak azért is jól el lehetett adni, mert sok uniós program is volt az energia-hatékonyság javítására, a cég pedig alapvetően ilyesmivel foglalkozik, a szigetelést a levegővel telefújt műanyagkristályokba (sztirol) szorított levegő végzi. Mindenesetre, ha leírjuk a cég elmúlt években tapasztalható működési környezetét, alighanem inkább az lesz a meglepő, hogy miért szenvedett mégis évekig a részvény. Nézzük a fő paramétereket! A kelet-közép-európai régióban gyakorlatilag mindenhol emelkedik a GDP, nőnek a bérek, egyre többen újítanak fel, vagy akár vesznek is lakást, sokan építenek is, ehhez olcsó a hitel, sok az állami program. Magyarországon ilyen például a CSOK, vagy ilyen volt az adókedvezmény.

Lassan indult be

Meglepő módon a cég számain sokáig nem látszott a boom. Érvként elhangzott, hogy bár már megindultak a lakópark-építések, de a szigetelés csak a végső munkafázis, így a Masterplast forgalmában majd csak később jelentkezik a fellendülés. Nos, ez végre a 2017-es számokban már érezhető volt. Ráadásul a társaság a hazai és vajdasági (szabadkai) gyártásával remekül ötvözte az unión belüliség és az unión kívüliség előnyeit. Szerbiába ugyanis büntetővám nélkül lehet kínai alapanyagot importálni, de egy szerb – uniós egyezménnyel a végterméket mégis alacsony adó- és vámterheléssel lehet értékesíteni.

Minden összeállt

Már-már tényleg minden összeállt, de a befektetők csak nem iparkodtak a papírokért. A legutóbbi fejlemények, vagyis a másfél hónapja megérkező, de már régóta várva várt drágulás magyarázata sokféle lehet.
  • A cég 2017-es adózott eredménye 2,7 millió euróra nőtt, a megelőző évi 2,3 millió euró után.
  • Pozitív elemzések jelentek meg a társaságról (ezeket az MKB munkatársai készítették), amelyek vételre ajánlották a papírt, ráadásul a BÉT egy friss támogatási programjában széleskörűen be is mutatta a „Buy” minősítésű elemzéseket.
  • A társaság 251 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert el a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a hazai (káli) gyártóbázis fejlesztéséhez.
  • A befektetők üdvözölték azt az új vállalat-vezetési modellt, amely szerint a cégnél szétválasztották az elnöki és a vezérigazgatói posztot, és az emblematikus alapító (Tibor Dávid) stratégia-alkotási feladatai mellé egy professzionális menedzser (Piry László) érkezett az operatív vállalat-vezetői feladatokra.
  • A társaságba több mint 5 százalékkal beszállt Lakatos Péter és Sinkó Ottó, a Videoton-csoport vezetői, amivel erősödhet a Masterplast ipari kapcsolatrendszere.

Meddig tart?

A Masterplast most tényleg jó vételnek tűnik, de mint minden a gazdaságban, az építőipar is ciklikus, hullámzik. Amikor 30-50 ezer hazai építőipari szakember elment Nyugatra dolgozni, akkor az építőipari munkaerőhiány már gátja a további fejlődésnek. Részben azért, mert ha nincsen aki megcsinálja a házakat, akkor bizonyos beruházások csúsznak, elmaradnak. Részben pedig azért, mert ha az építőiparban jelentősen megemelkednek a munkadíjak és a vállalási költségek, akkor ennyire már nem fog hasítani a lakásépítés. Hiszen a korábbi évek elmaradt épitkezései már megvalósultak, az újaknál meg nem feltétlenül jön ki jó matek. Ha nagyon drágán lehet csak kivitelezőt találni, akkor vagy árat kell emelni, vagy szűkül a marzs. A Masterplast nagy szerencséje ebben a helyzetben, hogy célpiacait tekintve is több lábon áll, ráadásul az ő bizniszében nem feltétlenül az új építés a kulcs, a felújítás, a szigetelés rendbetétele ugyanolyan fontos lehet.

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.