Biden most tényleg félhet – az elnöksége a végéhez közeledhet

Elemzések2024. márc. 7.D.J.

Több friss felmérés is azt mutatja, hogy a regisztrált szavazók körében Trump népszerűbb, mint a regnáló elnök. Ősszel választások lesznek.

Eddig se sok kétség fért hozzá, hogy ősszel Donald Trump lesz a republikánusok elnökjelöltje, de most hogy tarolt a szuperkedden és a pártszimpatizánsok tömegével szavaztak rá az előválasztáson, az egyetlen republikánus kihívója Nikki Haley hivatalosan is kiszállt a versenyből.

Újfent bebizonyosodott, hogy Trump támogatottságát roppant nehéz mérni.

Amikor beszállt a politikai ringbe úgy kilenc évvel ezelőtt, sokan azért nem vették elég komolyan, mert rendre alacsonyan mérték a népszerűségét.

Most néhány helyen az ellenkezője történt. A republikánus előválasztáson például Vermontban is sima Trump győzelemről szóltak a felmérések, de végül a szuperkedden a kihívója Nikki Haley ebben az egyetlen államban felül tudott kerekedni.

De ez neki csekély vigasz: Trump stábjának kedden minden oka megvolt az ünneplésre. Azután, hogy 15-ből 14 államban győzött világos lett, hogy ő a párt „erős embere”.

Sokan nosztalgiával gondolnak vissza Trump elnökségére. A pandémia alatti nagy visszaesést nem is annyira kötik hozzá, sokkal inkább azt a prosperitást, ami előtte jellemezte az amerikai gazdaságot.

Fotó: Shutterstock

Ahogy Gregory Daco, az EY vezető közgazdásza a CBS News-nak magyarázta: a 2017-2019-es időszak egy hosszan elhúzódó üzleti ciklus vége volt. A munkaerőpiac annyira erős volt, hogy az elmúlt 50 év legalacsonyabb munkanélküliségi rátáját mérték. A gazdaság ugyan 2 százalék alatti ütemben növekedett, de még mindig haladt előre.

A járvány utáni gazdaság azonban számos zűrzavart hozott, többek között munkaerőhiányt és az elmúlt 40 év legmagasabb inflációját - amely azóta ugyan csökkent, de még mindig a járvány előtti szint felett van.

Mindezek fényében kevésbé meglepő, hogy a CBS felmérése alapján az amerikaiak 65 százaléka úgy emlékszik, hogy Trump alatt Amerika jobb bőrben volt, mint manapság.

Hazudnak a számok?

Jó ideje szinte minden kutatás ugyanarra az eredményre jut: Bidennel szemben az előny Trumpnál van. A New York Times-nál mióta nézik a volt elnök támogatottságát nem mértek ilyen magas győzelmi esélyeket, mint a napokban. Biden stábja furcsa taktikát választott ebben a helyzetben: szerintük mindenki téved.

"A közvélemény-kutatások továbbra is ellentmondásban vannak azzal, hogy az amerikaiak hogyan szavaznak, és következetesen túlbecsülik Donald Trumpot, miközben alábecsülik Biden elnököt" - mondta nemrég Biden kommunikációs igazgatója, Michael Tyler. A Guardian ítésze mindezt úgy kommentálta:

a demokraták mintha alvajárva belesétálnának egy lehetséges Trump győzelembe.

Biden alkalmasságát megkérdőjelezik

Donald Trump kétség kívül egy roppant megosztó figura a politikai életben. Jellemző, hogy amikor 2020-ban elvesztette a választást New Yorkban ennek örömére a helyiek hirtelen felindulásból utcai ünnepséget rendeztek.

Csakhogy szerencséje van: ellenfele még a saját táborában sem tud komolyabb lelkesedést felkorbácsolni.

Ahogy korábban írtuk: a 81 éves Biden életkora és szemmel láthatóan fokozódó fizikai és szellemi hanyatlása a 2024-es elnökválasztás központi témájává vált.

A választók saját szemükkel látják a bajt, s ma már háromnegyed részük gondolja azt, hogy Biden túl öreg ahhoz, hogy új elnöki ciklust vállaljon.

Olaj volt a tűzre az elnök szellemi kapacitásával és alkalmasságával kapcsolatos aggodalmakra Robert Hue, az Igazságügyi Minisztérium különleges ügyészének friss jelentése.

Titkos dokumentumok szabálytalan tárolására kiterjedő vizsgálata során az ügyész hosszú beszélgetéseket folytatott Bidennel. Ezek alapján úgy jellemezte az elnököt, mint „egy gyönge emlékezőképességgel rendelkező öreg ember.”

Wall Street Journal szerkesztőségi cikkében „fordulópontnak” nevezte a jelentést Biden elnöki alkalmasságának megítélésében.

A jelek egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy egy következő Trump győzelemre most óriási az esély. Ebben a légkörben fog március 8-án Orbán Viktor találkozni Floridában a korábbi amerikai elnökkel.