Beszólt az IMF Kínának: Hagyják abba az életképtelen ingatlanfejlesztéseket!

Elemzések2023. nov. 7.D.F.D.

Az IMF felülvizsgálta a 2023-as, 2024-es kínai gazdasági növekedési kilátásokat, de felhívja a figyelmet arra, hogy az ingatlanszektorban sürgős intézkedésekre van szükség.

A Nemzetközi Valutaalap 2023-ra 5,4 százalékra, 2024-re pedig 4,6 százalékra módosítja a kínai bruttó hazai termék növekedési rátáját - derül ki az IMF friss előrejelzéséből.

A washingtoni székhelyű szervezet azonban arra figyelmeztetett, hogy a továbbra is gyenge kínai ingatlanszektor és a visszafogott külső kereslet továbbra is lassítja a növekedést.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) továbbra is „gyors” szerkezetátalakítást javasolt az ingatlanszektorban a keddi nyilatkozatában Pekingben - írja a South China Morning Post.

A számadatokat az IMF múlt havi „World Economic Outlook” című kiadványában közzétett 5, illetve 4,2 százalékról felfelé módosították a kínai gazdasági növekedés ütemére vonatkozó előrejelzésüket.

Gita Gopinath, az IMF ügyvezető-helyettese kedden Pekingben elmondta, hogy a harmadik negyedéves GDP-növekedés a vártnál nagyobb mértékű volt, melyet a vártnál erősebb fogyasztás eredményezett.

Kína gazdasága a harmadik negyedévben 1,3 százalékkal nőtt az előző három hónaphoz képest, éves szinten pedig 4,9 százalékkal, bár az ingatlanpiac továbbra is hátráltatja a növekedést, mivel az ingatlanbefektetések 9,1 százalékkal estek vissza az első három negyedévben.

A legfrissebb előrejelzések azután készültek, hogy a washingtoni székhelyű szervezet befejezte a küldetését Kínában, ahol szakemberei figyelemmel kísérték a gazdaság- és pénzügyi politikát, és ajánlásokat tettek.

Gopinath hozzátette, hogy Kína nemrégiben bejelentett fiskális ösztönzői – kiegészülve a múlt héten hozzáadott 1 billió jüan (137 milliárd USD) szuverén kötvénykvótával – hozzájárultak az előrejelzések javulásához.

Az IMF azonban továbbra is arra számít, hogy Kína növekedése jövőre tovább lassul, - középtávon „körülbelül 3,5 százalékra” - a „gyenge termelékenységnövekedésből fakadó ellenszél” miatt.

Ebben az évben, mostanáig a fogyasztás erősen hozzájárult a növekedéshez, de ez az érték jövőre egy kicsit csökkenni fog

– jelentette ki Sonali Jain-Chandra, az IMF kínai missziójának vezetője.

" A fogyasztás ez évi magas mértéke, a járvány utáni újranyitás alacsony bázisának köszönhető."

"Azt tanácsoljuk, hogy hagyjanak fel az életképtelen ingatlanfejlesztésekkel"

Gopinath rámutatott, hogy a kínai ingatlanszektor tartós gyengesége és a visszafogott külső kereslet továbbra is lassítja Kína gazdasági növekedését.

A középtávú előrejelzés ismét kedvezőbbé válhat, ha Kína „piacbarát strukturális reformokat” vezet be – tette hozzá Gopinath.

E tekintetben azt tanácsoljuk, hogy az életképtelen ingatlanfejlesztésekkel hagyjanak fel. Úgy gondoljuk, hogy a központi kormányzat is vállalhatna szerepet a még befejezésre váró lakásprojektek finanszírozásában, hiszen ez szintén javíthatja a hangulatot

– mondta Gopinath.

Gopinath szerint költségvetési keretreformokra is szükség lenne ahhoz, hogy az önkormányzati adósságproblémák megoldhatóvá váljanak, valamint a kis- és közepes méretű bankok kockázatának csökkentése céljából.

Az IMF felsővezetője továbbá kifejtette, hogy a szociális védőháló megerősítése kezelheti a népesség elöregedésének problémáját, csökkentheti a lakossági megtakarítások magas arányát és tovább növelheti a fogyasztást.