BNP Paribas: nem várható globális recesszió

Elemzések2019. szept. 23.Harsányi Péter

Melyek a legfontosabb nemzetközi kockázatok, milyen irányba tart a világgazdaság növekedése, milyen szektorokba érdemes most befektetni, illetve mennyire kedvezők a feltörekvő régiós országok kilátásai. Ezekre a kérdésekre válaszolt a BNP Paribas Asset Management londoni székhelyű szenior befektetési stratégája, Daniel Morris a növekedés.hu-nak adott interjújában.

Nemzetközi kockázatok

Összességében azt várjuk, hogy a világgazdaság növekedése a hosszú távú trendvonalhoz mérséklődik, de recesszióról nem beszélhetünk.

Daniel Morris kifejtette, hogy a lassulást legnagyobb mértékben a kereskedelmi háború idézi elő, így ha létrejönne egy megegyezés az Egyesült Államok és Kína között – amivel nem számol a BNP Paribas Asset Management csapata –, abban az esetben a növekedés ismét felgyorsulhatna.

A külkereskedelem, illetve az export nem képezi jelentős részét az Egyesült Államok gazdaságának, ezért a kereskedelmi háború ugyan negatív hatással jár, de várhatóan nem fejt ki számottevő hatást a GDP bővülésre (ugyanakkor a részvénypiacokra nézve kedvezőtlen).

Az alacsony munkanélküliségi rátának, a reálbérek emelkedésének, és a kedvező a szentimentnek köszönhetően erős maradhat ugyanis a fogyasztás.

Daniel Morris, szenior befektetési stratéga, BNP Paribas Asset Management

Morris hozzátette, az EKB legutóbbi lazító intézkedései inkább a piacokra hatnak majd nagyobb mértékben mintsem a növekedésre.

A kereskedelem és a Brexit mellett az Európa szerte hiányzó gazdasági reformokat lehet kockázatként megemlíteni. Az Olaszországgal kapcsolatos kockázatok mérséklődtek, legalábbis egyelőre.

Kína pillanatnyilag képes kompenzálni a kereskedelmi háború negatív hatásait a belső piac serkentésével (kamatvágások, adócsökkentések, hitelállomány növelése), mindazonáltal ez csak rövidtávon megoldás figyelembe véve a rossz hitelek állományát, melyek a korábbi stimulus intézkedések miatt keletkeztek.

A várakozások alapján minél jobban közeledik az elnökválasztás az Egyesült Államokban, annál jobban növekszik a kereskedelmi megegyezés valószínűsége.

A megegyezés nélküli Brexit veszélye továbbra is magas, ugyanakkor mérséklődött a közelmúltban. Jó eséllyel novemberben választásokat tarthatnak az Egyesült Királyságban, melyeken ha a konzervatív pártok győznének, akkor újra megnőne a megegyezés nélküli kilépés veszélye.

Az egyik legnagyobb kockázat az, ha a Fed csalódást okoz a piacoknak. A befektetők ugyanis jóval nagyobb mértékű kamatcsökkentéseket várnak a jövőben, mint amit a Fed várhatóan majd meglép. Miután a piac felismeri mindezt, a kamatok ismét emelkedni kezdhetnek (mint ahogy az Európában is történt), amivel párhuzamosan a részvénypiacok lefelé vehetik az irányt.

Mindazonáltal valószínűleg ez pusztán egy rövidtávú probléma lesz. Kockázatot jelent továbbá az infláció esetleges visszatérése, a maginfláció csúcson van.

Milyen szektorok és részvénypiacok teljesíthetnek jól?

A feltörekvő régiós részvények jelenleg sok kihívással szembesülnek. Alapvetően az Egyesült Államok részvénypiacait preferálják a BNP Paribas Asset Management stratégái. A kereskedelmi háború miatti erős dollár normális esetben jót tenne az exportálóknak, azonban a protekcionista intézkedéseknek köszönhetően lelassult a globális kereskedelem.

Kockázatot jelent az is, ha kibontakozna egy eladói hullám az amerikai államkötvénypiacokon, miután az átterjedhetne a feltörekvő régióra is.

A világgazdaság növekedése visszafogott, a beszerzési menedzserindexek vegyes értékeket mutatnak: 11 országban javult, míg másik 11 országban romlott az üzleti környezet. A nyersanyagok tekintetében sem várható mellesleg jelentős áremelkedés.

Pillanatnyilag olyan nagyobb országok részvénypiacait részesíti előnyben a BNP Paribas Asset Management, amelyek kevésbé függnek a globális kereskedelmi folyamatoktól, és amelyekben erős a belső kereslet. Leginkább a fogyasztói és szolgáltatói szektorban tevékenykedő vállalatokat részesítik előnyben az ipari és feldolgozóipari vállalatokkal szemben. A ciklikus fogyasztási javakat forgalmazó vállalatok, a gyógyszeripar, és egyes technológiai vállalatok lehetnek felülteljesítők a jövőben.